Polis utanför det sjukhus där Slovakiens premiärminister opererades på onsdagen.
Polis utanför det sjukhus där Slovakiens premiärminister opererades på onsdagen. Bild: Denes Erdos/AP/TT

Ficos tillstånd "allvarligt, men stabilt"

Slovakiens premiärminister Robert Fico har opererats och hans tillstånd beskrivs som väldigt allvarligt – men stabilt.
Fico blev skjuten i magen på nära håll när han mötte väljare på onsdagen.

ANNONS

Robert Fico har flera skottskador och genomgick en fem timmar lång operation i staden Banská Bystrica på onsdagen.

Tillträdande presidenten Peter Pellegrini, som svärs in i juni, säger att han under torsdagen kort har kunnat prata med Fico.

– Han kan prata, men bara några få meningar innan han blir väldigt trött. Läget är ännu väldigt kritiskt, säger Pellegrini till slovakiska medier.

Agerade ensam

Fico hade framträtt i ett kulturhus i den lilla staden Handlová och hälsade på en grupp människor som hade samlats utanför, när en av dem – en 71-årig pensionär – avlossade flera skott.

Mannen trycktes efter dådet ned på marken av människor runt omkring och greps sedan. På torsdagen anklagades han formellt för dådet.

ANNONS

Han agerade på egen hand och tillhörde inga politiska grupperingar, uppger inrikesminister Matús Sutaj Estok.

– Den misstänkte anklagas för mordförsök med uppsåt, säger han och lägger till att attacken var "politiskt motiverad".

Krismöte

Landets avgående president Zuzana Caputová sade vid en presskonferens på onsdagen att den gripne är den person som avlossade skotten.

Slovakiens regering och säkerhetsråd håller under torsdagen ett krismöte.

President Caputová och flera andra politiker hävdar att dådet är ett resultat av "den hatiska retorik" som hon anser råda i det politiskt splittrade landet.

Fico är känd som en prorysk politiker som liknats vid Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Hans parti Smer ses som populistiskt men betecknar sig som socialdemokratiskt.

Under torsdagen uppmanar Slovakiens nyvalde president Peter Pellegrini landets politiska partier att ställa in sina kampanjer inför EU-valet i juni. Han lägger i ett uttalande till att landet bör undvika "ytterligare konfrontation".

Fakta: Robert Fico

Robert Fico föddes 1964 i dåvarande Tjeckoslovakien.

Fico blev premiärminister i Slovakien i oktober förra året. Han har tidigare innehaft premiärministerposten 2006–2010 och 2012–2018.

Han tillhör partiet Smer, som betecknas som populistiskt och nationalistiskt, med rötter i landets tidigare kommunistparti.

Fico har tidigare tvingats avgå på grund av en politisk skandal som utbröt efter ett mord på en journalist som undersökte kopplingar mellan regeringen och internationella kriminella nätverk.

Fico har tidigare sökt närma sig Ryssland och har också motsatt sig vapenstöd till Ukraina.

Källor: Utrikespolitiska institutet och Nationalencyklopedin

ANNONS