Nu får det vara nog med fjäsk för amerikanska techbolag

Svensk näringspolitik kan inte handla om att Mikael Damberg vill ta selfies med Jeff Bezos.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

För några veckor sedan kom nyheten att e-handels- och molntjänstföretaget Amazon etablerar sig i Sverige. Gladast är regeringen. Mindre glada är mindre svenska e-handlare som vet hur Amazon arbetar.

2017 vädjade den S-ledda regeringen till Amazons ägare Jeff Bezos: ”För att tala klarspråk, i en tid när andra tar ett steg tillbaka vill vi röra oss framåt. Därför kommer vi göra det lättare för ditt bolag att komma hit och dra nytta av vårt storartade företagsklimat”, skrev ministrarna Isabella Lövin, Mikael Damberg och Ibrahim Baylan i ett brev till världens rikaste man. Detta enligt Aftonbladet som granskat nätjättarna.

ANNONS

Damberg är så överförtjust i Amazon att han lät företaget skriva om hans citat i ett gemensamt pressutskick. Han har tidigare också personligen ringt runt till flera amerikanska företag som Google och fjäskat.

Jobbtillfällen, flåsar politikerna. De verkar tro att de amerikanska techbolagen kommer generera så mycket jobb och skatteintäkter att vi snart kan lägga ner hela basindustrin. Men ministrarna har grundlurat sig själva.

Se bara vad som skett på andra sidan Atlanten. De här företagen har som strategi att spela ut stater mot varandra. De vill ha förmåner för att etablera sig, trots att de är världens största företag. I USA har Apple, Google, Facebook, Microsoft och Amazon Web Services tillsammans fått två miljarder dollar i subventioner från delstater. Det innebär en statlig utgift på nästan två miljoner dollar per arbetstillfälle.

Den här strategin ser ut att fungera alldeles utmärkt även i Sverige. Svenska politiker strör gladeligen skattepengar över de amerikanska techbolagen. Facebook har fått etableringsstöd för 140 miljoner kronor. Men jobben har än så länge lyst med sin frånvaro. Facebook har 56 anställda i Sverige. Utan kollektivavtal. Som till stor del har flugits in från utlandet.

Dessutom har regeringen sänkt elskatten för de här giganterna med 97 procent. En vanlig svensk villaägare betalar alltså 90 procent högre skatt än världens största företag. Dessa bolag har därtill satt i system att ”smita” från skatt genom att göra Irland, med sina fördelaktiga skatteregler, till sin europeiska hemmabas.

ANNONS

Som om det inte vore nog att själva affärsidén är total marknadsdominans, inte sällan genom mindre hederliga metoder. I Tyskland utreds Amazon just nu av konkurrensmyndigheterna för att ha försökt att styra småhandlares prissättning. Och det är inte första gången företaget kritiseras för att sätta marknadens prismekanismer ur spel. Hur den här metoden, som skulle kunna beskrivas som monopolkapitalism-socialism, rimmar med regeringens bild av Sveriges ”storartade företagsklimat” kan man fråga sig.

Regeringen strör gladeligen skattepengar över världens största företag utan att få något tillbaka. Är Damberg, Baylan och Lövin dumma eller bara fåfänga? När Baylan försöker försvara sig har han inget konkret att säga. Det handlar om något med ”dynamiken”, säger han till Aftonbladet. På frågan om vad han tror att de svenska detaljhandlarna känner inför Amazon svarar han att det är så med konkurrens.

Politikerna är mer intresserade av att Sverige ska vara ett hippt ”varumärke” ute i världen än att vi ska ha en fungerande marknad för e-handel. Åh, tänk att amerikanerna bryr sig om lilla Sverige, jajamensan, de valde att lägga sin serverhall hos oss! Pinsamt.

Betala skatt som alla andra, försök inte konkurrera genom usla anställningsvillkor och sätt inte marknaden ur spel. Alternativet: dra någon annanstans. Det skulle man ju vilja att regeringen sa. Men att en socialdemokrat skulle ha den inställningen är väl att hoppas på för mycket.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS