Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ukraina har rest sig förr och kommer resa sig igen.  Bild: Evgeniy Maloletka
Ukraina har rest sig förr och kommer resa sig igen. Bild: Evgeniy Maloletka

Adam Cwejman: Nu behöver det ukrainska folket vår solidaritet

Ett fritt, demokratiskt och framgångsrikt Ukraina är det ultimata beviset på att det auktoritära Ryssland är ett eländigt misslyckande. Det är det beviset Putin vill krossa. Men det här är inte slutet för Ukraina och vi kan hjälpa dem.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Farmor gjorde alltid stor sak av att hon var ukrainska. Trots att hon var född och uppvuxen i Sovjetunionen, där nationstillhörigheter var sekundära, behöll hon genom hela livet en stark ukrainsk identitet. Likt många andra fick hon många gånger påpeka ”Nej, vi är inte ryssar, vi är ukrainare”.

Det har aldrig varit lätt för den ukrainska nationen. För medan andra länder i Östeuropa sedan det kommunistiska östblockets sammanbrott bit för bit blivit ”normala”, i bemärkelsen trygga, framgångsrika, europeiserade, har ett mörkt moln alltid svävat över Ukraina; hotet från Vladimir Putins regim i Moskva.

För vad skulle ett framgångsrikt och fritt Ukraina med en befolkning på många sätt lik den ryska innebära för Ryssland? Det skulle bevisa att det inte är ukrainare och ryssars lott att alltid leva i misär, styrda av kleptokrater som bara tänker på sitt eget bästa. Ett lyckat Ukraina är det ultimata beviset på att det auktoritära Ryssland är ett eländigt misslyckande.

Den fullskaliga invasionen av Ukraina är det största hotet mot den ukrainska nationen sedan den kortvariga Ukrainska folkrepubliken upphörde att existera 1920 och ockuperades av Sovjetunionen och fick utstå en brutal behandling under Stalin. Den gången tog det 71 år innan ukrainarna åter fick vara oberoende.

Exakt vad Putin planerar för Ukraina är inte säkert. Men storleken på invasionen bådar illa. Annekteringen av Krim och stödet till separatisterna i Luhansk och Donetsk lämnade ändå merparten av Ukraina intakt. Nu väntar sannolikt något betydligt värre.

Ukraina har varit här tidigare. Men det är inte slutet, eller ens början på slutet, för Ukraina. Trots att den ukrainska försvarsmakten slår från underläge kommer befolkningen inte att acceptera rysk ockupation. Men det kommer stå dem dyrt. Därför behöver de hjälp.

Vi kan, som enskilda personer, bistå det ukrainska folket i denna svåra stund. Några organisationer som hjälper civilbefolkningen är Razom for Ukraine eller Voices of Children. Vill man hjälpa den ukrainska journalistiken så går det att göra det via the engelskspråkiga The Kyiv Independents Patreonsida. För en mer fullödig sammanställning av välgörenhetsorganisationer i Ukraina finns en lista att läsa här.

Inrikespolitiskt finns också mycket som kan göras. Sverige måste reservationslöst ställa upp på de hårdaste möjliga sanktioner mot Ryssland. Det finns säkert andra, kreativa vis att frysa ryska tillgångar, blockera den ryska statens intressen och på annat sätt obstruera. Förhoppningsvis funderar redan den svenska regeringen på hur den kan bidra.

Det ukrainska folket vet att något annat än rysk överhöghet är möjligt. De vet att de kan stå på egna ben och staka ut sin egen väg. Men de behöver hjälp utifrån, de behöver ett enigt Europa och de behöver vår solidaritet.