GP Dokumentär: Polisskotten på Öckerö är en ny podd i fyra delar.
I en serie i fyra delar kan GP Dokumentär avslöja vad som verkligen hände när insatsstyrkan sköt Gustav till döds. Bild: Grafik: Sofie Lennerö

GP Dokumentär: Polisskotten på Öckerö

Varför dog Gustav? I en granskande podd i fyra delar söker GP Dokumentär svaret på varför den 33-årige tvåbarnspappan sköts ihjäl i sin egen trädgård på Öckerö – av polisens insatsstyrka.

ANNONS
|

Polisskotten på Öckerö är också en nylansering av GP Dokumentär – och är en del av GP:s prisvinnande satsning på ljudjournalistik, som just vunnit både WANIFRAs Digital Media Awards Europe i kategorin Podcast och INMA awards i kategorin Best Audio med podcasten Hennes namn var.

Under året kommer vi släppa fler dokumentärpoddar. Se till att prenumerera på GP Dokumentär i din poddspelare för att inte missa några avsnitt.

LÄS MER:GP vinner internationellt pris för granskning av våld mot kvinnor

LÄS MER:GP prisas för granskning av våld mot kvinnor

Granskningen ”Polisskotten på Öckerö”

Tvåbarnspappan Gustav sköts till döds av insatsstyrkan Väst på Öckerö den 6 mars 2022.

Kort därefter gick Polismyndigheten ut med information om att mannen var hotfull, att polisen agerat i nödvärn - och att utryckningen var med anledning av LPT, Lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Något sådant beslut fanns inte. Det erkänner nu också Polismyndigheten.

Förundersökningen om insatspolisernas agerande är nedlagd. De berörda insatspoliserna vill inte bli intervjuade av GP Dokumentär. Gustavs familj har fram till nu inte berättat offentligt om händelsen.

I poddserien ”Polisskotten på Öckerö” avslöjar reportrarna Sophia Djiobaridis och Josephine Freje hittills okända uppgifter om polisinsatsen och utredningen.

GP Dokumentärs granskning består av fyra dokumentära podd-avsnitt och ett stort antal artiklar.

Som prenumerant på GP har du redan nu tillgång till alla avsnitten av Polisskotten på Öckerö. Gå in på gp.se/dokumentär.

I din poddspelare släpps avsnitten varje måndag.

ANNONS