Sara Skyttedal startar ett eget parti – Partiet Folklistan.
Sara Skyttedal startar ett eget parti – Partiet Folklistan. Bild: Johan Nilsson/TT

Laura Ingemarsson: EU-valrörelsen liknar allt mer en dokusåpa

Sedan Sara Skyttedal blev politisk vilde har det ryktats om att hon planerar att starta ett eget parti. I dag beviljade Valmyndigheten hennes registreringsansökan för Partiet Folklistan. Det finns värdigare sätt att lämna politiken, skriver Laura Ingemarsson.

ANNONS

Runt lunchtid i dag släpptes ett nytt avsnitt av realityserien “Den svenska EU-valrörelsen”.

Efter den senaste cliffhangern (som fortfarande finns tillgänglig att streama på svtplay.se/30-minuter), har många tittare suttit på helspänn. Hur ska manusförfattarna lyckas knyta samman alla intriger? Och i dagens avsnitt fick vi svaret.

Nej, det blev inte genom “det var bara en dröm”-tropen, utan genom att introducera “Folklistan” – Sara Skyttedals helt nya parti inför EU-valet i juni.

För alla som inte följt “Den svenska EU-valrörelsen” lika slaviskt kommer en kort sammanfattning: Sara Skyttedal valdes in till Europaparlamentet för Kristdemokraterna 2019 och föreslogs, efter lite bråk med partistyrelsen, att toppa KD:s lista inför vårens val.

ANNONS

Men i januari petades hon från platsen till följd av kontakt med Sverigedemokraterna. Hon lämnade partiet månaden därpå och fortsatte som vilde i den konservativa EPP-gruppen.

Sedan hon blev politisk vilde har det ryktats om att hon planerar att starta ett eget parti. Och i dag beviljade Valmyndigheten hennes registreringsansökan för partiet. Troligtvis har planerna varit igång ett tag, ett Instagramkonto med samma namn startades i alla fall redan i februari.

Det finns en EU-politisk tradition av (kortsiktigt) framgångsrika småpartier.

Vad partiet står för vet vi ännu inte. Man har heller inte avslöjat vilket folk som kommer att finnas på Folklistans lista med folk. Loggan, vars estetik påminner om en mellanstor IT-konsultfirma, är också svår att politiskt dechiffrera. Sex röda kvadrater i en triangelform med mörkgrått typsnitt. Hur kommer det att gå för detta småparti?

Det finns en EU-politisk tradition av (kortsiktigt) framgångsrika småpartier. Parallellt finns dock även en EU-politisk tradition av (kortsiktigt) misslyckade småpartier. Vi alla minns väl partiet Vändpunkt? Nej? Va? Gör ni inte det? Okej, men EU-kritiska Junilistan då som dundrade in med tre mandat och 14,5% i valet 2004.

Eller Feministiskt initiativ som fick ett mandat 2014. Och Piratpartiet som fick 7% 2009. Samma år fanns det faktiskt ett annat mikroparti med namnet Folklistan som också försökte ta sig in i Europaparlamentet. De misslyckades.

ANNONS

Men oavsett hur det går för Folklistan, är detta kanske inte det värdigaste sättet att lämna politiken. Det finns andra sätt att gå vidare.

Exempelvis som partikollegan David Lega (som initialt nominerades till förstanamn för Kristdemokraterna, men som sedan helt försvann från listan efter Skyttedals bråk med partistyrelsen). Han avslutar sin mandatperiod i Europaparlamentet genom att arbeta vidare – utan rubriker i tidningarna.

Vi får helt enkelt se vad som händer i nästa avsnitt av “Den svenska EU-valrörelsen”.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Svensk EU-bevakning bygger enbart på känsla

LÄS MER:Vad kommer vi att minnas av Nato-processen?

LÄS MER:Någon måste rädda oss från domedagsskrollandet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS