Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fästförmågan testades på fat gjorda av glas, porslin och plast. Faten fylldes med 100 ml vatten och vänds upp och ner efter inplastning för att testa tätheten. Bild: Mathieu Colin
Fästförmågan testades på fat gjorda av glas, porslin och plast. Faten fylldes med 100 ml vatten och vänds upp och ner efter inplastning för att testa tätheten. Bild: Mathieu Colin

Test: Bästa plastfolien mot mögel och bakterier

En bra plastfolie hindrar inte bara maten från att torka, utan skyddar också mot de bakterier och mögelsporer som kan finnas i ditt kylskåp. Men vilken produkt skyddar maten bäst och är lättast att använda? Testfakta har på vårt uppdrag gjort ett stort laboratorietest.

En lätthantering skyddande folie över maten i kylskåpet, eller en klibbande intrasslad klump, som är omöjlig att riva av från rullen? Erfarenheterna av plastfolie går isär och inställningen till detta hjälpmedel för mindre matsvinn och ökad livsmedelshygien delar mänskligheten.

Testfakta har på vårt uppdrag låtit Laboratoriet Eurofins ATS i Frankrike testa plastfolie från sex tillverkare. Testet visar att det inte bara är användarens skicklighet att hantera en plastfolierulle som avgör upplevelsen. Det är stora skillnader mellan hur lätt det är att använda plastfolien från de olika tillverkarna.

För att se tabellen i stort format klicka HÄR.
För att se tabellen i stort format klicka HÄR.

Laboratoriet har bland annat testat plastfoliernas elasticitet, både på längden och bredden. Förmågan är viktig när man till exempel ska täcka ett större fat. Eftersom ingen folie är bredare än cirka 30 centimeter måste plasten ofta dras ut för att nå runt fatet. De flesta fabrikaten har bra elasticitet men allra bäst är plastfolien från Coop. Toppits presterar i särklass sämst i det här momentet.

Det är också skillnader i hur tåliga folierna är. Tålighet i det här sammanhanget handlar om vilket tryck den tål när man drar ut folien med fingrarna. Här sticker plastfolien från Ninjaplast ut som mer tålig än de övriga.

Ninjaplast har också den överlägset bästa funktionen för att skära av plastfolien i lagom stora ark. Här får Ninjaplast 10 av 10 poäng, medan plastfolierna från Ica och Coop hamnar i botten med 5,4 respektive 4,0 poäng.

Laboratoriet har även testat hur tät plastfolien är genom att se hur mycket vattenånga den släpper igenom på ett dygn. Alla produkter presterade tillfredsställande, men några släppte endast igenom hälften så mycket vattenånga jämfört med de andra.

Foliernas häftförmåga testades också mot olika material. Testet visar att alla produkter har bra fästförmåga mot glas och porslin. Endast folien från Ica klarade att fästa mot plast, men inte med lika bra resultat som för glas och porslin.

Bäst i test är plastfolien från Ninjaplast. Den har bäst skärfunktion, bra elasticitet och är tålig. Sämst är folien från Toppits, mycket beroende på avsevärt sämre elasticitet och tålighet.

Därför ska man använda plastfolie

Den främsta anledningen till att använda plastfolie är att förhindra att maten torkar. Mat som torkar blir oaptitlig och hamnar i soptunnan. Genom att täcka maten med till exempel plastfolie kan den bevaras bättre i kylskåpet.

– Plastfolie är lättare att forma runt produkten än till exempel aluminiumfolie. Men det är viktigt att tänka på att plastfolie släpper igenom en del luktmolekyler, så starkt doftande mat är bättre att lägga i en burk som går att försluta med lock, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet.

Risk för campylobacter

En annan anledning att täcka mat i kylen är att skydda den från annat som finns där.

– Om du till exempel tinar en fryst kyckling i på ett fat i kylen, så kan det droppa vätska från den när den tinar. Då kan du få i dig campylobacter, som gör dig ordentligt sjuk, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

Om man inte har ett välstädat kylskåp finns det också risk att man har mögelsporer i luften.

– Många tänker inte på att torka av avfrostningsutrymmen och tätningslister, där det lätt bildas mögel. Sporer därifrån sprider sig sedan lätt via luften i kylskåpet till mat som ligger öppet, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

Så gjordes testet

Elasticiteten mäts på längden och bredden och anges i hur många procent längre eller bredare folien kan dras ut innan den går av. Här är bredden viktigare eftersom det är den här riktningen som är den mest begränsade. Om man till exempel ska täcka en större tallrik eller fat är det ofta nödvändigt att stretcha folien på bredden för att täcka.

I laboratoriets test har man mätt elasticiteten på en 15 mm bred remsa som dragits ut fem till sju gånger sin ursprungliga bredd. Detta motsvarar inte elasticiteten vid vanlig användning, där folien dras ut till sin fulla bred och där fingrarna inte kan fördela dragkraften helt jämnt utmed kanten.

Tålighet mot penetration mäts genom att ett trubbigt konformat föremål (sfärisk kon som mäter ca 12 mm i diameter) pressas mot den utsträckta folien. Ju större kraft som krävs för att penetrera folien och ju mer folien tillåts flexa, desto bättre tålighet mot penetration.

Ånggenomsläpp anger hur mycket vattenånga som folien släpper igenom. Resultatet anges i gram vattenånga som en kvadratmeter av folien släpper igenom under ett dygn (g/m2/dygn).

Fästförmågan testas på fat av glas, porslin och plast. Faten fylls med 100 ml vatten och plastas därefter in. Därefter vänds faten upp och ner för att verifiera att folien håller tätt och att inget vatten läcker ut.

Samtliga produkter i testet har en integrerad såg eller sax som ska förenkla att riva av folien från rullen. Fem laboratorietekniker testade och utvärderade hur bra de olika produkterna fungerade, det vill säga hur enkelt det var att riva av folien.

Betygsättning och viktning

• Stretch 40%

• Riva av (skärfunktionen) 30%

• Häftförmåga 20%

• Ånggenomsläpp 10%

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.