Svenska fotbollförbundet: Uteslutet att spela i Ryssland

Efter nattens invasion av Ukraina överväger Sverige att inte spela spela ett eventuellt VM-playoff i Ryssland.
– Som det ser ut i dag är det otänkbart, nästintill uteslutet, säger Karl-Erik Nilsson till GP.

ANNONS
|

På torsdagen vaknade Europa upp till uppgifterna om att Ryssland angripit Ukraina och att det pågår krig i Europa.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson beklagar händelseutvecklingen.

– Det är naturligtvis hemska nyheter att vakna till. Vi tänker på alla våra goda vänner och kompisar som är mitt i detta inferno med stor oro. Det är en tuff morgon, men såklart mycket värre för dem, säger han från hemmet i Uddevalla.

För honom och Svenska fotbollförbundet blir ett ställningstagande extra aktuellt.

I slutet av mars spelas VM-playoff och om Sverige vinner semifinalen mot Tjeckien kan match mot Ryssland vänta (om Ryssland vinner sin semifinal mot Polen) – i Moskva.

ANNONS

Behöver försäkra sig om att inte drabbas av repressalier

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson menar att en match mot Ryssland sannolikt inte kan spelas som planerat.

– Ser man till hur det ser ut just i dag känns det väldigt otänkbart att spela en sådan om några veckor. Det gäller sedan att följa utvecklingen noggrant, vad myndigheterna säger, FN, EU och ha täta dialoger med Uefa och Fifa. Det är svårt, näst intill uteslutet att en sådan match blir av.

Kan det bli aktuellt med en bojkott?

– Vi deltar i en tävling och behöver försäkra oss om att vi inte drabbas av repressalier av Fifa. Samtidigt går det att diskutera om den typen av begrepp, som bojkott, är relevant just nu. Det handlar snarare om att situationen inte är trygg.

Karl-Erik Nilsson är också vice president i Uefa och har frågan om Champions League-final i St Petersburg 28 maj på sitt bord.

– Uefa följer den frågan dagligen. Naturligtvis påverkar de omständigheter som hänt i natt. Det gör frågan än mer komplex och svårhanterad. Uefa återkommer med besked i närtid där. Det pågår ett intensivt arbete.

Europacuper kan komma att påverkas

Vad krävs för att den ska flyttas?

– Man värderar varje situation och händelse för sig. Att exakt stolpa upp vilka kriterier som gäller låter sig inte göras enkelt. Det finns inget sådant tydligt schema. Det är laga efter läge som gäller, och att förhålla sig till händelseutvecklingen.

ANNONS

Finns det några övriga Uefa-tävlingar som påverkas av morgonens händelser?

– Det är klart att det finns ryska och ukrainska lag som spelar i de europeiska klubbtävlingarna, det kan säkert finnas lag också på ungdomssidan. Den exakta och detaljerade överblicken har inte jag. Det skulle förvåna mig om det inte fanns tävlingar som också påverkas nu, säger Karl-Erik Nilsson.

Exempelvis spelas under torsdagskvällen returmötet i Europa Leagues åttondelsfinal mellan portugisiska Braga och ryska Zenit St Petersburg.

Vilka andra åtgärder kommer Uefa och SvFF att vidta?

– Det viktigaste för oss är att lyssna på vad myndigheter säger, FN, EU och de europeiska regeringarna. Det måste vägleda idrotten, säger det svenska fotbollförbundets ordförande.

Senare på torsdagen meddelade Uefa att man till följd av den ryska invasionen Uefa-presidenten Aleksander Čeferin kallar till ett extrainsatt möte med den exekutiva kommittén på fredagen. Uefa skriver att situationen efter invasionen kommer utvärderas och att nödvändiga beslut kommer fattas.

Enligt nyhetsbyrån AP kommer CL-finalen flyttas från St Petersburg och det slutgiltiga beslutet ska fattas på fredagen.

LÄS MER:Svenskarna evakueras från ryska handbollsklubben Rostov-Don

LÄS MER:Jaremtjuk: "Jag ville stötta mitt land"

LÄS MER:Gustav Svensson tvingades fly från Ukraina

LÄS MER:Tyska tidningen täcker över rysk tröjreklam

ANNONS