Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Test: Här är det godaste fröknäcket

Av nio testade knäckebröd med frön på blev en sort en självklar vinnare med fem lysande fyrar i betyg.
– Man kan äta den i soffan som snacks, tyckte Käthe Leng i konsumentpanelen.

Fröknäcke, finknäcke eller lyxknäcke. Kärt barn har flera namn och utbudet har växt mycket under senare år. Konsumentpanelen fick denna gång provsmaka och betygsätta tio sorters fröknäcke med linfrö som gemensam nämnare. En del heter knäcke medan andra har namn som sticks eller crisp bread. Alla våra nio testade sorter är hårda, med frön bland ingredienserna.

– Det låter som om man sitter i ett stall med hästar, skojade Stig Jarlevik med sina testande panelkolleger runt bordet.

Självklar favorit

Leksands tre kullor blev favoriten, den fick inte bara lovord utan drygt halva panelen ville också ha den som en självklar vinnare.

– Den är både god och vacker, och jag skulle vilja bjuda på den, sa Anne Lindgren.

I sitt protokoll skrev hon: ”Väldigt fint. Salt med god linfrösmak och smakar av olika frön utan att frösmaken tar över. Sprött och gott att tugga.”

Christer Tuomivuo lanserade ett fjärde namn på den här typen av lite finare knäckebröd, just när vinnaren diskuterades efter att hela testet hade genomförts.

– Det är som ett dessertknäcke. Jag blev direkt sugen på ost och marmelad, sa han.

Ingen billig basvara

Vår typ av testade produkt är ingen billig basvara som det vanligaste knäckebrödet är. Priset på de nio livsmedlen låg på mellan 124 kronor och 333 kronor kilot. Det dyraste stack ut smakmässigt, kanske för att det är en produkt som lockar dem som undviker kolhydrater. Katrin Zytomierskas knäckebröd har 2,6 gram kolhydrater per 100 gram.

– Jag vet att många vänner äter det just för att det har lågt kolhydratinnehåll, sa Anton Rundström.

LÄS MER: Test: Godaste vaniljsåserna utsedda av kritisk panel

LÄS MER: Minska matsvinnet i topp hos svenska konsumenter

Även Vilmas glutenfria fröknäcke för 230 kronor per kilo är låg på kolhydrater med 3,2 gram, medan övriga testade produkter ligger på runt 30-50 gram.

Båda dessa gör också en poäng av hög proteinhalt, Katrin Zytomierskas knäckebröd med 20 gram per 100 gram och Vilmas med 34 gram. Övriga ligger under 20 gram protein per 100 gram.

De två dyraste hamnade sist i smaktestet men klarade ändå godkänt i betyg, eller två fyrar.

Kaloririkt knäcke

Det lite lyxigare knäckebrödet är inte bara dyrare, utan även kaloririkare än vanligt knäcke. Det beror förstås på att de innehåller energirika frön.

Testets kaloririkaste var Coops fröknäcke naturell med 530 kalorier (kcal) per 100 gram. Exempelvis vanligt husmansknäcke från Wasa ligger på 330.

Detta betyder betygen:

5 fyrar=lysande

4 fyrar=utmärkt

3 fyrar=bra

2 fyrar=godkänt

1 fyr=underkänt

Överkorsad fyr=uselt

Leksands Tre kullor, Tunnknäcke med havssalt och frön

Pris: 29,90 kr för 180 g (166,09 kr/kg) 
Inköpsställe: Willys
Plus: Wow, så gott! Gott med fröer i olika storlek. Bra konsistens, gick ej sönder i många bitar. Inbjudande utseende. God eftersmak.
Minus:
 

Göteborgs, Fröknäcke Örter & havssalt

Pris: 27,50 för 190 g (144,74 kr/kg) 
Inköpsställe: Willys 
Plus: Massor av goda fröer! Mustigt med en god smak som håller i. Duger nästan utan pålägg. Knaprigt med bra tuggmotstånd.
Minus: Håller ihop sämst.
 

Coop, Fröknäcke naturell

Pris: 24,95 kr för 190 g (131,31 kr/kg) 
Inköpsställe: Coop Forum 
Plus: Rund smak. Lagom tjockt. Lätt att tugga utan att det smular. 
Minus: Ser ogräddad ut. Lite bitter eftersmak.
 

Maître Jean Pierre, Bio Crisp bread quinoa & seeds

Pris: 24,90 kr för 200 g (124,50 kr/kg) 
Inköpsställe: Lidl 
Plus: God men neutral smak. Rikligt med småfröer. Mycket knaprig.
Minus: Lite smulig. Tråkigt utseende.
 

Sigdal bakeri, Fröknäcke Örter och havssalt

Pris: 28,90 kr för 220 g (131,38 kr/kg)
Inköpsställe: Willys
Plus: Ganska gott. Bra balans mellan fröerna. Fin spröd konsistens.
Minus: Torrt som papper. Lackerad blank undersida?
 

I love eco, Ekologiska knäckesticks med linfrön, sesamfrön och vallmofrön

Pris: 21,95 kr för 150 g (146,33 kr/kg)
Inköpsställe: Ica Maxi
Plus: Rätt god smak. Lite sälta i bakgrunden. Krispigt.
Minus: Lite mjölig yta. För lite frön.
 

Wasa, Happy pumpkin seeds & sea salt

Pris: 28,95 kr för 150 g (193 kr/kg)
Inköpsställe: Coop Forum
Plus: God blandning. Flingsaltet sätter den rätta piffen. Fint brun med stora pumpakärnor.
Minus: Svår att tugga av med framtänderna. ”Träig” eftersmak.
 

Katrin Zytomierska, Ekologiskt knäckebröd

Pris: 59,95 för 160 g (333,06 kr/kg)
Inköpsställe: Ica Maxi
Plus: Bra balans mellan fröerna. Känns nyttig.
Minus: Smakar papper. Ingen god eftersmak. Segheten passar inte ihop med pumpakärnorna.
 

Vilmas, Glutenfritt ekologiskt knäckebröd frö

Pris: 23,50 kr för 100 g (230 kr/kg)
Inköpsställe: Ica Maxi
Plus: En viss sälta (men smakar i övrigt inte så mycket). Fast i konsistensen, men lätt att tugga.
Minus: Ser ut som en sjukdom, grönt med vita prickar. Tråkig. Tunt, men inte frasigt.
 

Baka ditt eget fröknäcke

1 dl sesamfrö

1 dl pumpakärnor

1 dl solroskärnor

1 dl majsmjöl

1/2 dl hela linfrö

1/2 tsk salt

1/2 dl rapsolja

2 dl kokande vatten

Så här gör du

• Sätt ugnen på 150 grader.

• Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, cirka 30x40 cm (för en sats).

• Blanda alla torra ingredienser och rör i olja och vatten. Låt svälla cirka 15 minuter.

• Bred ut smeten tunt på plåten. Grädda mitt i ugnen 1-1 1/2 timme. Dra över bakplåtspapperet med knäcket på ett galler och låt svalna.

Källa: ica.se

Så gjordes testet

De nio produkterna serverades anonymt numrerade från ett till nio. Halva panelen började med de låga numren och andra halvan med de höga numren.

Till brödet serverades Bregott och bordsvatten.

Priserna är från vecka 38 och produkterna kan finnas i andra butiker till andra priser.

Konsumentpanelen bestod av: Nancy Faria, Sussie Giesler, Barbro Karlsson, Käthe Leng, Eric Lindblad, Anne Lindgren, Britt-Marie Persson, Micael Pettersson, Ally Pilroth, Anton Rundström, Stig Jarlevik och Christer Tuomivuo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.