Älvstrandens bibliotek ska nu enbart vara skolbibliotek.
Älvstrandens bibliotek ska nu enbart vara skolbibliotek. Bild: Paul Wennerholm

Så ersätts Älvstrandens folkbibliotek på Lindholmen

Älvstrandens bibliotek blir från och med årsskiftet ett renodlat skolbibliotek. Nu står det klart hur Kulturförvaltningen tänker ersätta folkbiblioteket som funnits i samma lokal.

ANNONS
|

GP har tidigare kunnat berättat om de stundande förändringarna för Älvstrandens bibliotek – som tidigare inrymt både skolbibliotek och folkbibliotek.

LÄS MER:Behåll Norra Älvstrandens bibliotek!

Kritiska röster har höjts mot att biblioteket på Lindholmen från första januari stängs för allmänheten, för att i framtiden bara vara tillgängligt för gymnasieelever. Boende i området hänvisades istället till biblioteken i Kyrkbyn och Lundby.

En kampanj för att rädda biblioteket fick politikerna i Göteborg att reagera, något som tidningen Göteborg direkt rapporterat.

Flyttar till Eriksberg och Sannegården

Kulturförvaltningen presenterar nu mer detaljerade planer på hur de tänker ersätta Älvstrandens folkbibliotek. Förberedelser görs för att så snart som möjligt kunna öppna två nya verksamheter på norra Älvstranden för att ersätta folkbiblioteket.

ANNONS

LÄS MER:Det finns alternativ till Norra Älvstrandens bibliotek

– Arbetet med att färdigställa lokalerna startar nu och vi kommer att öppna så snart det är möjligt, säger Annika Cross, verksamhetsområdeschef för Sydväst/Hisingen i ett pressmeddelande.

Det rör sig om två lokaler i Eriksberg respektive Sannegården – den ena av dem kommer enbart att erbjuda självservice.

Barnbibliotek och självservice

Ett mindre bibliotek med inriktning mot barn och familjer kommer att öppna på Monsungatan, precis vid Eriksbergskranen.

– Området har vuxit under flera år och här bor många barnfamiljer som nu får enkel och nära tillgång till biblioteksservice. Men biblioteket välkomnar naturligtvis alla som bor i området. Alla kan, precis som idag, reservera böcker och hämta dem på Eriksberg, säger Annika Cross i pressmeddelandet.

LÄS MER:Göteborg har utsetts till Unescos nya litteraturstad

Dessutom öppnar en så kallad biblioteksservicestation i Sannegården, i samma byggnad som ICA Kvantum. Där förväntas besökarna göra allt jobb själva: reservera sina böcker, hämta dem och lämna tillbaka dem när lånetiden gått ut.

Missa inget från GP Kultur

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS