Svenskarnas kunskaper i engelska är redan utmärkta, menar insändarskribenten.
Svenskarnas kunskaper i engelska är redan utmärkta, menar insändarskribenten. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Lägg inte skattepengar på engelskspråkiga skolor

Det är vårt eget officiella huvudspråk som vi måste fokusera på och stärka, skriver Per-Owe Albinsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Som språkförsvarare har jag en specifik fråga till samtliga partier: Varför har ni en sådan rädsla för att ens diskutera varför Sverige, som enda land i världen, tillåter fullt skattefinansierade skolor att bedriva en närmast kolonial undervisning, där engelska har ersatt svenska som första undervisningsspråk?

Ni tassar kring frågan likt katten kring het gröt. Det håller inte! En så fundamental fråga som på vilket språk undervisningen vid landets skolor ska bedrivas på måste upp till en bred och öppen diskussion.

Svenskarnas kunskaper i engelska är alldeles utmärkta, vi tillhör den absoluta världstoppen.

Engelskspråkiga skolor finansieras kollektivt via skatten, skolpengen. Jag har dock mycket svårt att tro att en majoritet av svenska folket vill att våra skattemedel ska gå till att via skolan degradera vårt språk till förmån för engelskan.

ANNONS

Dessutom: Den av partierna så omhuldade samt diskuterade integrationen är väl även i framtiden tänkt att ske på svenska, eller?

Svenskarnas kunskaper i engelska är alldeles utmärkta, vi tillhör den absoluta världstoppen sedan många år och engelska är det sista språk som behöver mer utrymme i svensk skola.

Det är vårt eget officiella huvudspråk som vi måste fokusera på och stärka. Såväl i skolan samt i samhället i dess helhet. Sveriges politiker har en språklag att följa. Upp till bevis!

Per-Owe Albinsson, Språkförsvaret

LÄS MER:Undervisning i svenska ska bli mer rättvis

LÄS MER:Tragiskt att så många unga inte kan skriva på svenska

LÄS MER: Skolministern: Elever lär sig bäst på svenska

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS