Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) är en av de statsråd som överdrivit i sitt CV.
Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) är en av de statsråd som överdrivit i sitt CV. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Laura Ingemarsson: Kryddade CV:n visar att politikerna är som vi

Uppdrag Gransknings avslöjande om att ministrar kryddat sina CV:n kommer knappast leda till några större konsekvenser. Snarare gynnas deras politiska karriärer av att framstå som lite mer mänskliga, skriver Laura Ingemarsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Tre av regeringens statsråd har ljugit om sina meriter.

Ja, eller kanske rättare sagt, inte tillräckligt väl definierat de exakta detaljerna kring vissa utbildningar.

Avslöjandet från Uppdrag Granskning visade att civilminister Erik Slottner (KD), äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) och infrastruktur– och bostadsminister Andreas Carlson (KD) alla tre hade överdrivit utbildningsraderna på sina CV:n.

Andreas Carlson, som fram till nyligen varit mest känd som det andra sökresultatet på Google (efter Andreas Carlsson i Idoljuryn), hade bland annat påstått att han studerat fristående kurser vid Lunds universitet under tre år. I själva verket hade han endast genomfört en distanskurs som motsvarade en halv termin.

ANNONS

Granskningen kommer knappast leda till några större konsekvenser än en arg uppläxning av ministrarnas staber. Och den säger nog faktiskt mer om CV-rutinerna på Regeringskansliet, än om själva ministrarna. Det finns nämligen ingen formaliserad process för hur man redogör för statsrådens meriter och alla partier gör olika.

Rent konkret är det ministrarnas staber som är ansvariga för att på ett eller annat sätt skicka över pdf-filerna med CV:n till de opolitiska tjänstemännen på förvaltningen. Vem som skriver dem är helt upp till staben. Och det syns rätt tydligt, både på layouten och innehållet i gamla såväl som nya minister-CV:n.

Men det finns nog andra rutiner på Regeringskansliet som är mer intressanta att granska.

Vissa, som exempelvis de före detta S-ministrarna Morgan Johansson och Anders Ygeman, har till och med inkluderat information om deras föräldrars yrken (plåtslagare och undersköterska respektive journalist och socionom), medan andra statsråd föredrar att hålla det mer kortfattat.

Självklart är granskningen rolig – gud, tänka sig att ministrar är precis som oss dödliga och ljuger på sina CV:n! Men det finns nog andra rutiner på Regeringskansliet som är mer intressanta att granska.

Till exempel processen genom vilken man ser till att ministrar och statssekreterare inte har ekonomiska intressen i de frågor som de beslutar över – något som klimat- och miljöministerns statssekreterare Daniel Westlén nyligen avslöjades ha.

ANNONS

Statssekreterare visade sig nämligen ha en stor aktieportfölj med innehav i flera bolag kopplade till gruv-, olje- och gasindustrin samt kärnkraftproduktion. Även om det var små summor som vid första anblick kan tyckas vara meningslösa, är detta en mer pikant rutinfråga.

Eller för den delen informationen på ministrarnas Wikipediasidor. Detaljerna där är mer tillgängliga än pdf-filerna på Regeringskansliets hemsida och dessutom går det att hitta många underhållande modifikationer. Bland annat skrev utrikesminister Tobias Billström stora delar av sin egen Wikipediasida under tiden som migrationsminister med flera förskönande beskrivningar av sin politiska gärning och person.

Visst kan de avslöjade CV-överdrifterna till viss del urholka förtroendet för statsråden. Men i just dessa fall av sanningsjusteringar är de nog mer relaterbara än grund till misstroende.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Kylie Jenner visar att skönhetsfusk inte lönar sig

LÄS MER:KD-bråket har gjort EU mer levande

LÄS MER:Dags att Swift drar sitt strå till EU-stacken

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS