Finansminister Mikael Damberg, som tidigare var näringsminister, skrev tillsammans med två andra ministrar ett fjäsk-brev till amerikanska techbolag 2017.
Finansminister Mikael Damberg, som tidigare var näringsminister, skrev tillsammans med två andra ministrar ett fjäsk-brev till amerikanska techbolag 2017. Bild: Maja Suslin/TT

Karin Pihl: Regeringens elrabatt till Amazon och Facebook ett fiasko

Svenska arbetare tvingas arbeta på natten för att elen är så dyr. Samtidigt strör regeringen pengar över amerikanska tech-bolag – till ingen nytta.

ANNONS

Konsumenter i södra Sverige bör ha en buffert på 50 000 kronor inför vinterns elräkningar. Det uppmanar elbolaget Varberg energi, som spår att räkningen för vissa villaägare kan hamna på mellan 15 000 och 40 000 kronor per månad.

Företag inom vitt skilda branscher, däribland livsmedels- och skogsindustrin, drar ned på produktionen och varnar för arbetslöshet som följd. Även med stöd från staten blir det dyrt i vinter, både för företag och hushåll.

Om man inte är Amazon, Facebook, Google eller Microsoft vill säga. Dessa amerikanska it-jättar driver verksamhet i Sverige i form av serverhallar. Officiellt är orsaken till att de valde Sverige den att vi har fossilfri el. Men det är nog inte hela sanningen. Regeringen har bokstavligen bönat och bett de amerikanska bolagen om att komma hit. Man har fjäskat, både i ord och i handling.

ANNONS

För två år sedan kunde Aftonbladet avslöja att regeringen 2017 skickat ett insmickrande brev till cheferna för Amazon, Facebook och Google. Ministrarna lovade att ”göra allt” för att företagen skulle komma till Sverige.

LÄS MER: Nu får det vara nog med fjäsk för amerikanska techbolag

Sagt och gjort. 2017 sänkte regeringen energiskatten för datahallar med 97 procent. Facebook och Amazon betalar 0,6 öre i skatt per kWh, lika lågt som företag i den tillväxtdrivande svenska industrin. Hushållen betalar 36 öre i skatt. Utöver det har de amerikanska it-bolagen fått rena bidrag från svenska skattebetalare. Enligt Aftonbladets granskning från 2019 hade Facebook fått 140 miljoner kronor direkt från statskassan.

Tanken med bidragen och skattesubventionerna var att skapa arbetstillfällen. Men så många jobb har det inte blivit. Det behövs inte överdrivet med folk för att driva en serverhall. En utvärdering från Tillväxtverket konstaterar att Facebooks etablering i Luleå haft ”tämligen blygsamma” effekter på sysselsättningen. Det rör sig om knappt 100 jobb. Aftonbladet konstaterade dessutom i sin granskning att jobben som it-jättarna skapar ofta går till arbetskraft utanför EU. Man flyger in expertkompetens från utlandet.

Att de utlovade tusentals jobben uteblivit är dock inte det enda problemet med skatterabatterna till serverhallarna. Ett annat problem är elförbrukningen och serverhallarnas belastning på elsystemet.

ANNONS

Serverhallar slukar enorma mängder energi. I år förväntas de förbruka tre TWh el, enligt rapporten ”Datacenter i Sverige” som SR tagit del av. Det är lika mycket som hela Uppsala län, säger Lars Nordström, professor vid KTH, till SR (30/8). Han menar att det kan leda till att andra industrier inte kan bygga ut då elnätet är begränsat.

Inte heller har techjättarna varit särskilt måna om att vara resurssnåla. I en ny granskning från Riksrevisionen konstaterar myndigheten att regeringen inte ställt några miljökrav på serverhallarna. Enligt granskningen har S-regeringen helt sonika struntat i det faktum att elnätet de kommande åren står inför stora utmaningar. De saftiga skatterabatterna, som fram till år 2021 uppgår till minst 1,3 miljarder kronor, villkorades inte med några som helst krav på energieffektivisering som exempelvis att ta vara på spillvärme.

Svenska hushåll förbereder sig på en vinter med 17 grader inomhus. Svenska arbetare tvingas jobba på natten för att elpriserna då är lägre. Men amerikanska techjättar som Amazon och Facebook kan låta sina serverhallar sluka el för glatta livet. Finansminister Mikael Damberg (S) slår ifrån sig kritiken med floskler om att ”Sverige ska vara ledande i digitaliseringen” (DN 5/4). Det är stötande.

ANNONS

LÄS MER: Lagen måste komma ikapp internetjättarna

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS