Gustav Svensson tvingades fly från Ukraina

Våren 2014 tvingades Gustav Svensson fly från Ukraina.
Sju år senare sitter minnena fortfarande kvar – och inför tisdagens åttondelsfinal lyfts de ofrånkomligen upp till ytan.
– Man var lite orolig, man var lite nervös, men som tur var lyckades vi komma därifrån, säger han.

ANNONS
|

Sommaren 2012 var Gustav Svensson på jakt efter en ny klubb efter att ha lämnat turkiska Bursaspor. Ryssland och Ukraina blev två tydliga spår.

Tillsammans med advokat Carl Fhager reste Svensson runt och besökte olika klubbar. Dnipro Dnipropetrovsk, Arsenal Kiev, Dynamo Kiev ... Sedan tog de flyget ner till Krimhalvön.

Gustav Svensson fastnade för kulturen och historien. För de långa vita ständerna, hotellen och restaurangerna.

Mittfältaren skrev på för Tavriya Simferopol – och blev i och med det den förste svensken i den ukrainska ligan.

Gustav Svensson stannade i lite mer än ett och ett halvt år. Sedan gick det inte längre.

ANNONS

LÄS MER:”Är Gustav med vinner man – har alltid varit så”

Svensson tvingades fly landet på grund av oroligheter då rysk militär invaderade Krimhalvön. Allt gick fort. Allt blev dramatiskt.

– Vi var nere veckan innan, så vi såg alla soldaterna komma, minns Gustav Svenssons föräldrar Stig och Monika.

– När vi åkte hem var flygplatsen fortfarande öppen.

Det skulle dock komma att ändras.

– Saras (Gustav Svenssons fru) föräldrar kom precis efter oss. Sedan stängde de flygplatsen.

Tvingades lämna landet med buss

Den vägen ur landet var alltså inte längre möjlig.

– Vår näst sista kväll i Ukraina kommer jag ihåg att vi var ute och käkade middag som vanligt. På restaurangen var det ett liveband som spelade ukrainsk musik, men uppe på huset på andra sidan gatan satt det en sniper, har Gustav Svensson tidigare berättat för Sportbladet.

Dagen efter blev det kaos. Rysslands president Vladimir Putin beordrade en invasion av Krim. Gustav Svensson bestämde sig: ”Jag ska härifrån nu direkt”.

Med flygplatsen stängd hjälpte klubben till med en buss. Gustav Svensson och hans nära hoppade in och gasade mot säker mark.

Resan var dock inte enkel. De blev stoppade av rysk milis.

– De kom in på bussen med sina vapen, riktade en lampa mot varje person där inne: ”Vem är du och varför ska du åka härifrån?”. Med ett automatgevär i ansiktet skulle man då visa sitt pass och försöka förklara, har Gustav Svensson berättat.

ANNONS

LÄS MER:Gustav Svensson om en eventuell återkomst till IFK Göteborg

Stig Svensson:

– Vi satt i Köpenhamn och väntade på att de skulle landa där. Då hörde vi ingenting på nästan ett dygn, var de var. Sedan ringde de från Moskva och sa att de skulle komma.

Monika:

– Det var en konstig händelse.

Svensson: ”Det var ett spänt läge”

Som slutade lyckligt, som tur var. Gustav, Sara och hennes föräldrar tog sig hem till Sverige och livet kunde gå vidare.

Minnena etsande sig dock kvar. Och inför tisdagens EM-åttondelsfinal mot Ukraina väcks de såklart till liv.

– Det var mer ryssarna som gjorde att jag fick fly – inte ukrainarna. Så jag har bara goda minnen av Ukraina, det ukrainska folket, spelarna och min gamla klubb där, säger han.

– Sedan är det klart att man minns det som hände och det kommer framförallt väldigt mycket frågor om det. Det var en väldigt spännande tid, höll jag på att säga ... Det var spänt läge, även om det aldrig fanns någon hotbild mot mig, min sambo eller hennes föräldrar som var på besök. Man var lite orolig, man var lite nervös, men som tur var lyckades vi komma därifrån innan de flesta flygplatser stängde igen.

LÄS MER:Fem punkter efter landslagets lördagsträning i Göteborg

Gällande Ukraina som fotbollslandslag och motstånd nu säger Gustav Svensson:

ANNONS

– Det är ett väldigt bra fotbollslag med en väldigt hög högstanivå. Det som kanske kan brista om något är att de kanske kan dippa lite i matcher. Men ett lag som vill spela boll, kämpar väldigt hårt för varandra och är väl ganska lika oss på det sättet. Lojala till matchplaner. Vi har väldigt stor respekt för dem.

Fakta: Gustav Svensson

Född: 7 februari 1987, 34 år

Födelseort: Göteborg

Position: Mittfältare

Klubbar som junior: Azalea BK, ES Cannet-Rocheville (Frankrike), IFK Göteborg

Klubbar som senior: IFK Göteborg, Bursaspor (Turkiet), FK TSK Simferopol (Ukraina), IFK Göteborg, Guangzhou R&F (Kina), Seattle Sounders FC (USA), Guangzhou R&F (Kina)

Landskamper: 24 (U21), 31 (A)

ANNONS