Den svenske journalisten Nils Horner mördades i Kabul 2014. På pressfrihetens dag hedrar Göteborgs-Posten alla de journalister som dött när de varit på uppdrag i journalistikens tjänst.
Den svenske journalisten Nils Horner mördades i Kabul 2014. På pressfrihetens dag hedrar Göteborgs-Posten alla de journalister som dött när de varit på uppdrag i journalistikens tjänst. Bild: Magnus Sundberg

Christofer Ahlqvist: Journalistiken attackeras – för att den är så viktig

Varje år mördas journalister när de försöker rapportera om sanningen och i Sverige har säkerheten för journalister försämrats. I dag på pressfrihetens dag står Göteborgs-Posten upp för vikten av oberoende nyhetsrapportering och hedrar de som dött i journalistikens tjänst.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Klockan 8.17 den 11 mars 2014 skickade den franska nyhetsbyrån AFP ut en nyhetsflash: ”Utländsk medborgare skjuten i huvudet i Kabul, enligt vittnen.”

En stund senare stod det klart att den mördade utländske medborgaren var Sveriges Radios korrespondent Nils Horner. Den 51-årige svensken var i Afghanistan för att rapportera i landet inför det kommande presidentvalet. Den här dagen var han i närheten av en libanesisk restaurang som tidigare hade utsatts för ett terrorattentat där 21 människor miste livet. Nils Horner var på platsen för att försöka hitta någon som överlevde attacken och göra en intervju. Under sökandet efter intervjupersoner kommer två normalklädda unga män fram, vilket Horners medhjälpare har berättat om i en gripande SR-dokumentär. Efter en kort stund drar de männen fram ett vapen och skjuter den svenske journalisten i bakhuvudet.

ANNONS

I dag på pressfrihetens dag hedrar Göteborgs-Posten alla de journalister som dött när de varit på uppdrag i journalistikens tjänst. I papperstidningen, på vår sajt och på sociala medier publicerar vi dödsannonser för att dra uppmärksamhet till det oerhörda faktum att människor mördas bara för att de försöker rapportera sanningen.

Under 2000-talet har mellan 33 och 144 journalister dödats i samband med sitt arbete varje år, enligt Reportrar utan gränser. Det ska sägas att i alla dessa fall har inte journalisten varit den direkta måltavlan utan en del har dött i krigszoner. Men faktum kvarstår att journalister som försöker berätta om orättvisor eller avslöja hur organiserad brottslighet verkligen ser ut blir mördade med berått mod. Och det är inte bara kriminella eller terrororganisationer som försöker tysta journalister, i många länder ses den fria pressen som en fiende mot staten. Därför satt 521 journalister fängslade runt om i världen i början av 2024.

Karta över Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex 2023. Endast i 52 av 180 undersökta länder anses pressfriheten vara bra eller tillfredsställande. Grafik: Reportrar utan gränser
Karta över Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex 2023. Endast i 52 av 180 undersökta länder anses pressfriheten vara bra eller tillfredsställande. Grafik: Reportrar utan gränser

Skälet till att så många repressiva krafter väljer att attackera journalister är ju att de förstår att den är viktig – och farlig för de som inte vill ha öppna samhällen och demokratier.

Göteborgs-Posten har precis släppt Polisskotten på Öckerö som granskar ett polisingripande som slutade med att en tvåbarnspappa miste livet. I många länder i världen hade det varit en omöjlig granskning att göra.

ANNONS

LÄS MER: Corona visade hur snabbt svensk pressfrihet kan inskränkas.

För Göteborgs-Posten är det viktigt att uppmärksamma hur situationen ser ut i världen i solidaritet för alla de som riskerar sina liv för ett öppet samhälle. Deras belägenhet tydliggör också vikten av att vi inte inskränker pressfriheten och yttrandefriheten i Sverige. Samtidigt måste vi också uppmärksamma att situationen inte är problemfri här heller. I Reportrar utan gränsers årliga rankning av pressfriheten i länderna brukar vi förvisso landa högt men vi har fallit de senaste åren och det finns en del oroväckande trender.

Den tydligaste är journalisters säkerhet där vi är långt ifrån toppen: Mellan 2022 och 2023 föll Sverige från plats 32 till plats 40. Det hotas och hatas dagligen mot journalister men det får inte stoppa oss – och gör det inte heller.

Vi har blivit hotade när vi granskat den undre världen och djurrättsextremister, när vi försökt livesända vid upplopp och när vi publicerat kulturtexter. Inga av dessa hot stoppade dock oss utan vi har fortsatt granska den undre världen, rapportera från upplopp, skriva kulturtexter i samma ämnen och drivit rättsprocesser själva när åklagare inte ansett det mödan värt att driva fall vidare (som vi sedan vunnit!).

ANNONS

Men om journalister ska fortsätta att orka granska och synliggöra problem så måste de här problemen fortsätta att tas på allvar. Det ska sägas att det hänt saker som går i rätt riktning. Under förra året infördes exempelvis en ny lag som ska leda till hårdare straff om man utför ett brott mot en person i dess egenskap av journalist. Än så länge vet vi inte vilken effekt lagen får men vi kommer att följa utvecklingen noga för att säkerställa att det här de facto leder till förändring. Troligen kommer det att behövas fler åtgärder för att vända den negativa trenden med journalisters utsatthet i Sverige. Det ni som läsare kan göra är att fortsätta att läsa och stödja oberoende journalistik.

Göteborgs-Postens granskande podcast Hennes Namn Var har vunnit förstapris på två olika internationella mediegalor.
Göteborgs-Postens granskande podcast Hennes Namn Var har vunnit förstapris på två olika internationella mediegalor.

Utan er hade vi inte under förra året kunnat göra stora prisvinnande granskningar om mäns våld mot kvinnor eller avslöja hur bolag i Göteborg indirekt fyller på Putins krigskassa eller kontinuerligt rapportera om förvisso mindre händelser men som ändå kan ha stor påverkan för den enskilde medborgaren eller lokalsamhället.

LÄS OCKSÅ:

I dag är det viktigt att vi reflekterar över vad som gör journalistik unikt och viktigt samtidigt som vi hedrar de modiga journalister som dött i kampen för sanningen. I år är det tio år sedan Nils Horner mördades vilket vi uppmärksammar i dag på pressfrihetens dag. Och jag kan lova att Göteborgs-Posten kommer att fortsätta att stå upp för pressfriheten och varje dag rapportera om världen omkring oss och granska de orättvisor som mörka krafter vill ska förbli dolda.

ANNONS

LÄS MER: Så fick vi personen som dödshotade vår reporter dömd

ANNONS