Sverige kommer inte spela mot Ryssland i VM-playoff

Sverige kommer inte att spela mot Ryssland i det playoff till VM som stundar, det meddelar Svenska fotbollförbundet.
– Oavsett vad Fifa väljer att göra kommer vi inte spela mot Ryssland i mars, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

I det VM-playoff som är tänkt att spelas i slutet av mars möter Polen Ryssland. Vinnaren i det mötet ställs sedan mot vinnaren i mötet mellan Sverige och Tjeckien i kampen om en plats i fotbolls-VM i Qatar.

På lördagsförmiddagen meddelade det polska fotbollförbundet att man inte tänker spela mot Ryssland.

”Nu är det slutsnackat och dags för handling. På grund av Rysslands upptrappade aggression mot Ukraina har det polska landslaget inte för avsikt att spela en slutspelsmatch mot Ryssland. Det är det enda rätta beslutet.”, skriver förbundets ordförande Cezary Kulesza, enligt Sportbladet.

Polens lagkapten och storstjärna Robert Lewandowski uttalade sig om det polska beslutet:

ANNONS

”Det är rätt beslut. Jag kan inte tänka mig att spela en match mot det ryska landslaget när den väpnade aggressionen i Ukraina fortsätter. Ryska fotbollsspelare och fans är inte ansvariga för det här, men vi kan inte låtsas som att något inte händer, skriver han på Twitter.

Även Sverige vägrar

Nu meddelar Svenska fotbollförbundet att inte heller Sverige kommer ställa upp på match mot Ryssland.

– Den olagliga och djupt orättfärdiga invasionen av Ukraina omöjliggör för närvarande allt fotbollsmässigt utbyte med Ryssland. Vi uppmanar därför Fifa att fatta beslut om att de playoff-matcher i mars där Ryssland medverkar ställs in. Men oavsett vad Fifa väljer att göra kommer vi inte spela mot Ryssland i mars, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

Den eventuella playoff-finalen var tänkt att spelas den 29 mars i Moskva.

– Vid sidan av de moraliska skälen, som i sig är mer än nog, kan man också fråga sig hur matcher med Ryssland inblandade ska kunna garanteras rent säkerhetsmässigt i nuläget – även om de skulle flyttas neutral plan, säger Karl-Erik Nilsson.

Förbundskapten Janne Andersson säger till Fotbollskanalen:

– Jag står bakom beslutet till hundra procent. Jag hoppas att Fifa tar sitt förnuft till fånga, men framför allt hoppas jag som alla andra att kriget tar slut. Mina och lagets tankar går till det ukrainska folket.

ANNONS

Tidigare under lördagen sa idrottsminister Anders Ygeman till TT:

– Så länge som den ryska aggressionen fortsätter vill jag att EU ska fatta beslut om att vi inte ska ha något deltagande i ryska evenemang och vi ska utestänga ryska professionella utövare från att delta i arrangemang i andra länder.

Matchen mellan Sverige och Tjeckien spelas på Friends arena den 24:e mars.

LÄS MER:Ygeman stöttar bojkott av tävlingar

LÄS MER:Svenska fotbollförbundet: Uteslutet att spela i Ryssland

LÄS MER:Svenskarna evakueras från ryska handbollsklubben Rostov-Don

ANNONS