Laura Ingemarsson: Svensk EU-bevakning bygger enbart på känsla

Kul att bevakningen av EU-valet nu drar igång på riktigt – synd bara att den suger, skriver Laura Ingemarsson. Hon har gjort sin egen valkompass, helt enligt devisen: no politics, just vibes.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Under förra veckan publicerades den standardiserade EU-valkompassen, inköpt med mängdrabatt från TT, i ett stort antal svenska tidningar.

Kul att bevakningen av EU-valet nu drar igång på riktigt – synd bara att den suger.

Kompassen består nämligen av 16 frågor, varav flera är helt irrelevanta för EU-valet. Bland annat får man i valkompassen ta ställning till om Sverige ska införa euron och om vi bör lämna EU. Två viktiga ämnen att diskutera inför valet. Inte det här valet dock.

De 21 svenska parlamentarikerna som vi kommer att välja i juni har ingen makt över Sveriges valuta eller eventuella utträde. Det beslutas på nationell nivå. Därför bör frågorna om euron och Swexit matas in i kompassen för riksdagsvalet 2026, i stället för att, på ett vilseledande sätt, presenteras som något aktuellt i vår.

ANNONS

Utöver irrelevanta frågeställningar innehåller kompassen också frågor som bäst kan beskrivas som dåligt researchade.

Till exempel får man frågan om EU:s klimatpaket Fit for 55 bör stå “överst på dagordningen”. Detta lagstiftningspaket har redan röstats igenom. Dess plats på den abstrakta dagordningen är alltså beslutad med stort stöd från såväl Europaparlamentet som regeringen.

En annan fråga är huruvida Turkiet borde välkomnas in i EU. Förutom att vara en inaktuell fråga, är svaret ett rungande nej från typ… alla.

Den turkiska anslutningsprocessen påbörjades samma år som Martin Stenmarck vann Melodifestivalen och ordet “digitalbox” tog sig in på nyordslistan. Sedan dess har i princip inget skett i förhandlingarna. EU-utvidgningen handlar i stället om helt andra länder, främst på västra Balkan. Men ja, det är kanske inte lika roligt att fråga en förvirrad Daniel Helldén om vad han tycker om Nordmakedoniens plats i unionen.

Det verkar som att frågorna mer handlar om vibe än om faktisk politik – men att den enda tillgängliga valkompassen pendlar mellan att vara intetsägande, fördummande och vilseledande, är inte optimalt. Borde man eventuellt inte kunna kräva lite mer av Sveriges samlade bevakning av EU?

Föredrar du lättsaltade chips? Om ja, rösta på Alice Teodorescu Måwe (KD).

Men okej, om vi nu kollektivt har beslutat att EU-bevakningen enbart ska bygga på vibe, så kanske det är lika bra. Då kan vi faktiskt helt och hållet omfamna detta och skapa fler valguider enligt devisen no politics, just vibes.

ANNONS

Förslag följer nedan.

Stör du dig på att det stod EU-val och inte EP-val i den här texten (och började mumla för dig själv om att “det faktiskt är ett val till Europaparlamentet och inte till EU generellt”)? Om ja, rösta på Karin Karlsbro (L).

Tycker du att det kan vara värt att investera i ett par dyrare vinterskor förutsatt att de är av bra kvalitet och kommer hålla ett par vintrar? Om ja, rösta på Emma Wiesner (C).

Föredrar du havremjölk istället för köttmjölk i kaffet? Om ja, rösta på Alice Bah Kuhnke (MP).

Har du ett konto på GP Ifrågasätt? Om ja, rösta på Charlie Weimers (SD).

Har du ingen aning vad migrationspakten är men gillar hur det låter? Äger du också en Nespressomaskin? Om ja, rösta på Tomas Tobé (M).

Är du väldigt lojal med din frisör? Och tycker du att det är okej att äta samma matlåda till varje lunch i en vecka? Om ja på båda frågorna, rösta på Helene Fritzon (S).

Har du vid något tillfälle klippt ditt eget hår hemma med kökssax (efter att ha uppnått tolv och ett halvt års ålder)? Om ja, rösta på Jonas Sjöstedt (V).

Föredrar du lättsaltade chips? Om ja, rösta på Alice Teodorescu Måwe (KD).

ANNONS

Nej, det kanske inte är den bevakning som EU-valet förtjänar, men det är den vägen som vi verkar ha valt.

(Till skillnad från TT:s valkompass är den ovan licensfri, bara copy-paste).

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Någon måste rädda oss från domedagsskrollandet

LÄS MER:Vad kommer vi att minnas av Nato-processen?

LÄS MER:Kryddade CV:n visar att politikerna är som vi

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS