SSU:s vallåt gör EU-valrörelsen rättvisa, tycker Laura Ingemarsson. Bild från ungdomsförbundets Pridetåg i Malmö 2019.
SSU:s vallåt gör EU-valrörelsen rättvisa, tycker Laura Ingemarsson. Bild från ungdomsförbundets Pridetåg i Malmö 2019. Bild: Johan Nilsson/TT

Laura Ingemarsson: Kanske blir SSU:s vallåt årets sommarplåga

Igår släpptes årets andra EU-vallåt. “Kraft Für Rättvisa (EUROPA)” av Socialdemokraternas ungdomsförbund är en medryckande Europop-pastisch på hittepåtyska och Erasmusengelska. Låten piggar upp i den i övrigt tråkiga valkampanjen, tycker Laura Ingemarsson.

ANNONS

Årets andra vallåt är ute och den gör EU-valrörelsen rättvisa.

Tyvärr har vi ingen stark tradition av vallåtar i Sverige. Inför riksdagsval släpps det ibland några politiska kampanjlåtar. Detta är ofta något som ungdomsförbunden ansvarar för. Den mest kända är Moderata ungdomsförbundets “Sverige jobbar” från Alliansens guldålder 2010.

Centerlåten “Nära dig”, skriven av mellomannen Fredrik Kempe, fick också stor uppmärksamhet när den kom ut 2014. Men de flesta låtar är okända och till viss del även underskattade, däribland Grön ungdoms hit “Visst är det sjukt” och riksdagsledamoten Roland Utbults svängiga “KD-låten”.

För två veckor sedan släppte Liberala ungdomsförbundet den första EU-vallåten – “Drömmarnas Europa”. Olyckligt nog för Luf lanserades Folklistan samma dag och kvoten för EU-nyheter i media var full. Det bristande intresset för låten kan dock inte bara förklaras av Folklistan – den är också svag. Rent melodiskt.

ANNONS

SSU har med “Kraft Für Rättvisa (EUROPA)” gjort pigg ADHD-pop, till skillnad från Luf:s gnälliga och bastunga GarageBand-produktion.

Igår släpptes en konkurrerande EU-vallåt. “Kraft Für Rättvisa (EUROPA)” av Socialdemokraternas ungdomsförbund. En medryckande Europop-pastisch på hittepåtyska och Erasmusengelska. Kanske inte nog för att få sjundenamnet och SSU-ordföranden Lisa Nåbo inkryssad i Europaparlamentet, men långt överlägsen Luf:s bidrag. Som sommarplåga har den dessutom stor potential.

SSU har med “Kraft Für Rättvisa (EUROPA)” gjort pigg ADHD-pop, till skillnad från Luf:s gnälliga och bastunga GarageBand-produktion. Luf-texten, som bland annat avhandlar det kontroversiella lagförslaget Chat Control, abortlagstiftning och weed, fångar inte lyssnaren alls.

“Man ska få chatta och röka weed utan att Ylva (Johansson, reds. anm.) ska lägga sig i, marknad och handel gör dig rik, i vårt EU är du unik”

En sångtekniskt knepig vers att sjunga med i.

Inte för att SSU sjunger om starkare ämnen – snus, EPA och svenska modellen – men melodin etsar sig fast på ett helt annat sätt.

Eventuellt att Socialdemokraternas partigrupp i parlamentet, S&D, skulle ha några synpunkter på textraden “The Swedish model, we gave it to Europa”. Speciellt givet S&Ds positiva inställning till minimilöner och de svenska socialdemokraternas ovilja att svika den svenska modellen.

Eller för den delen raden “The EPA-traktorer, we gave it to Europa” som den socialdemokratiska hållningen i kommissionens reviderade körkortsdirektiv inte tyder på.

ANNONS

Men “Kraft Für Rättvisa (EUROPA)” piggar upp i den, i övrigt, tråkiga EU-valskampanjen från Socialdemokraterna.

“Drömmarnas Europa” gör däremot varken till eller från i Liberalernas kampanj. Där finns det så mycket spännande redan. Och då syftar jag inte på toppkandidaten Karin Karlsbros transparens i media, utan den roliga kontrasten mellan tredjenamnet Simona Mohamsson (som lagt sin kampanj på att lyfta farorna med Tiktok och driva på EU-förbud av appen) och andranamnet Anna Maria Corazza Bildt (som lagt sin kampanj på att göra dansvideos på samma app).

Förhoppningen är självklart att fler EU-vallåtar kommer ut. Men om inte, kan vi vara helt nöjda med “Kraft Für Rättvisa (EUROPA)”. Den gör verkligen rättvisa für valrörelsen.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Hon kan revolutionera den lesbiska poppen

LÄS MER:EU-valrörelsen liknar allt mer en dokusåpa

LÄS MER:Svensk EU-bevakning bygger enbart på känsla

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS