Christofer Ahlqvist: Så fick vi personen som dödshotade vår reporter dömd

I Sverige tampas journalister med hot och hat, i andra länder med censur och fängelse. I dag på pressfrihetens dag skriver GP:s chefredaktör om hur det krävdes att GP bekostade rättsprocessen för att driva ett mål mot personen som hotade vår prisbelönta reporter.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

”Åklagaren tänker inte överklaga”. Jag trodde först inte att det var sant när vår reporter Michael Verdicchio berättade för mig om åklagarens beslut efter tingsrättens friande dom. Känslan var nästintill overklig, den här gången fanns ju allt som borde behövas för en fällande dom. Personen som skrivit ett dödshot mot Verdicchio på grund av hans prisbelönta granskning av militanta djurrättsaktivister var identifierad och det hon skrivit ansågs enligt tingsrätten vara just hotfullt. Ändå friades kvinnan av en oenig tingsrätt. De menade att även om hotet skrivits i ett inlägg på Facebook där GP var taggade så var det inte säkert att kvinnan förstod att budskapet skulle nå vår reporter.

ANNONS

”Naivt eller okunnigt” skrev jag då om tingsrättens beslut. Åklagaren höll inte med och tyckte att det var ”en välskriven dom”. Den här typen av fall läggs oftast ner innan det hamnar i domstol, nu när vi kommit dit kunde vi inte låta de som hotar komma undan igen, i alla fall inte utan strid. Vi lade ut uppdraget att överklaga på en advokatbyrå vilket innebar att GP fick bekosta rättsprocessen.

Det hotas och hatas varje dag mot journalister och det måste samhället ta på allvar

Reportrar utan gränser sammanställer årligen pressfrihetens ställning i världen. Bedömningen görs utifrån flera olika kriterier och Sverige brukar varje år placera sig högt på rankingen, förra året låg vi på tredje plats. Men i en av kategorierna hamnade vi inte i topp: Journalisters säkerhet. Där placerades vi först på plats 32 av de 180 kartlagda länderna.

LÄS MER: Corona visade hur snabbt svensk pressfrihet kan inskränkas

Det är just den typ av hot som vår reporter Michael Verdicchio drabbades av som placerar oss där. Ett annat färskt exempel är det aktuella fallet med den kände våldsverkaren som sökte upp en journalist på Kungsbacka-Posten i dennes hem och agerade hotfullt. Motivet ska enligt tidningens chefredaktör vara kopplat till de artiklar journalisten skrivit. Det hotas och hatas varje dag mot journalister och det måste samhället ta på allvar, för annars riskerar det att leda till självcensur bland journalister och utgivare.

ANNONS

Än så länge är vi inte där, för oavsett de hot vi möter så kommer det inte innebära att vi slutar att granska och rapportera. När vårt team stoppades av arga folkmassor i Hjällbo, var vi där nästa dag igen för att rapportera. Vi slutade inte att granska godisbröderna när en anonym person hotade våra reportrar som gjorde granskningen och i dag har de båda dömts till fängelse. Michael Verdicchio slutade inte heller granska efter de hot han mottog, sedan dess har han bland annat gjort granskningen Systrar som belönats i både Sverige och internationellt.

På andra ställen i världen inte bara hotas journalister, de dödas, fängslas och censureras också. I dag på Pressfrihetens dag lyfter GP vikten av den fria och oberoende journalistiken över hela världen genom att vika delar av tidningen och sajten till frågan. Vi gör det genom flera artiklar men också med en kampanj som har parollen ”Vi ger dig hela bilden”. För det är just det som riktig journalistik går ut på. Tyvärr blir det allt vanligare att medier i länder med auktoritärt styre inte letar efter missförhållanden utan i stället används som propagandakanaler. Många gånger är propagandan också maskerad som journalistik. Det är inte alltid rena felaktigheter i artiklarna, i stället lyfts sådant som passar regimens världsbild medan det som inte gör det väljs bort.

ANNONS
I statsunderstödda ryska tidningen RG nämns inte några problem med folkomröstningarna i deras långa reportage.
I statsunderstödda ryska tidningen RG nämns inte några problem med folkomröstningarna i deras långa reportage.

När den statsunderstödda ryska tidningen RG rapporterade om de så kallade folkomröstningarna i fyra ockuperade områden i Ukraina lyfter de inga problem med omröstningarna utan skriver att valobservatörerna ”konstaterar att omröstningen är demokratisk och öppen.” De flesta i väst anser att de är riggade och olagliga. I artikeln förekommer en ”amerikansk journalist” som säger att ”allt är transparent och öppet”. Vad som inte nämns är att han jobbar för den ryska propagandatidningen Sputnik…

LÄS MER: Vi bemöter påtryckningarna med kunskap och journalistik

Det ska också sägas att allt inte är nattsvart, det finns ljusglimtar för pressfriheten. I förra veckan presenterade regeringen ett lagförslag som innebär att de som begår brott mot journalister på grund av deras yrkesutövning ska få hårdare straff. Det här kommer inte innebära att hoten upphör men det är en tydlig markering från samhället att man tar situationen på allvar.

Och ni minns tingsrättens friande dom och åklagaren som inte ville överklaga hotet mot Verdicchio? Som GP i stället fick bekosta och driva själva.

I mars togs fallet upp i hovrätten och för några veckor sedan kom beskedet att hovrätten ändrar tingsrättens dom och fäller personen bakom hotet till dagsböter.

ANNONS

Den här processen kostade oss en hel del pengar och tid men det är det värt. För vi visar att vi inte viker ner oss och att vi aldrig låter de som hotar vinna.

Panelsamtal om pressfrihet i kväll

På onsdag 3 maj klockan 17.30 på Stadsbiblioteket kommer resultatet av Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex att presenteras och kommenteras av en panel bestående av bland annat GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist och Ulla Sätereie, universitetsadjunkt i journalistik vid JMG och ordförande för Föreningen Grävande journalister. Efter det kommer det att vara ett samtal om yttrandefrihet då och nu med bland andra Ola Larsmo och Marit Kapla.

LÄS MER: Kriget i Ukraina har tydliggjort varför politiker ska hålla sig borta från journalistiken

ANNONS