Det är absurt att vissa skyltar och anslag på H&M endast står på engelska, tycker Anna Runinge.
Det är absurt att vissa skyltar och anslag på H&M endast står på engelska, tycker Anna Runinge. Bild: Maja Suslin/TT

H&M verkar ha glömt svenskan

Vi befinner oss i Partille, inte på en internationell flygplats, skriver Anna Runinge.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

När jag nyligen besökte H&M i Allum, upptäckte jag till min häpnad att skyltar och anslag utanför och inne i provrummen numera är på engelska.

”Place your garments here”, står det där man ska hänga tillbaka provade kläder. Vi uppmanas att ”Keep a two meter distance to avoid the spread of Covid 19” och i provrummen får vi veta att ”We only allow one person per fitting room”. Motsvarande information på svenska saknas, den finns bara på engelska!

LÄS MER:Svenskars relation till engelskan är fånig

Jag vände mig till en ung, trevlig expedit och uttryckte min förvåning. Hon förklarade med att nästan alla kan engelska. Jag invände att så inte är fallet. Det finns till exempel gott om personer från olika länder i Mellanöstern i området. Som tidigare SFI-lärare vet jag att många av dem behärskar flera språk, men kanske inte engelska. Min guddotter har ett begåvningshandikapp. Hon kan läsa och skriva och köpa kläder ensam, men engelska kan hon inte.

ANNONS

LÄS MER: Lars-Gunnar Andersson: Är engelska vårt andraspråk?

Jag gav expediten dessa exempel. Hon funderade lite och sa: ”Men asså, engelska är ju det internationella språket”. En märklig kommentar, tycker jag. Vi befinner oss i Partille, inte på en internationell flygplats.

För mig känns denna utveckling helt absurd! Dessutom exkluderande. Hur rimmar det med H&M:s värdegrund?

Anna Runinge

LÄS MER:Svenskarna inte längre bäst på engelska

LÄS MER:Lägg inte skattepengar på engelskspråkiga skolor

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS