Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Gothia Cup välkomnar inte lag från Ryssland

Gothia Cup kommer inte tillåta representanter från Ryssland i sommarens turnering med anledning av kriget i Ukraina.
– Vi tycker de gått över en gräns och ser det som omöjligt att ett ryskt lag skulle kunna deltaga, säger generalsekreteraren Dennis Andersson.

Efter att ha på grund av pandemin blivit tvingade att ställa in två år i rad ser Gothia Cup ut att kunna genomföras till sommaren. I årets upplaga förmodar generalsekreterare Dennis Andersson att det kommer sluta med lika många lag som vanligt, men att antalet representerade länder kommer minska. Den slutgiltiga siffran på antalet deltagarländer, kommer till slut hamna på ett femtiotal, till skillnad från runt 80 i vanliga fall, tippar Andersson. Det stora skälet till minskningen är att många länder saknar inresetillstånd på grund av pandemin.

Avvisar ryska deltagare

Men det är inte bara Covid-19 som stoppar länder från att delta. Gothia Cup kommer nämligen inte välkomna ryska representanter i sommarens turnering. Detta efter den senaste veckans utveckling i Ukraina.

– Själva missionen för Gothia Cup är ju att barn ska kunna träffas oavsett politik, kultur och religioner. Den mötesplatsen ska ju ge massa positiva effekter, men nu ser vi samtidigt det här som har hänt nu (i Ukraina). Då tycker vi att man har gått över en gräns trots allt och ser det som omöjligt att ett ryskt lag skulle kunna deltaga till sommaren även om vi har all respekt för att det är barn vi pratar om, säger Andersson.

Hur har ni agerat vid tidigare, liknande lägen? Balkankriget, till exempel?

– Vi har ju alltid satt barnen i främsta rummet. Och jag tyckte att vi löste det väldigt bra under Balkankriget med att man skulle få vara med och spela. Problemen var snarare vad länderna hette. Det var ju kaos ett tag där. Fanns Kroatien? Fanns Slovenien? Jag tyckte vi löste det väldigt bra med att barnen fick komma hit och fick vara med i den här gemenskapen. Det funkade bra då, men det går inte riktigt att jämföra med dagens situation.

Hur menar du att det skiljer sig?

– Det som var enklare då var ju att det fanns sanktioner mot det forna Jugoslavien. De fick ju inte vara med i EM i fotboll till exempel. Då kunde ju vi luta oss mot sanktionerna som gällde för alla. Sydafrika på den tiden var ju likadant. Sanktionen mot forna Jugoslavien följde vi naturligtvis. Därefter uppstod ett vakuum innan alla nya länder godkändes. Under den tiden lät vi alla ungdomar vara med, säger Andersson och fortsätter:

– Vi har ju en förhoppning att idrottens olika organ ska vara tydliga i det här. Kanske inte agera som Fifa gör då man egentligen inte svarar på någonting.

Gothia Cup planerar inte heller något ställningstagande angående den ryska invasionen av Ukraina i dagsläget. Oavsett om det gäller en kommuniké eller manifestation i samband med invigningen.

– Det är lite för tidigt att prata om det. Vi vill inte att Gothia Cup ska vara en plats för politiska budskap, det har vi aldrig velat. Hur det blir i det här fallet är alldeles för tidigt att spekulera i, säger Andersson.

Är inte att utesluta ett land från turneringen ett politiskt ställningstagande?

– Vi vill inte göra en manifestation och brukar inte göra det i samband med Gothia Cup. I det här sammanhanget är det för tidigt att prata om det.

Saknar inresetillstånd

Vidare berättar Gothia Cups generalsekreterare att det inte finns några anmälda lag från Ukraina eller Ryssland överhuvudtaget, på grund av den tidigare nämnda pandemisituationen.

Utöver att ryska lag avvisas tror Andersson det finns goda chanser till att Gothia Cup kommer genomföras som vanligt i år, samtidigt som de senaste åren lärt honom att inte ta ut något i förskott.

Hur viktigt är det för er att Gothia Cup blir av i år efter två inställda turneringar på rad?

– Vi ser det inte som något viktigt för oss, utan snarare för de som har väntat i tre år nu på att få komma till Göteborg. Det är ju för dem vi gör det här och för dem tror jag det här är jätteviktigt. De har väntat och väntat och väntat, säger Dennis Andersson.

LÄS MER: Sverige kommer inte spela mot Ryssland i VM-playoff

LÄS MER: Fifa stänger inte av Ryssland från VM-playoff

LÄS MER: Möts om kriget i Ukraina – kräver eldupphör

LÄS MER: Roman Abramovitj uppges medla mellan Ukraina och Ryssland

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.