Räddningsarbetare tar Slovakiens premiärminister Robert Fico till ett sjukhus i centrala Slovakien, onsdagen den 15 maj 2024 efter att han blivit skjuten. Fico är nu utom livsfara, enligt BBC.
Räddningsarbetare tar Slovakiens premiärminister Robert Fico till ett sjukhus i centrala Slovakien, onsdagen den 15 maj 2024 efter att han blivit skjuten. Fico är nu utom livsfara, enligt BBC. Bild: Jan Kroslák

Hynek Pallas: Fico tycks vara utom livsfara – det är inte Slovakien

Inte långt efter att Slovakiens premiärminister skjutits stod det klart hur dådet skulle utnyttjas, när ledaren för det radikala nationalistpartiet SNS deklarerade ”politiskt krig” mot medierna och oppositionen. I ett land fullt av rysk påverkan och konspirationer bådar det mycket illa, skriver Hynek Pallas.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det var inte länge sen som den slovakiske premiärministern Robert Fico varnade allmänheten för landets upptrissade tillstånd. Det stämde: presidentvalet härom månaden, där Ficos tidigare högra hand Peter Pellegrini vann över en liberal motståndare, konsoliderade makten kring Ficos alltmer auktoritära krets.

Om tongångarna i det lilla centraleuropeiska landet under många år hade varit hätska, blev de nu illavarslande. I alla politiska läger. Slovakiens progressiva klickar oroades, inte utan anledning, för en nedmontering av demokratin. Även landets avgående, liberala president Zuzana Caputova har varnat för att det hatiska klimatet kan leda till politiska dåd.

Och ingen hade skruvat upp detta paranoida, farligt aggressiva tillstånd lika mycket som Robert Fico.

ANNONS

Igår sköts premiärministern med flera skott men tycks nu vara utom livsfara. Det är inte Slovakien.

När jag för några år sedan inledde arbetet med boken ”Skotten i Slovakien” som publicerades ifjol ledde varje röd tråd tillbaka till Fico – politikern som har varit opportunist hela sin karriär.

Han ansökte om medlemskap i kommunistpartiet 1984, efter 1990 anslöt han till deras arvtagare i den demokratiska vänstern och axlade senare – med sina vänsterpopulistiska socialdemokrater Smer (Riktning) – manteln efter Slovakiens starke man, auktoritären Vladimir Meciar. Sedan 2006 har Fico dominerat slovakisk politisk och med korta avbrott lett landet.

Men ledningen gällde långt ifrån bara politiken. Slovakien är ett land där de demokratiska institutionerna har visat sig vara kulisser för hårresande korruption. Efter maffiamordet på den undersökande journalisten Jan Kuciak och hans fästmö vintern 2018 avtäcktes en härva som ledde hela vägen upp till premiärministern.

Men i det slovakiska samhällsklimatet 2024 verkar få minnas landets katolicism.

Kuciaks sista reportage avslöjade att den tidigare nakenmodellen utan politisk erfarenhet som Fico utsett till kanslichef var nära den italienska maffian. Polischefer, riksåklagare och domare häktades. Fico fick kliva av som premiärminister, men Pellegrini tog över som hans marionett.

De följande åren hoppades slovakerna på förändring men kastades i stället i ett djupare elände av konspirationer och polarisering. Först en pandemi som missköttes å det grövsta av den svaga koalition som hade besegrat Ficos Smer.

ANNONS

En erfaren västdiplomat i Bratislava sa till mig då att det var den sämsta och mest inkompetenta regering hen någonsin upplevt. Lätt att instämma: de bjöd på slagsmål i parlamentet och beställde ryskt vaccin.

Resultatet var att tilliten till politiker sjönk ännu mer, att konspirationsteorier spreds med vindens hastighet och att två personer hösten 2022 sköts till döds av en högerextrem terrorist utanför en queerbar i Bratislava.

Samtidigt tillbringade Fico oppositionstiden med att hetsa mot presidenten Zuzana Caputova – ”en amerikansk prostituerad”. Caputova upplevde sig så hotad till livet att hon inte ställde upp för nyval. Smer-partiet och deras ultranationalistiska partners skapade en allt värre och mer aggressiv stämning – i synnerhet mot medier de ogillade.

Trots att det för många slovaker inte rådde någon tvekan om vilka som var ytterst ansvariga för journalistmordet och landets upprivna tillstånd, fanns det tillräckligt med väljare som i Fico såg den sorts starke man som är uppskattad i regionens politik. Det hjälpte att Fico i det Rysslandsvänliga Slovakien kritiserade stödet till Ukraina.

Smer – som nu hade lämnat alla pretentioner på att vara ett socialdemokratisk parti – vann tillsammans med en nationalistisk extremhöger parlamentsvalet i höstas och inledde genast en utlovad upprensning.

ANNONS

Rättsprocesser mot mutade åklagare, domare och poliser som kunde kopplas till mordet på Kuciak 2018 – eller blivit påkomna med relationer till maffian – har avbrutits och ett särskilt korruptionsåklagarämbete har lagts ner. Det fria kulturlivet och medierna, som särskilt sticker i ögonen på Fico, stryps.

De senaste veckorna har intensiva protester hållits mot aviserade förändringar i landets public service, det rör sig nämligen om en styrning som gynnar regeringen. En planerad demonstration ställdes genast in efter gårdagens attentat.

”Det som nu har inletts har såtts av ert hat”, sa ministern och tillade senare att Slovakien står på randen till inbördeskrig.

Omslaget till min bok ”Skotten i Slovakien” pryds av ett slovakiskt fotografi på en skjorta från 1968, taget strax efter mordet på Robert Kennedy. ”Jag ber för Robert Kennedy”, står det på en knapp. Men i det slovakiska samhällsklimatet 2024 verkar få minnas landets katolicism.

Tvärtom. Attentatsmannen är en 71-årig tidigare säkerhetsvakt och amatörpoet som bland annat har skrivit en rasistisk bok om romer. På sociala medier sprids som en präriebrand att han skulle ha kopplingar till Slovakiens liberala parti och ha vänsteråsikter. Andra bilder visar honom med en fascistisk, Putinvänlig grupp.

Oavsett motivet bakom skotten i Slovakien denna gång stod det inom en timme klart hur de skulle utnyttjas. Andrej Danko, det slovakiska parlamentets tidigare talman och ledare för det radikala nationalistpartiet SNS som regerar med Smer deklarerade ”politiskt krig” mot medierna och oppositionen – som han underförstått anklagade.

ANNONS

I parlamentet utbröt bråk om de progressivas ”ansvar” för skotten. Under en presskonferens påstod inrikesministern att det ”fanns tydliga politiska motiv bakom dådet” och att ”journalister och politiker” måste sluta sprida hat. ”Det som nu har inletts har såtts av ert hat”, sa ministern och tillade senare att Slovakien står på randen till inbördeskrig.

I ett land så fullt av rysk påverkan, maffiaverksamhet och konspirationer – med så låg tillit och en pågående demokratiavveckling – bådar det mycket illa.

Läs mer i GP:

LÄS MER:Ficos tillstånd "allvarligt, men stabilt"

LÄS MER:Fico – splittrar Slovakien och sår split inom EU

LÄS MER:Slovakerna har vridit klockan ur led

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS