Cevapi
Cevapi Bild: Vedad Ceric

Jesper Ahlin Marceta: Svensk matintegration är trög som gräddsås

Varför finns ingen cevapcici, priganice och punjene paprike på de svenska gatuköken? Genom att inte integrera det balkanska köket har Sverige gått miste om en kulturberikning utan motstycke, skriver Jesper Ahlin Marceta. Allt tyder på att vi kommer vara lika kräsmagade framöver.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Trettio år efter att hundra tusen före detta jugoslaver flydde till Sverige går det att konstatera att integrationen har misslyckats totalt. Inte integrationen av människorna, förstås. Före detta jugoslaver är i dag ledande svenska företagare, journalister och politiker. Misslyckandet gäller maten.

Flera decennier har passerat – ändå går det fortfarande inte att äta cevapcici på svenska gatukök. Rutiga kokboken innehåller inget recept på punjene paprike och Systembolaget har inte rakija på hyllorna.

Genom att inte integrera det balkanska köket har Sverige gått miste om en kulturberikning utan motstycke. Alternativen till rågbrödet hade inte behövt vara en smulig barkis eller en skiva rostat bröd – vi hade kunnat äta varma priganice doppade i honung. Det hade gått att hämta sirnica nere på hörnet!

ANNONS

Men som det har blivit känner svenskar inte ens till namnen på rätterna och dryckerna. Detta trots att särskilt bosnierna är överallt. Du kanske bor med en utan att ens veta om det.

Ingenting svenskt hade gått förlorat om det hade sålts balkansk kobasice i charken.

Varför vi har misslyckats är obegripligt. Liksom i Sverige är nationerna i det forna Jugoslavien kött-och-potatis-kulturer. Balkanerna är brännvinsfolk, precis som vi. Köken borde ha smält ihop som glass och varm chokladsås.

Det leder tankarna till vilka andra gastronomiska fusioner som riskerar att gå om intet. Som exempelvis den svensk-afghanska.

För snart tio år sedan reagerade Sverige på inflödet av afghanska flyktingpojkar genom att stänga landsgränsen och göra ett parti med nazistiska rötter till det nya Socialdemokraterna. I dag är åtta av tio afghanskfödda män sysselsatta på arbetsmarknaden – samma andel som för svenskfödda män (DN 22/10 2023). Integrationen av människorna fungerar. Men var är maten?

Med historien som facit lär Sverige misslyckas minst lika grovt med den afghanska integrationen som med den forna jugoslaviska. Vi svenskar tycks vara duktiga på att blanda in själva människorna i smeten. Men deras kultur stänger vi ute. Vad säger det om oss?

Ingenting svenskt hade gått förlorat om det hade sålts balkansk kobasice i charken. Det hade gjort oss rikare, precis som italienarnas pizzor har gjort.

ANNONS

Kanske kommer förändringarna så småningom: Kulturer tenderar att vara trögflytande som gräddsås. Men den hungriges tålamod tryter fort.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Fattar ni inte att ni går SD:s ärenden?

LÄS MER:Greider talar tvärtomspråk om krig och försvar

LÄS MER:Religionen står inte i motsats till förnuftet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS