Svenskarna evakueras från ryska handbollsklubben Rostov-Don

Ryssland har invaderat Ukraina. Nära ukrainska gränsen finns handbollslaget Rostov-Don med två svenskar i laget. De evakueras nu från landet.
– Vi ska bara bort till vår träningsanläggning sen kommer vi att ta oss norrut, säger tränaren Per Johansson till Expressen.

ANNONS
|

Under natten till torsdagen eskalerade krisen i Ukraina till krig när Ryssland invaderade landet.

I Rostov, nära den ukrainska gränsen, finns handbollslaget Rostov-Don men svenska landslagsspelaren Anna Lagerquist i truppen och Per Johansson på tränarbänken.

Klubben evakuerar nu utländska idrottare. Per Johansson säger på torsdagsmorgonen till Expressen att han håller på att lämna landet, även om han inte märker av kriget där han befinner sig.

– Vi har levt med det i ett par månader, så det har varit lite normaltillstånd men det är klart att det förändrades i natt.

– Jag och Ann-Sofie (sambo) håller på att packa ihop nu. Vi ska bara bort till vår träningsanläggning sen kommer vi att ta oss norrut, första steget är Moskva, sedan om det blir problematiskt i Moskva med flyg så försöker vi ta oss till Sankt Petersburg.

ANNONS

Lagerquist reste hem under onsdagen

Johansson säger att klubben är behjälplig under evakueringen och att Anna Lagerquist har redan lämnar Ryssland.

– De är förstår läget och situationen, säger han.

Anna Lagerquist säger till Handbollskanalen att hon lämnade Ryssland under onsdagen och att den resan var planerad innan den ryska invasionen.

– När jag vaknade upp i dag (torsdag) och såg nyheterna så kände jag så klart att jag har haft tur. Jag är glad att jag kom iväg eftersom det inte riktigt verkar gå i dag, säger hon.

– Jag åkte till Sverige för landslagssamling nästa vecka, men planen är att åka tillbaka när samlingen är över den 6 mars. Sedan är det så klart så att nu vet vi inte riktigt läget och därför är det bara att följa utvecklingen och se hur det ser ut då och vad som är möjligt.

LÄS MER:Svenska fotbollförbundet: Uteslutet att spela i Ryssland

LÄS MER:Gustav Svensson tvingades fly från Ukraina

LÄS MER:RF om säkerhetsläget: Viktigt med kloka beslut

LÄS MER:Tyska tidningen täcker över rysk tröjreklam

ANNONS