Nooshi Dadgostar: Bojkotta matchen mot Spanien

Fotbollskonflikten efter Luis Rubiales VM-kyss rasar i Spanien.
Nu vill Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar att Sverige bojkottar matchen mot Spanien på Gamla Ullevi.
– Jag tycker det vore det rimliga utifrån spanska landslagets önskemål, säger Dadgostar.

ANNONS
|

Spanske fotbollsordföranden Luis Rubiales agerande efter VM-guldet har skapat en storm i Spanien. Rubiales kysste stjärnan Jennifer Hermoso på munnen och efter det har hård kritik riktats mot honom.

Hermoso har sagt att kyssen inte skedde i samtyckte och hon och övriga VM-truppen har meddelat att de bojkottar landslagsspel så länge Rubiales sitter kvar. Rubiales i sin tur har meddelat att han inte kommer avgå.

Den 22 september möter Spanien Sverige i Nations League-premiären på Gamla Ullevi.

Vill se Sverige bojkotta

Nu vill Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar att Sverige bojkottar matchen om Rubiales sitter kvar.

– Det spanska landslaget vägrar ju spela nu så länge Rubiales sitter kvar. Det är uppenbart att han representerar en kultur som gör att flickor och kvinnor inte vill spela fotboll. Det normaliserar en kultur som skapar obehag i den här miljön. När någon vågar säga ifrån på det här sättet är det viktigt att den blir uppbackad, att Jenni Hermoso blir uppbackad av sitt landslag men också av fler landslag. Om man inte blir uppackad när man säger ifrån är risken att man inte får slut på machokulturen. Det handlar om solidaritet, säger hon.

ANNONS

Svenska dam- och herrlandslaget gick under tisdagen ut till stöd för Jennifer Hermoso.

"Alla spelare förtjänar att utöva fotboll i en säker miljö och att bli behandlad med respekt, på och utanför planen. Vi stöttar Jennifer Hermoso och det spanska landslaget. Diskriminering och trakasserier kommer aldrig att tolereras i fotbollsvärlden", skrev förbundet på sociala medier.

– Jag är väldigt stolt över att båda landslagen gjorde ett tydligt uttalade till stöd för Jenni Hermoso och mot den här machokulturen som råder. Förhoppningsvis avgår Rubiales innan matchen (mot Sverige den 22 september) så det inte blir aktuellt (med en bojkott), säger Nooshi Dadgostar.

Dadgostar: ”Viktigt att visa stöd”

Varför tar du som partiledare ställning i den här frågan som rör Svenska fotbollförbundet?

– För mig som politiker är det viktigt att visa stöd när tjejer och kvinnor säger ifrån och står upp för sig och för fotbollen. Det finns inga beslut i den här riktningen än men det är en åsikt som jag tycker handlar om att om de spanska spelarna strejkar för att få till detta så kommer förmodligen matchen inte bli av över huvud taget, det är väl det logiska. Men skulle spanska förbundet runda de strejkande spelarna för att motarbeta tycker jag inte att Sverige ska ställa upp.

ANNONS

Hur har du reagerat på det som hänt efter VM-finalen?

– Det här var något som hände inför hela världens kameror. Det var tydligt för alla som såg att det var ett agerande som saknade samtyckte, som var gränslöst, som var ett övergrepp mot tjejerna och som förminskade deras insatser. Vi hade velat prata om hur framgångsrikt det spanska landslaget var och hur bra svenska landslaget var, hur roligt fotboll är och att vi får fler tjejer att börja idrotta. Nu blir det en väldigt stor diskussion om detta i stället, vilket också är viktigt. Ska vi får en fotbollsmiljö där fler tjejer vill vara med så behöver den här machokulturen försvinna.

Nooshi Dadgostar avslutar:

– Det var bra att Jenni Hermoso sa ifrån och viktigt att så många backar upp henne, för att skapa en fotbollsmiljö som är bra för tjejer och kvinnor att var en del av. Det är många dagar kvar till matchen så jag har förståelse för att man (svenska förbundet) inte fattat beslut än, men jag tycker det vore det rimliga utifrån spanska landslagets önskemål.

Till en början visade Spanska fotbollsförbundet stöd för Luis Rubiales men förbundet har nu krävt hans avgång. Rubiales är avstängd av Fifa i väntan på utredning och han utreds av spanska riksåklagare gällande sexuellt övergrepp.

ANNONS

LÄS MER:SvFF: "Vi står bakom spanska landslaget"

LÄS MER:Åklagare utreder Rubiales för övergrepp

LÄS MER:Förbundets uppmaning: Avgå Rubiales

ANNONS