Gustav Svensson om en eventuell återkomst till IFK Göteborg

Gustav Svensson, 34, uppges vara nära en återkomst till IFK Göteborg. Nu kommenterar mittfältaren själv uppgifterna.
– Vi har väl diskuterat länge nu. I några år, säger han.

ANNONS
|

I vintras vinkade Gustav Svensson adjö till USA och Seattle Sounders FC. Det var dags att kliva vidare i karriären.

Till IFK Göteborg? Tillbaka till klubben där den professionella fotbollskarriären en gång tog fart? Många trodde det.

Men i början av februari kom beskedet att Blåvitt hade tackat nej till 34-åringen. De ansåg sig ha fullt på innermittfältet. Gustav Svensson skrev på för ett plus ett år med kinesiska Guangzhou R&F i stället.

LÄS MER:”Är Gustav med vinner man – har alltid varit så”

Några månader senare har dock en del förändrats. Marek Hamsik har lämnat klubben och Jakob Johansson lagt ner karriären. Dessutom brottas Simon Thern med en krånglande fot.

ANNONS

Det tycks plötsligt finnas plats för Gustav Svensson.

Fotbolldirekt har även rapporterat att det förs samtal om en återkomst – som kan bli av redan efter sommarens EM-slutspel.

– Han finns med i beräkningarna. Jag kan inte säga så mycket mer än så. Vi har haft och har en kontakt med honom men just nu vet vi vart han befinner sig och vart hans fokus ligger. Vi utgår ifrån de spelarna vi har nu men precis som med alla andra jobbar vi proaktivt med att spelare kan försvinna och spelare man kan plocka in, konstaterade sportchef Pontus Farnerud tidigare i veckan.

LÄS MER:Jakob Johansson ut – Gustav Svensson in?

Vad Gustav Svensson själv har att säga om situationen fick vi veta under söndagen. Då klev mittfältaren upp på landslagets presskonferenspodium.

– Vi har väl diskuterat länge nu. I några år. Det är svårt att säga hur mycket närmare det är nu än tidigare. Men diskussioner förs och det har det gjort länge, säger han.

Finns det någon möjlighet att du lämnar Kina i sommar?

– Jag har ett kontrakt som går ut i december och ett optionsår efter det. Jag är inställd på att åka tillbaka till Kina. Det är så det ser ut nu.

ANNONS

Att du fick nej av IFK Göteborg i vintras, påverkar det hur du ser på en eventuell återkomst till klubben i framtiden?

– Nej, jag har alltid uppskattat raka rör. Blåvitt hade fullt då. Det är bara acceptera läget och ta nya tag.

Vid sidan om Gustav Svensson på presskonferenspodiumet satt Marcus Berg – anfallaren som ju ska spela för IFK Göteborg efter EM.

Han hade gärna sett att Svensson gör honom sällskap.

– Det hade varit fantastiskt, såklart. För den person han är. Fotbollsspelare också. Det hade varit otroligt viktigt för Göteborg. En fantastisk spelare som som man vet vad man får av. En väldigt fin vän.

Ligger du på honom och Blåvitt får att det ska gå i lås?

– Det är klart att jag och Gustav pratar om det, vi är bra vänner. Allt annat får Blåvitt sköta. Agenter. Vi pratar mer som kompisar.

LÄS MER:Janne Andersson använde Gais-spelaren Bobbie Friberg da Cruz – som skräckexempel

Gustav Svensson igen – nu om hur det är att se många vänner återvända till IFK Göteborg utan att själv vara en av dem.

– Det är klart att vi alltid har pratat om att komma tillbaka och spela tillsammans. Det är något man har längtat efter väldigt länge. Vi har alltid sagt att vi ska sluta våra karriärer tillsammans. Får se när det händer.

ANNONS

Följer du IFK Göteborg nu?

– Det gör jag. Blåvitt har varit mig väldigt nära sedan jag var väldigt liten. Jag kommer alltid följa Blåvitt.

Om klubbens senaste period säger Svensson:

– Det är ändå ett försök att komma tillbaka till ett spel där man kan vinna poäng. Det man inte har lyckats göra. De hade ett bra spel med Poya (Asbaghi), men fick inte med poäng. ”Rolle” (Roland Nilsson) försökte kanske ta tillbaka det till ett lite enklare spel, men det lyckades inte heller. Jag känner Stahre (Mikael) sedan tidigare och tycker om honom väldigt bra. Jag tror att han kan göra det väldigt bra för Blåvitt.

Fakta: Gustav Svensson

Född: 7 februari 1987, 34 år

Födelseort: Göteborg

Position: Mittfältare

Klubbar som junior: Azalea BK, ES Cannet-Rocheville (Frankrike), IFK Göteborg

Klubbar som senior: IFK Göteborg, Bursaspor (Turkiet), FK TSK Simferopol (Ukraina), IFK Göteborg, Guangzhou R&F (Kina), Seattle Sounders FC (USA), Guangzhou R&F (Kina)

Landskamper: 24 (U21), 31 (A)

ANNONS