GP-reportrarna Madeleine Gartéus och Michael Verdicchio står bakom granskningen ”Hennes namn var”. Nu prisas de för sitt jobb.
GP-reportrarna Madeleine Gartéus och Michael Verdicchio står bakom granskningen ”Hennes namn var”. Nu prisas de för sitt jobb. Bild: Sanna Tedeborg

GP prisas för granskning av våld mot kvinnor

Podcasten och granskningen ”Hennes namn var” prisas nu av den internationella branschorganisationen WAN-IFRA.
Granskningen lyfte upp samhällsproblemet mäns våld mot kvinnor.
– Vi har fortfarande en lång väg kvar att gå, säger Madeleine Gartéus, en av reportrarna bakom granskningen.

ANNONS
|

En kraftfull undersökande podcast som sätter strålkastaren på könsriktat våld. Så inleds motiveringen av World Association of News Publicers (WAN-IFRA) till varför granskningen ”Hennes namn var” vinner i kategorin bästa podcast.

Madeleine Gartéus, en av reportrarna bakom granskningen, är stolt över priset.

– Vår förhoppning när vi gjorde den här granskningen var att vi skulle nå ut brett och prata om kvinnorna i stället för deras gärningsmän. Vår målgrupp var unga kvinnor och det är framför allt de som har lyssnat, säger reportern Madeleine Gartéus som i dag arbetar på nytt jobb.

Hyllad granskning

I granskningen lyfts sex livsöden där kvinnor utsatts för dödligt våld av män de levt med. Ett tungt ämne som krävde mycket jobb. Tillsammans med kollegan Michael Verdicchio reste hon över landet för att samla in deras berättelser.

ANNONS

– Det var supertungt. Vi jobbade hundratimmarsveckor och var iväg mycket hemifrån. Men både jag och Michael hade bestämt oss och oavsett hur tungt det var för oss så var det värt det, säger Madeleine Gartéus.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Granskningen har hyllats vitt och brett och har även gett politiska ringar på vattnet.

– Det är ett ständigt problem som konstant behöver mer resurser så att kvinnor får den hjälp de behöver. Det finns ingen magisk knapp så löser det sig. Det är viktigt att man lyfter och pratar om det och exempelvis ringer polisen om man hör bråk hos grannarna.

Finns en utväg

I en intervju med justitieministern Gunnar Strömmer fick de besked om förändringar som kan göras.

– Det är klart att politiker ofta lovar saker, särskilt när de konfronteras. Men det konkreta man kan se är att man sett över lagen om kontaktförbud och skyddade boenden för kvinnor, säger Gartéus.

Slutligen vill hon lyfta en särskild grupp när det kommer till mäns våld mot kvinnor.

– De kvinnor som har levt i det här ständigt och lyckats ta sig ut, de är förebilder. Det är också människor som trott att det inte finns någon utväg. Det vill vi också visa på, att det finns något annat.

ANNONS
ANNONS