Spaniens avstängde fotbollsordförande Luis Rubiales, överst, med det VM-guldvinnande laget. Arkivbild.
Spaniens avstängde fotbollsordförande Luis Rubiales, överst, med det VM-guldvinnande laget. Arkivbild. Bild: Manu Fernandez/AP/TT

Spanska VM-laget kan prisas efter kysskandalen

Spanska damlandslaget i fotboll kan sopa rent på priser vid Uefas gala i Monaco.
Men landets förbundsordförande Luis Rubiales får inte sola sig i galaglansen. Han är avstängd av Fifa efter kysskandalen i VM.

ANNONS
|

Skandalen kring Rubiales handlar om att han i samband med prisutdelningen i VM kysste en av Spaniens guldhjältar, Jenni Hermoso, på munnen.

Detta har bland annat fördömts av FN, den spanska regeringen och över hela fotbollsvärlden. Internationella fotbollsförbundet Fifa har stängt av Rubiales i tre månader under utredning och han riskerar många års avstängning från fotbollsverksamhet. Spaniens fotbollsförbund vill också att han avgår från sin post.

I och med avstängningen får inte Rubiales vara med på det europeiska förbundets gala på torsdagskvällen i Monaco. Där kan de spanska VM-guldmedaljörerna ta många priser.

Även förbundskaptenen Jorge Vilda kan prisas, som årets tränare. Detta står i kontrast mot att han nu riskerar att sparkas av interimstyrelsen i Spaniens fotbollsförbund när han inte längre har Rubiales skydd. Vilda har varit omdiskuterad och inte särskilt omtyckt av landslagsspelarna. 15 spelare vägrade under en tid att spela i landslaget under hans ledning.

ANNONS

Uefa har inte med ett ord kommenterat kyss-skandalen, trots att Rubiales är en av dess vice ordföranden och får cirka 3 miljoner kronor årligen i ersättning från Uefa.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS