Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Bild: Paul Wennerholm/TT
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Bild: Paul Wennerholm/TT

Mathias Bred: Landsbygden står ensam i kampen mot dieseltjuvarna

Vill justitieminister Morgan Johansson att vi tar lagen i egna händer?

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Dieseltjuvar har blivit en återkommande plåga på svensk landsbygd. När justitieminister Morgan Johansson (S) nu säger rakt ut att det är de utsatta själva som måste skydda sig, röjer han bara det alla redan har förstått. I kampen mot de internationella ligorna står landsbygdsbon ensam.

Det var i Sveriges radios Morgonekot som Morgan Johansson menade att de drabbade företagen tjänar "en hel del pengar" och gott kan investera i sitt eget skydd (20/6). Det må sägas vara en märklig inställning. Många av de som drabbas är enskilda företagare för vilka en tömd tank på en skogsmaskin eller en grävare är ett hårt slag – inte minst med dagens dieselpriser. För en åkare är innehållet i tanken nu för tiden ofta värt mer än själva lasten. Hela den svenska åkeribranschen kämpar dessutom redan med små marginaler, och i underläge mot utländska aktörer. Dieselstölderna är det som kan få bägaren att rinna över.

Skälet att justitieministern intervjuades om sin syn på dieselstölder var att dessa ökar kraftigt. Antalet anmälda dieselstölder fördubblades under första kvartalet i år, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet. Fler än 1 700 dieselstölder anmäldes under perioden januari till april. Värst utsatt är landsbygd och småorter längs de stora Europavägarna.

Visst kan enskilda ibland göra mer för att skydda sig. Men varför betalar vi skatt och varför har vi gett polisen våldsmonopol? Det är en olycka om trygghet från brott är något som bara de rikaste kan köpa sig till. Värt att nämna är att det är en ytterst liten risk för tjuvarna att åka fast. I Polisregion Väst klaras mindre än fyra procent av dieselstölderna upp, och det är av de fall som faktiskt handläggs.

Vad som gör folk särskilt ilskna över de internationella ligorna som härjar på svensk landsbygd, är att myndigheterna mer eller mindre tillåter det. Många av de kriminella reser fram och tillbaka med stöldgods över gränsen. Om Polisen och Tullverket skulle få tydliga signaler att politiken prioriterade frågan borde det gå att snabbt bromsa ligornas framfart.

Ett parti som verkligen får problem med frågan om dieselstölder är Centerpartiet. Historiskt har C representerat småföretagare på landsbygden – människor som ofta har diesel i tanken. Men C är också det parti som vill att Morgan Johansson sitter kvar som justitieminister – sannolikt också efter valet i höst. Hur får man ihop det?

Vad Sverige behöver är en majoritet i riksdagen som bestämmer sig för att satsa på tryggheten på svensk landsbygd. Det skulle kräva ett mer aktivt kontrollarbete vid in- och utpassering över gränsen. Det skulle också kräva en mer närvarande rättsstat utanför de stora städerna. Om folket själva förväntas ta lagen i egna händer och skydda sig mot tjuvarna kommer det leda utvecklingen i en ond spiral. Som det stod på de gamla tingshusen: Lands skall med lag byggas.

LÄS MER: Rädda landsbygden och miljön från klåfingriga byråkrater

LÄS MER: Sverige klarar sig inte utan landsbygden