Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gothia Cup är världens största ungdomsturnering i fotboll. Arkivbild från 2017. Bild: ADAM IHSE / TT
Gothia Cup är världens största ungdomsturnering i fotboll. Arkivbild från 2017. Bild: ADAM IHSE / TT

Bawar Ismail: Straffa inte barn för Putins brott

Det är välkommet att idrottsvärlden markerar mot Rysslands invasion av Ukraina. Men bojkotten bör inte drabba barn som vill lira fotboll i Gothia Cup.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Tyvärr har den internationella idrotten blivit nersölad av smutsiga pengar från despoter under de senaste åren. Det är tydligast i den europeiska fotbollen där oljeshejker från gulfstaterna och ryska oligarker shoppat runt bland brittiska fotbollslag. Och är inte ägarskapet kopplat till tvivelaktiga aktörer så är man ofta sponsrad av bolag kopplade till auktoritära regimer, som de många europeiska topplag vars tröjor pryds av gulfstaternas olika flygbolag.

Att anordna stora idrottsevenemang har också blivit en viktig strategi för världens diktaturer. Syftet, utöver att locka till sig köpstarka turister, är givetvis att sola sig i den glans som dessa prestigefyllda evenemang för med sig. Med ett världsmästerskap i fotboll får du inte bara hela världens ögon riktade mot ditt land i en hel månad, du får dessutom ett dussintal otroligt kända idrottsprofiler på köpet som ytterligare bidrar till att marknadsföra din regim.

Alldeles för länge har fotbollsförbund som FIFA och UEFA samt andra globala idrottsaktörer som den olympiska internationella kommittén (IOS) låtit olika despoter fritt köpa prestige på detta sätt. Mänskliga rättigheter har inte varit en prioriterad fråga. Det är därför Kina fått anordna sommar- och vinter-OS, trots att landet är en brutal diktatur. Likaså fick det auktoritärt styrda Ryssland anordna fotbolls-VM 2018. Att Putinregimen fyra år tidigare invaderat och annekterat Krimhalvön i Ukraina fick inte FIFA att omvärdera samarbetet.

LÄS MER: Nu behöver det ukrainska folket vår solidaritet

Men kanske har vi nått en gräns för idrottsvärldens villkorslösa transaktioner med världens många tyranner. Efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har FIFA valt att stänga av det ryska landslaget från internationella matcher. Samtidigt valde UEFA att avbryta sponsoravtal med det ryska energibolaget Gazprom och IOK har meddelat att ryska idrottare inte bör tävla under rysk flagg. Putins beslut om att invadera en fri och suverän stat har tolkats som något så pass allvarligt att det faktiskt krävt en tydlig respons för en gångs skull.

Det är välkommet och förhoppningsvis utgör det ett viktigt trendbrott. Men det är en sak att idrottsvärlden bojkottar ryska elitidrottare. Det är en annan sak när de sportsliga förbuden drabbar barn och ungdomar. När världens största ungdomsturnering i fotboll, Gothia Cup i Göteborg, väljer att porta ryska lag från turneringen skjuter man bredvid mål.

De ryska barnen bär inget ansvar för Putins maktinnehav och inte heller för den olagliga invasionen av Ukraina. De är oskyldiga och bör behandlas därefter. Att förvägra dem spel i turneringar är att kollektivt bestraffa dem. Gothia Cups generalsekreterare Dennis Andersson berättar själv att det främsta syftet med turneringen är att låta barn och ungdomar träffas ”oavsett politik, kultur och religioner” (GP 28/2).

De flesta vuxna ryssar bär givetvis inte heller något ansvar för Putinregimens brott. Men den avgörande skillnaden är att elitidrotten kommit att bli ett viktigt instrument i den ryska diktaturens PR-maskineri. De internationella evenemangen skänker regimen legitimitet, samtidigt som Putin försöker roffa åt sig en bit av det folkliga stöd som landslagen åtnjuter bland befolkningen. Det är därför han glatt delar ut medaljer till herrlandslaget i fotboll eller uppträder på scen med hockeylandslaget.

Men vad gäller knattefotbollen handlar det ju bara om barn som fått tillfälle att resa till ett fritt och demokratiskt land som Sverige för att lira fotboll med andra i deras ålder. Ett sådan kulturellt och idrottsligt utbyte, där man får möta människor från andra länder och i ett idrottsligt sammanhang frikopplat från allt elände i världen, väger mycket tyngre än den bojkott Gothia Cup utfärdat mot ryska lag. Det är bara bra om ryska ungdomar får komma i kontakt med den fria västvärlden.

Idrottsvärlden bör hålla rent mot despoter, men låt inte bojkotterna drabba oskyldiga barn.

LÄS MER: Kreml har aldrig övergivit imperietanken

LÄS MER: Vi måste förstå Putins motiv