Fröknäcke, finknäcke eller lyxknäcke. Kärt barn har flera namn och utbudet har växt mycket under senare år. Konsumentpanelen fick denna gång provsmaka och betygsätta tio sorters fröknäcke med linfrö som gemensam nämnare. En del heter knäcke medan andra har namn som sticks eller crisp bread. Alla våra nio testade sorter är hårda, med frön bland ingredienserna.
– Det låter som om man sitter i ett stall med hästar, skojade Stig Jarlevik med sina testande panelkolleger runt bordet.
Självklar favorit
Leksands tre kullor blev favoriten, den fick inte bara lovord utan drygt halva panelen ville också ha den som en självklar vinnare.
– Den är både god och vacker, och jag skulle vilja bjuda på den, sa Anne Lindgren.
I sitt protokoll skrev hon: ”Väldigt fint. Salt med god linfrösmak och smakar av olika frön utan att frösmaken tar över. Sprött och gott att tugga.”
Christer Tuomivuo lanserade ett fjärde namn på den här typen av lite finare knäckebröd, just när vinnaren diskuterades efter att hela testet hade genomförts.
– Det är som ett dessertknäcke. Jag blev direkt sugen på ost och marmelad, sa han.
Ingen billig basvara
Vår typ av testade produkt är ingen billig basvara som det vanligaste knäckebrödet är. Priset på de nio livsmedlen låg på mellan 124 kronor och 333 kronor kilot. Det dyraste stack ut smakmässigt, kanske för att det är en produkt som lockar dem som undviker kolhydrater. Katrin Zytomierskas knäckebröd har 2,6 gram kolhydrater per 100 gram.
– Jag vet att många vänner äter det just för att det har lågt kolhydratinnehåll, sa Anton Rundström.
LÄS MER:Test: Godaste vaniljsåserna utsedda av kritisk panel
LÄS MER:Minska matsvinnet i topp hos svenska konsumenter
Även Vilmas glutenfria fröknäcke för 230 kronor per kilo är låg på kolhydrater med 3,2 gram, medan övriga testade produkter ligger på runt 30-50 gram.
Båda dessa gör också en poäng av hög proteinhalt, Katrin Zytomierskas knäckebröd med 20 gram per 100 gram och Vilmas med 34 gram. Övriga ligger under 20 gram protein per 100 gram.
De två dyraste hamnade sist i smaktestet men klarade ändå godkänt i betyg, eller två fyrar.
Kaloririkt knäcke
Det lite lyxigare knäckebrödet är inte bara dyrare, utan även kaloririkare än vanligt knäcke. Det beror förstås på att de innehåller energirika frön.
Testets kaloririkaste var Coops fröknäcke naturell med 530 kalorier (kcal) per 100 gram. Exempelvis vanligt husmansknäcke från Wasa ligger på 330.
Detta betyder betygen:
5 fyrar=lysande
4 fyrar=utmärkt
3 fyrar=bra
2 fyrar=godkänt
1 fyr=underkänt
Överkorsad fyr=uselt
Leksands Tre kullor, Tunnknäcke med havssalt och frön
Göteborgs, Fröknäcke Örter & havssalt
Coop, Fröknäcke naturell
Maître Jean Pierre, Bio Crisp bread quinoa & seeds
Sigdal bakeri, Fröknäcke Örter och havssalt
I love eco, Ekologiska knäckesticks med linfrön, sesamfrön och vallmofrön
Wasa, Happy pumpkin seeds & sea salt
Katrin Zytomierska, Ekologiskt knäckebröd
Vilmas, Glutenfritt ekologiskt knäckebröd frö
Baka ditt eget fröknäcke
1 dl sesamfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl majsmjöl
1/2 dl hela linfrö
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
Så här gör du
• Sätt ugnen på 150 grader.
• Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, cirka 30x40 cm (för en sats).
• Blanda alla torra ingredienser och rör i olja och vatten. Låt svälla cirka 15 minuter.
• Bred ut smeten tunt på plåten. Grädda mitt i ugnen 1-1 1/2 timme. Dra över bakplåtspapperet med knäcket på ett galler och låt svalna.
Källa: ica.se
Så gjordes testet
De nio produkterna serverades anonymt numrerade från ett till nio. Halva panelen började med de låga numren och andra halvan med de höga numren.
Till brödet serverades Bregott och bordsvatten.
Priserna är från vecka 38 och produkterna kan finnas i andra butiker till andra priser.
Konsumentpanelen bestod av: Nancy Faria, Sussie Giesler, Barbro Karlsson, Käthe Leng, Eric Lindblad, Anne Lindgren, Britt-Marie Persson, Micael Pettersson, Ally Pilroth, Anton Rundström, Stig Jarlevik och Christer Tuomivuo.