I Göteborgs-Postens granskning av godisbröderna har vi kunnat avslöja hur de kapade den kända godiskedjan 4-gotts namn samt deras hemliga kopplingar till Ali Khan-klanen. Våra reportrar kom den här historien på spåren efter några konstiga turer i samband med att nya butiker skulle etableras i Vårgårda och Alingsås. Ju mer historien nystades upp desto mer märkliga och skrämmande berättelser kom fram i ljuset. Dömda mördare, tystnadskulturer och polisutredningar. En parallellvärld till Göteborg tornade fram. Medan föräldrar och barn handlade sitt lördagsgodis och filmmys utspelade sig en annan verklighet bakom kulisserna. I dag finns bara en butik kvar med namnet 4-gott och den drivs av mannen som grundade kedjan. Mannen har själv drabbats av de här affärerna men har inte haft något med det som kommit fram i vår granskning att göra.
LÄS MER: Därför kan en fällning vara bra för publicisten
Vi har haft ett antal reportrar satta att arbeta med den här granskningen och den sammanlagda arbetstiden för dem blir många veckor. Om man sedan lägger på den tid som redaktörer, fotografer, nyhetschefer, redigerare och webbredaktörer lagt ned så kommer slutnotan, lågt räknat, att landa på flera hundratusen kronor. Och det är det värt. Att granska innebär ofta ett tidskrävande arbete där reportrarna lyfter fram något tidigare dolt, vilket är precis vad vi har gjort i det här fallet.
LÄS MER: GP:s chefredaktör om att få covid-19 och hur vi bevakar corona bäst
Trots att polisen försöker slå undan benen på den undre världen är det inte alltid allt kommer fram eller att någon lagförs. Därför är det viktigt att GP gör jobbet själva och inte bara är en megafon åt polisens offentliga uttalanden eller vidareförmedlar domstolsbeslut. En journalistisk granskning kan visa missförhållanden utan att det finns någon dömd för ett brott. I det här fallet räckte det att skrapa lite på ytan för att det som vid en första anblick kunde se ut som ekonomiska komplikationer skulle innehålla kopplingar till kriminella nätverk och dömda mördare med en stor påverkan på både vårt samhälle och enskilda göteborgare. Att vi kan visa dessa kopplingar ger en större förståelse för vad som faktiskt pågår mitt framför näsan på oss och kan förhoppningsvis på sikt leda till förändring. Men att inte bara återrapportera är, som jag skrev tidigare, dyrt.
LÄS MER: Göteborgarna förtjänar en bättre bevakning av Stockholm
I boken Democracy detectives, utgiven av Harvard University press 2016, gjordes ett försök att kvantifiera vad en granskning kan bidra med till samhället – i kronor och ören. Eller i alla fall i dollar. James T Hamilton tittade närmare på The Washington Posts Pulitzerprisbelönade granskning Deadly force i vilken tidningens journalister hade kommit fram till att polisen i Washington sköt ihjäl betydligt fler invånare än vad polisen gjorde i liknande stora städer. På grund av granskningen infördes en rad förändringar i polisens utbildning och arbetssätt som ledde till att skjutningarna minskade kraftigt. I boken räknar Hamilton ut vad granskningen kostade att göra (487 000 dollar) men också vilken besparing samhället gjorde redan första året på grund av de minskade dödsskjutningarna (69 400 000 dollar). Det innebär att för varje dollar som The Post investerade i sin journalistik så tjänade samhället 140 dollar.
Din prenumerationskostnad ger dig inte bara intressant läsning utan faktiskt också bidrar till att göra samhället bättre
Att göra sådana här jämförelser och antaganden i minskande samhällskostnader är givetvis avancerat och svårt men det exemplet jag beskriver ovan har en väldigt bra ansats och det är onekligen ett intressant sätt att se på journalistikens värde. För GP:s del märker vi också att ni läsare uppskattar de här artiklarna, de har redan resulterat i många nya prenumeranter och lästiderna på dem är också mycket längre än snittet för en vanlig nyhetsartikel. Som prenumerant på en tidning kan det även vara skönt att veta att din prenumerationskostnad inte bara ger dig intressant läsning utan också faktiskt bidrar till att göra samhället bättre.
LÄS MER: GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist: Stäng av dokumentförstöraren och gör rätt istället
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.