Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För att testa matprodukter använder vi både laboratorier för analys av innehåll och smakpaneler, exempelvis som vår egen konsumentpanel. Bild: Anna von Brömssen
För att testa matprodukter använder vi både laboratorier för analys av innehåll och smakpaneler, exempelvis som vår egen konsumentpanel. Bild: Anna von Brömssen

Här är alla årets tester som du kanske missat

Ibland saknas koppling mellan smak och pris. Eller kvalitet och pris, visar exempelvis vårt publicerade test av lakan. Här serveras en sammanställning av alla konsumenttester som publicerats sedan i somras och längst ner finns en länk till testerna från första halvåret.

Inför jul har vi testat lussekatter, löksill, julskinka och sällskapsspel. Men våra tester med konsumentpanelen pågår året runt och omfattar både det traditionella och otippade. Här finns också några analyser som går in på livsmedlens minsta beståndsdelar.

Mat

Apelsinjuice. Det är ingen tvekan om saken. Konsumentpanelen föredrar färskpressad apelsinjuice framför juice från koncentrat. Och det är klasskillnad, visar vårt test.

Bearnaisesås. Kall, färdig bearnaisesås är snart lika förknippad med helg som lördagsgodis. Det finns en uppsjö av olika varianter. Vi har låtit vår konsumentpanel testa nio olika "klassiska" såser, utan någon extra kryddning.

Bearnaisesås. Kall, färdig bearnaisesås är snart lika förknippad med helg som lördagsgodis. Det finns en uppsjö av olika varianter. Bild: Anna von Brömssen
Bearnaisesås. Kall, färdig bearnaisesås är snart lika förknippad med helg som lördagsgodis. Det finns en uppsjö av olika varianter. Bild: Anna von Brömssen

Fröknäcke. Kärt barn har flera namn och utbudet har växt mycket under senare år. Konsumentpanelen fick denna gång provsmaka och betygsätta tio sorters fröknäcke, finknäcke eller lyxknäcke med linfrö som gemensam nämnare.

Jordgubbsglass. Av tio testade sorter fanns en självklar kandidat till dessert när konsumentpanelen fick bestämma. Och det var den glass som avvek som vann.

Julskinka. Konsumentpanelmedlemmarna var mest eniga om vad de inte tyckte om, när tio julskinkor smaktestades. Och vinnaren gav ”ett äkta intryck”.

Kaviar. Testet kombinerades med en innehållsanalys som avslöjade att ”fiskinnehållet” i förhållande till deklarerad mängd inte alltid stämde. Den med allra minst rom visade sig vara allra godast.

Kräftor. Det ska vara en röd sumpkräfta från Kina. Topp tre, enligt konsumentpanelen. Svenska signalkräftan kunde inte hävda sig i årets test av sötvattenlevande kräftor.

Lussekatter. Ingen lussekatt fick full pott, men en av de nio var snäppet bättre än övriga när konsumentpanelen testade lussekatter med saffran i inför första advent. En av bullarna fick underkänt och hamnade långt efter övriga.

Snabbmat. Det är vanligt att lite fetare snabbmat slinker ner på väg hem efter en sen utekväll. Men vad är det egentligen du stoppar i dig? Bild: Anna von Brömssen
Snabbmat. Det är vanligt att lite fetare snabbmat slinker ner på väg hem efter en sen utekväll. Men vad är det egentligen du stoppar i dig? Bild: Anna von Brömssen

Löksill. Sillen är ett givet inslag i julmaten. Det tycker konsumentpanelen också. I år har de fått testa en klassisk löksill och av nio sorter utsågs en till överlägsen vinnare.

Pannkakor. Det blev en jordskredsseger för en av de billigaste produkterna när konsumentpanelen testade färska, färdiga pannkakor. Mellan bäst i test och sist var skillnaden rejäl och vinnaren var aldrig hotad.

Snabbmat. Det är vanligt att lite fetare snabbmat slinker ner på väg hem efter en sen utekväll. Men vad är det egentligen du stoppar i dig? Vi har kollat upp sju vanliga natträtter och analysen visar att flera av rätterna är riktigt illa ur hälsosynpunkt. Här hittar du hela listan på det vi hittade.

Vegoburgare. Av sju vegoburgare fanns det en som stack ut i näringsfysiologens analys av innehållet. Karin Jonssons favorit var umamiburgaren gjord på gul ärta. Bild: Anna von Brömssen
Vegoburgare. Av sju vegoburgare fanns det en som stack ut i näringsfysiologens analys av innehållet. Karin Jonssons favorit var umamiburgaren gjord på gul ärta. Bild: Anna von Brömssen

Vaniljsås. Det blev en tät toppstrid i kampen om godaste färdiga vaniljsåsen. I botten återfinns tvärtom en självklar förlorare. Produkten som har havrebas föll alls inte konsumentpanelen i smaken och slutade på en överkorsad fyr i betyg.

Vegoburgare. Av sju vegoburgare fanns det en som stack ut i näringsfysiologens analys av innehållet. Karin Jonssons favorit var umamiburgaren gjord på gul ärta.

Kläder

Barnskor. Inte alla par klarar vinterns kyla, snö, slask och regn. Testfakta har på uppdrag av oss låtit det tyska laboratoriet PFI testa åtta par vinterskor för att få reda på hur bra de är på att hålla barnen torra och varma om fötterna.

Gummistövlar. Laboratoriet Rise IVF har på vårt uppdrag, via Testfakta, testat fodrade gummistövlar för vuxna. Förutom det förbjudna ämnet benzo(e)pyren i Biltemas stövel, hittade laboratoriet andra farliga ämnen i både Biltemas och ytterligare tre tillverkares stövlar.

Prylar

Cykelhållare. Bara en av cykelhållarna i Testfaktas test klarar en krock i 30km/h. Och en kurva i hög hastighet är tillräckligt för att tre av hållarna med cyklar på ska släppa taget om bilens dragkrok.

Flyttkartonger. Dags att flytta? Tänk på att skaffa bra flyttkartonger. Testet av åtta märken, som Testfakta gjort på vårt uppdrag, visar på stora skillnader i hållbarhet och ergonomi.

Handgräsklippare. Den klassiska handjagaren gör klippningen till en motionsrunda och använder ingen annan energi än din egen. Testfakta har jämfört sju modeller på vårt uppdrag och en av klipparna var, enligt experten, "helt värdelös".

Kabinväskor. Smidiga att resa med, men hur bra är de? Håller handtaget och hjulen för många resor? Håller väskan för flygbolagets bagagehantering? Stort test visar att den billigaste kabinväskan var näst bäst.

Kockknivar. Det finns en vinnare men inga förlorare. Såväl billiga som dyrare knivar klarade alla laboratoriets tuffa tester – även om några gjorde det med större marginal än andra. Vilken du väljer är mycket en smaksak visar vårt test.

Kylbox. En kylbox som kopplas till bilens cigarettuttag håller picknicken kall under bilresan. Men alla boxar fungerar inte lika bra, visar vårt test.

Lakan. Inget av de testade lakanen är bra på allt, men om du läser testet noga så kan du välja ett lakan som är bra på just det som du tycker är viktigt. På vårt uppdrag har Testfakta låtit det tyska laboratoriet Weber & Leucht testa åtta underlakan av bomull för mellan 69 och 599 kronor. Även om lakanens egenskaper varierar visar testet inte på någon tydlig koppling mellan pris och kvalitet.

Plastfolie. En bra plastfolie hindrar inte bara maten från att torka, utan skyddar också mot de bakterier och mögelsporer som kan finnas i ditt kylskåp. Men vilken produkt skyddar maten bäst och är lättast att använda? Testfakta har på vårt uppdrag gjort ett stort laboratorietest.

Självbevattningssystem. Semester men ingen som vattnar blommorna? I vårt test har olika system för självbevattning av krukväxter långtidstestats.

Sällskapsspel. Matilde Wagner, Inez Anklev och Emma Östberg spelar Makistack, där man ska stapla sushidelar ovanpå varandra och tillsammans lyfta dem till spelplanen. Kanske ska du lägga ett spel i tomtens säck. Se bara till att läsa här först så ni inte går på en nit.

Övrigt

Fintvättmedel. Effektiva vid låga temperaturer – och skonsamma mot kläder av ull, siden och andra känsliga material. Så marknadsförs fintvättmedel. Men hur bra stämmer det? Vi har låtit Testfakta testa fintvättmedel. Skillnaderna visade sig vara större än vad man kanske anat och ett fabrikat var bättre än alla andra och dyrast var sämst.

Vårens alla tester

2018 års bästa testade prylar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.