Filmen visar hur en dömd mördare från släkten Ali Khan går till attack mot en person inne på en restaurang.
Filmen visar hur en dömd mördare från släkten Ali Khan går till attack mot en person inne på en restaurang.

Vi låter inte hot stoppa vår journalistik

Vi har under de senare åren lagt mer resurser på att granska kriminalitet och de kriminella gäng som verkar i Göteborg. Det är viktigt och det kommer vi fortsätta göra. Vi kan inte hotas till tystnad, skriver GP:s redaktionschef Johan Sköld.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är tydligt att samhället på många plan misslyckats att hantera de kriminellas framfart. Kanske blev det mest tydligt för mig personligen när GP publicerade artikeln "Här attackerar mördaren godishandlarnas affärspartner”.

Artikeln innehåller en film som visar hur en dömd mördare från släkten Ali Khan går till attack mot en person inne på en restaurang. Artikelns syfte var att visa att de bröder vi rapporterat om, i vår granskning ”Godisimperiet”, befann sig mitt i händelsernas centrum. Men syftet var också att belysa ett stort problem i samhället. Trots att det tydligt syns på filmklippen att flera personer bevittnar händelserna finns det ingen som vill berätta om vad de såg för polisen.

ANNONS

Vi är fienden i vissas ögon

Efter att GP publicerat filmen har vi fått flera påtryckningar om att vi ska ta bort den från vår sajt. Det som är anmärkningsvärt är att dessa påtryckningar inte kommer från de personer som är inblandade i själva händelsen. Det handlar om människor runt omkring som anser att ”saken är utagerad”. En person som ringde in till redaktionen var väldigt tydlig med att ”Detta har aldrig hänt”. En kommentar som alltså framfördes om ett filmklipp som visar precis vad som hänt.

Det är ju också så, att när vi blir hotade, så är det en ganska bra fingervisning om att vi är precis på rätt spår.

Det har gått så långt att när Göteborgs-Posten visar något hemskt som inträffat – så är det vi som är fienden i vissas ögon. Inte den eller de som begick brottet. Utan det är vi som är problemet – och förstås polisen som lyckligtvis inte heller kan ”låta saken vara”.

LÄS MER:Godisbutikerna såldes – drivs vidare av misstänkta bulvaner

I samband med arbetet inför publiceringarna vi nu gör har även våra reportrar mottagit hot, hot som är polisanmälda. Det är på många sätt tragiskt. Oavsett hur professionella våra journalister är, eller vilka säkerhetsåtgärder vi som tidning kan hjälpa till med, så är det självklart ingen som tar hot med en klackspark. Det är otäckt och det drabbar fler personer än just den som får själva hotet.

Skulle göra oss själva irrelevanta

Det är också ett på många sätt meningslöst tilltag. Vi kan inte bli avskräckta från att granska vare sig personer, företag eller kriminella konstellationer. Vi finns till just för att göra detta. Om vi slutade granska efter att ha blivit utsatta för påtryckningar skulle vi och alla våra läsare falla offer för just den tystnadskultur som dessvärre verkar breda ut sig i delar av samhället. Vi skulle göra oss själva irrelevanta och mer eller mindre meningslösa. Det är ju också så, att när vi blir hotade, så är det en ganska bra fingervisning om att vi är precis på rätt spår.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS