Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet, var en av de utpekade måltavlorna för det misstänkt planerade terrordådet.
Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet, var en av de utpekade måltavlorna för det misstänkt planerade terrordådet. Bild: Janerik Henriksson/TT

Negar Josephi: Ekots avslöjande visar att inga judar är fria

Mycket har hänt sedan jag och min familj mordhotades av en iransk regimsympatisör i våras. Ekots avslöjande om det iranska agentparets planerade terrorattack, däribland på Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig, visar att inga judar går fria i Sverige, skriver Negar Josephi.

ANNONS
|

När jag hör Ekots granskning om ett iransk par som planerat mord på svenska judar tänker jag tillbaka till majdagen då jag blev hotad till livet. Både jag och min närmaste familj skulle dö och mannen som talade om det, och kallade mig ”din jävla judehora”, var iranier och sympatiserade med regimen i Iran. I dag går han fri.

Det är mycket som förändrats sedan den dagen. I dag går inga svenska judar fria. Efter terrordåden i Israel den 7 oktober 2023 är vi alla måltavlor för islamistisk terror.

Enligt Ekot befann sig det iranska paret i Stockholmsområdet från 2015 till 2021 och planerade terrordåd mot judar i Sverige. Trots varningar som Migrationsverket fick om paret, och kunskap om att de jobbade för det iranska revolutionsgardet, gavs de asyl i Sverige. När Ekots reporter ifrågasätter Migrationsverkets hantering av ärendet svarar myndighetens pressperson arrogant att ”det viktigaste är att det blir rätt i slutet”. Paret greps 2021 och utvisades.

ANNONS

Jag söker alltid av en lokal jag går in i och kollar vilka som befinner sig där.

Iran har aldrig erkänt att de angripit judiska mål, men det är långt ifrån första gången regimen där anklagas för det. På 90-talet mördades ett hundratal personer i två bombdåd mot Israeliska och judiska mål i Buenos Aires. Ingen har någonsin ställts inför rätta för attackerna, men argentinska myndigheter har pekat ut Iran som initiativtagare och finansiär. I mitten av november 2022 angreps flera synagogor i Tyskland. Myndigheterna tror att Iranska regimen ligger bakom denna våg av terror mot tyska judar. En man med iransk bakgrund och tyskt medborgarskap är misstänkt, men tros ha flytt till Iran.

Mannen som sa att ”de” skulle döda mig och min familj är alltså fri i dag. Det är inte jag, inte i sinnet. Jag är ständig på min vakt. Jag söker alltid av en lokal jag går in i och kollar vilka som befinner sig där. Tittar noga i tunnelbanevagnen, i rulltrappan och på bussen. Jag undviker folksamlingar.

Iran är en terrorregim som destabiliserat hela Mellanöstern. En regim som svenska regeringar åkt på besök till och välkomnat till Sverige. För islamister och den islamska regimen i Iran har det aldrig handlat om Israel. Det har alltid handlat om att utrota judar. När ska Sverige vakna och förstå att det börjar med oss, men slutar någon helt annanstans?

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Khomeini skilde också på judar och Israel

LÄS MER:Hatet mot judar ligger som en hinna över världen

LÄS MER:Vad ska det bli av det judiska folket?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS