Bibliotekarier skulle kunna besöka förskolor i förorten och högläsa för barnen, föreslår insändarskribenten.
Bibliotekarier skulle kunna besöka förskolor i förorten och högläsa för barnen, föreslår insändarskribenten. Bild: Robin Aron

Bibliotekariernas kompetens behövs i förorten

Använd yrkesgruppen i arbetet för att främja språkkunskaper i svenska ute i förorterna, skriver signaturen Bokmalen.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

I GP (13/12) stod det om bibliotekarier som var rädda för att rationaliseras bort då de allt mer får utföra andra arbetsuppgifter än det som de utbildats för. Olika slags serviceuppgifter tillhör numera deras vardag.

Jag kan hålla med om att det är resursslöseri att läsa flera år på högskolan för detta yrke, för att sedan utföra olika serviceuppgifter. Ta i stället tillvara på deras unika kunskaper inom läsfrämjande och litteratur.

LÄS MER:Göteborg har utsetts till Unescos nya litteraturstad

Använd yrkesgruppen i arbetet för att främja språkkunskaper i svenska ute i förorterna där det är brist på svensktalande pedagoger. Några gånger i veckan skulle bibliotekarierna både kunna bjuda in och besöka dessa förskolor och högläsa för barnen. Det skulle leda till att både barnen och pedagogerna lär sig bättre svenska.

ANNONS

Bokmalen

LÄS MER:Så ersätts Älvstrandens folkbibliotek på Lindholmen

LÄS MER:Stärk ungas läsning – lagstifta om skolbibliotek

ANNONS