Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hållfast och stabil, bekväma att bära, hållbara flärpar och lätt att öppna och stänga. Kravlistan i testet av flyttkartonger var lång. En låda var bättre än de andra. Bild: Anna Sigge
Hållfast och stabil, bekväma att bära, hållbara flärpar och lätt att öppna och stänga. Kravlistan i testet av flyttkartonger var lång. En låda var bättre än de andra. Bild: Anna Sigge

Så väljer du bästa kartongen till flytten

Dags att flytta? Tänk på att skaffa bra flyttkartonger. Testet av åtta märken, som Testfakta gjort på vårt uppdrag, visar på stora skillnader i hållbarhet och ergonomi.

En flytt är tillräckligt ansträngande för att inte låta humöret sänkas av dåliga kartonger. Testfakta har jämfört åtta olika varianter. Vi har testat hur stabila och hållbara de är och hur enkla lådorna är att använda.

Vill du se tabellen i större format KLICKA HÄR .
Vill du se tabellen i större format KLICKA HÄR .

Vid en flytt staplas ofta många lådor på varandra och därför undersökte vi hur mycket vikt de två understa lådorna i en stapel klarar innan de kollapsar. Här stack de kraftigare lådorna från Rusta och ÖoB ut som klart stabilare. De klarar över 200 kilo, medan Granngårdens gav med sig redan vid 100 kilo. Testet genomfördes även när lådorna hade fuktats (om det regnar vid flytten) och då kollapsade Granngården vid 75 kilo, vilket bara motsvarar drygt två maxlastade lådor.

– Man ska tänka på att vi genomfört testet i labbmiljö. En längre tid i en skumpig lastbil skulle antagligen gett sämre resultat generellt. Men testet visar att det är skillnader i hållfasthet mellan lådorna, säger Catrin Lindblad, testledare på forskningsinstitutet Rise som genomfört testet.

”Sämst hållfasthet och obekväma handtag.” Omdömet i testet gjorde att Granngårdens flyttlådor fick sämst sammanlagt betyg.. Bild: Anna Sigge
”Sämst hållfasthet och obekväma handtag.” Omdömet i testet gjorde att Granngårdens flyttlådor fick sämst sammanlagt betyg.. Bild: Anna Sigge

En nackdel med de kraftiga lådorna från Rusta och ÖoB är de obekväma handtagen som skär in i händerna. Kartongerna från till exempel Ikea och Clas Ohlson har däremot täckande flärpar vid handtagen vilket gör lådorna mycket skönare att lyfta och bära.

Gick inte att stänga ordentligt

En annan nackdel är att de kraftigare lådorna är svårare att öppna och stänga eftersom den tjockare wellpappen gör dem mindre flexibla. Sämst betyg här får ändå Clas Ohlsons låda eftersom vissa exemplar inte gick att stänga ordentligt. De vikbara delar som utgör locket är för snålt tilltagna och tenderar att vika sig nedåt.

– Att locket inte sluter tätt gör att det finns risk att det kan komma in regnvatten eller damm och smuts i kartongen. Man får också tänka sig för om man ställer något på lådan då locket kan ge vika, säger Catrin Lindblad.

Bäst totalbetyg får lådan från Shurgard som är jämnbra och inte misslyckas i något testmoment.

Välj flyttlåda efter behov

Testledaren Catrin Lindblad anser att det är klokt att välja flyttlåda efter sina behov.

– Har man mycket ömtåliga saker som ska färdas många mil i ett flyttlass kan det vara värt att använda stabilare och mer hållbara lådor. Ska lättare saker packas för kortare flytt kan en billigare lite instabilare flyttlåda var fullt tillräcklig. Och ska du bära mycket själv och det inte är så ömtåligt kan man fokusera på bekväma handtag, säger hon.

Så gjordes testet

Forskningsinstitutet Rise har på Testfaktas uppdrag testat åtta olika flyttkartonger.

Hållfasthet och stabilitet

Två lådor packades med 18 kilo böcker i varje och staplades på varandra. En tredje låda placerades ovanpå och packades med 50 kilo. Därefter ökades vikten i den tredje lådan till dess att någon av de två understa kollapsade.

Testet utfördes både när lådorna var torra och när de hade sprayats lite med vatten för att simulera att det regnar under flytten.

Laboratoriet undersökte också att lådorna klarade sin maxvikt utan skador. Lådorna packades med angiven maxvikt därefter lyfte två personer lådan och transporterade den ett visst antal meter. De lådor som inte anger någon maxvikt samt den låda som anger 80 kilo som maxvikt belastades med 40 kilo.

Handtagens ergonomi

Laboratoriet bedömde känslan av handtagen.

Flärparnas hållbarhet

Laboratoriet öppnade och stängde lådan ett antal gånger samt lyfte lådan i flärparna med 5 kilos vikt i lådan. En bedömning gjordes av stabiliteten och eventuella skador noterades.

Öppna och stänga lådan

Laboratoriet öppnade och stängde lådan ett antal gånger och bedömde hur lätt eller svårt detta var. Dessutom noterades om lådan gick att stänga ordentligt och om eventuella skador uppstod.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.