Smygläs Johnssons sportguide, denna veckan handlar det om Luis Rubiales.
Smygläs Johnssons sportguide, denna veckan handlar det om Luis Rubiales. Bild: Bildbyrån/GP

Andreas Johnsson: Världens tryggaste anställning

Hur kan någon som har lyckats reta upp alla – utom sin mamma – fortfarande vara anställd?
Den frågan ställer sig Andreas Johnsson i veckans utskick av GP:s nyhetsbrev Johnssons sportguide. Det här är ett smakprov på nyhetsbrevet som skickas varje fredag.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Anmäl dig till nyhetsbrevet Johnssons sportguide

Varje fredag 16.00 ger Andreas Johnsson dig det du behöver för att hänga med i sportsnacket genom en en lättsam guide till en snårig sportvärld.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vad fan! Nu var min förhoppning att jag skulle kunna skippa den här Luis Rubiales-grejen och skriva om något kul. Som typ tävlingen i England där alla springer i en nedförsbacke och jagar en ost.

Men så blir det inte nu.

Så jag ber om ursäkt om det här blir ytterligare ett nyhetsbrev om ytterligare ett praktarsel. Men det är inte mitt fel, jag är bakbunden här.

Som du säkert känner till så valde Rubiales, spanska fotbollsförbundets ordförande, att kyssa Jennifer Hermoso på munnen – mot hennes vilja – efter VM-guldet. Till råga på allt greppade han sig i skrevet, så otroligt klyschigt machobeteende, när han stod på hedersläktaren med bland annat drottning Letizia samt hennes minderåriga dotter.

ANNONS

DESSUTOM ska han sen omfamnat ovan nämnda Letizia på ett olämpligt sätt.

Jag tror att den korrekta termen för detta är "att leva rövare". För det här är precis vad riktiga rövare gör: Är rövar.

På söndag har det gått två veckor sedan allt detta skedde och han har fortfarande inte officiellt blivit av med jobbet, trots att han ogillas av:

• Spaniens premiärminister, Pedro Sánchez

• Hela Spaniens landslag

• Spaniens fotbollsförbund, alltså hans arbetsgivare

• Uefa, Europas fotbollsförbund

• Fifa, hela världens fotbollsförbund

• Mig, vilket i sammanhanget inte gör så stor skillnad

• Spaniens drottning och hennes minderåriga dotter (får vi ändå anta, jag gissar här)

• Sarina Wiegman, Englands förbundskapten

• FN (?!) som har fördömt honom

• Med flera

Den enda som inte ogillar honom är hans mamma, som satte sig i en kyrka någonstans i Spanien och hungerstrejkade. Detta är sant. Allt är så otroligt bisarrt.

Det är inte annat än att man undrar hur man kan ha en så otrolig trygg anställningsform. Vad har han på övriga världen som gör honom helt untouchable? Vem måste han reta upp för att få sparken?

Julio Iglesias (Som min pappa för övrigt hävdar att han dansade med när han tågluffade på 70-talet)?

ANNONS

Jag har som du hör väldigt många frågor här, men också en viss känsla av optimism i allt detta.

För även om det är en skam att denna händelse har lyckats ta allt fokus från världsmästarna, så känner jag att det är ett sundhetstecken att den här skiten inte bara går obemärkt förbi.

Att gubbslem som Rubiales ska se sig över axeln framöver – eller helst bli bättre människor.

Sen ska gudarna veta att det finns fler skalliga män inom världsfotbollen som kanske borde knacka på den moraliska kompassen och se ifall den verkligen funkar, men jag antar att vi får tillfälle att återkomma till det en annan gång.

Tre korta

✓ En av veckans roligaste nyheter var helt klart att Sara Grahn fick ställa sig mellan stolparna i Luleås herrlag. Hon kallades in till truppen när två av lagets ordinarie målvakter saknades – och var tänkt som andremålvakt.

I slutet av andra perioden nickade dock tränaren Tomas "Bulan" Berglund mot henne och sa "Du ska in med fem kvar, gör dig redo”. Grahn klev in och spikade igen totalt.

✓ En annan väldigt glädjande nyhet var den att 92 003 (trean är viktig) personer begav sig till Memorial Stadium i Lincoln i USA för att se en volleybollmatch mellan University of Nebraska och Omaha. Vilket är ett publikrekord för damidrott.

Floby volleybollklubbs publikrekord är 1 200.

Källa: Sportbladets Marcus Leifby.

✓ Jag vet inte om du känner till det, men Englands anfallsstjärna Harry Kane blev för inte så längesedan klar för Bayern München efter 19 år i Tottenhams organisation.

Nu spekulerar jag, men visst borde det svida om en av Englands största stjärnor det senaste decenniet sticker till Tyskland? Eller? Som salt i såret har det nu även tagits en bild på Harry Kane i lederhosen. Den bilden kan du se här, om du vill.

Veckans mejlkorg:

Konceptet är enkelt: Du ställer en fråga och jag svarar.

Anna: Favoritfrukost?

Svar: Jag är en simpel man med en simpel mans värderingar. En god fralla och en kaffe, så kan dagen börja. Om vi utgår från att jag är på ett hotell så ser den frallan ut såhär: Smör, hushållsost, salami, gurka, röd paprika och brie.

Berit: Varför har friidrottarna tre kronor på kläderna? Tillhör de statsverket?

Svar: Tre Kronor är Sveriges symbol, så det är väl därför svenska friidrottsförbundet har valt det på sina dräkter. Precis som hockeylandslaget.

Petter: Ge mig dina topp fem ostar.

  1. Jag åt en så jäkla god whiskeycheddar på Vin & Delimässan, så den blir etta.
  2. Det går inte att komma runt det, parmesan är en otrolig ost.
  3. Präst? Alltså, det är ju en otrolig stabil ost som aldrig gör en besviken.
  4. Brie. Kanske lite överskattad? Men tar ändå plats här.
  5. Blåmögelost. Kan vara väldigt gott – men ibland lite för mycket.

Joel: Varför finns det inga framgångsrika skaraborgare?

Svar: Premissen för frågan helt fel, eftersom det finns ett helt kompani av framgångsrika skaraborgare. Olof Mellberg, Linda Bengtzing, Christer Ulfbåge, Madelen Janogy, systrarna Hagström, Johanna Frändén samt typ hela Galenskaparna & After Shave kommer från Skaraborg – för att bara nämna några.

Vad undrar du? Skicka mer eller mindre vilken fråga som helst till andreas.johnsson@gp.se

Anmäl dig till nyhetsbrevet Johnssons sportguide

Varje fredag 16.00 ger Andreas Johnsson dig det du behöver för att hänga med i sportsnacket genom en en lättsam guide till en snårig sportvärld.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

LÄS MER:Uefa-basen om Luis Rubiales: "Det han gjorde var opassande"

LÄS MER:Rubiales hungerstrejkande mor till sjukhus

LÄS MER:Spanska VM-laget kan prisas efter kysskandalen

LÄS MER:Nooshi Dadgostar: Bojkotta matchen mot Spanien

ANNONS