Under helgens kaos i Hjällbo hindrades vårt team av aggressiva personer. Det inträffade är naturligtvis helt oacceptabelt, skriver GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist.
Under helgens kaos i Hjällbo hindrades vårt team av aggressiva personer. Det inträffade är naturligtvis helt oacceptabelt, skriver GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist. Bild: Anna Tärnhuvud

I går stoppades våra journalister, i dag är vi där igen och rapporterar

Vid allvarliga nyhetshändelser i Göteborgsområdet ska GP vara på plats och rapportera. I helgens kaos i Hjällbo hindrades vårt team av aggressiva personer. Det visar på en ohållbar situation där samhället tappat kontrollen men det stoppar inte oss från att fortsätta bevaka händelsen på plats.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

En av helgens största nyheter var tumultet och kaoset i Hjällbo som tragiskt slutade med att en person sköts tills döds. Ännu en person läggs på listan över mördade, Sveriges trend gällande dödligt våld med skjutvapen fortsätter alltså i fel riktning och går emot stora delar av Europa. Att mordet skedde på öppen gata trots att en stor polisinsats pågick i området visar att samhället på vissa plan har tappat kontrollen. Ett annat tecken på den ohållbara situationen var att GP:s team på plats hindrades i sin yrkesutövning.

När vår reporter och fotograf försökte ta sig fram till yttre befäl på platsen stoppades de av en grupp individer, vissa av personerna var maskerade och aggressiva. Deras budskap var tydligt: Här kommer ni inte förbi.

ANNONS

LÄS MER: Reaktioner på sociala medier ska inte likställas med svenskarnas åsikter

Vårt team på plats lyckades ändå inhämta uppgifter och bilda sig en uppfattning av situationen vilket återgavs i vår rapportering under helgen. Samtidigt bedömde vi att det inte gick att genomföra en direktsändning på ett säkert och rimligt sätt från händelsens centrum och vi tvingades därför förlägga den en bit därifrån.

Våra journalister är vana att befinna sig på platser där de inte är välkomna och sådana situationer kan te sig på olika sätt, det kan vara sura miner eller inga svar alls när man ställer frågor. Men det är stor skillnad på det och att ställas inför ett antal hotfulla och maskerade personer. Trots att vi till slut kunde rapportera på ett hyfsat tillfredsställande sätt är det inträffade naturligtvis helt oacceptabelt.

Vi och samhället måste tydligt markera mot de här situationerna och därför polisanmäler vi händelsen.

En aktuell studie som genomfördes på universiteten i Lund och Halmstad visade att 70 procent att journalistförbundets medlemmar har blivit utsatta för brottet förolämpning under de tre senaste åren. Hela 23 procent uppger att de har utsatts för olaga hot. Hisnande siffror som jag tror att få andra yrkeskategorier kommer i närheten av.

ANNONS

I går blev vi stoppade i vår yrkesutövning, i dag är vi på plats igen.

Ibland hatas det på våra journalister på nätet, ibland uttalas hot över telefon och ibland står våra reportrar öga mot öga med arga och frustrerade människor som hindrar dem från att göra sitt jobb.

LÄS MER: Corona visade hur snabbt svensk pressfrihet kan inskränkas

Att polisanmäla hot är en markering från vår sida men det viktigaste vi kan göra är att fortsätta bevaka och att fortsätta vara på plats. I går blev vi stoppade i vår yrkesutövning, i dag är vi på plats igen. Vi gör intervjuer, tar bilder och ställer frågor. Vi gör allt vi kan för att kunna ge en så heltäckande bild som möjligt och försöka förklara hur en person kunde skjutas till döds på öppen gata mitt under en pågående polisinsats.

LÄS MER: Dyrt men värt att granska godisbrödernas hemliga affärer

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS