Runt desken sitter numera endast ett fåtal journalister. De allra flesta på Göteborgs-Posten arbetar hemifrån.
Runt desken sitter numera endast ett fåtal journalister. De allra flesta på Göteborgs-Posten arbetar hemifrån. Bild: Olof Ohlsson

Hur gör vi den bästa coronajournalistiken för er läsare?

Efter att de nya lokala restriktionerna infördes står återigen de flesta skrivborden på redaktionen på Polhemsplatsen tomma. Det betyder inte att utgivningen upphör utan att våra journalister istället får arbeta annorlunda. Nu lanserar vi nya grepp för att ge er läsare den bästa coronajournalistiken med fokus på Västkusten.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

”Ditt provsvar är positivt (påvisning av nukleinsyra SARS-CoV-2).” Det var första raden i mejlet som damp ner i min mejlkorg för några dagar sedan. Därmed tillhör jag nu den allt större skara svenskar som smittats av covid-19. När provsvaret kom hade jag redan passerat sjukdomens värsta stadie, hög feber och ont i kroppen, och började så smått återhämta mig. Hittills har mitt sjukdomsförlopp varit ganska likt en vanlig influensa men givetvis var jag också lite oroad då utfallet av sjukdomen blivit mycket värre för många svenskar.

Så här såg mejlet ut när man fick svar på coronatestet.
Så här såg mejlet ut när man fick svar på coronatestet.

På Göteborgs-Postens redaktion har vi även haft några andra fall av corona men utan att det ledde till någon vidare smittspridning. Sedan i våras har vi också anpassat våra rutiner för att undvika just detta och övat för hur vi fortsätter att trygga utgivningen om stora delar av personalen ändå skulle insjukna.

ANNONS

LÄS MER: Göteborgarna förtjänar en bättre bevakning av Stockholm

Att vi kan fortsätta med vårt uppdrag är kanske också viktigare i år än någonsin tidigare. Suget efter saklig information och relevant journalistik när pandemin slog till var enormt. Aldrig tidigare har så många varit inne på vår sajt och läst vår journalistik. Intresset märktes också på läsningen av papperstidningen, vi sålde fler pappersprenumerationer än vad vi planerat för och det var avsevärt färre än vanligt som gjorde sommaruppehåll på tidningen. Många medier ökade i våras sin räckvidd men Göteborgs-Posten var den enda tidningen som sedan fortsatte att nå fler och fler och i förra veckan slog gp.se nytt rekord i antal besökare, fler än den tidigare rekordveckan i våras.

Det är ett stort förtroende som de numera cirka 500 000 läsarna ger Göteborgs-Posten varje dag och vi gör vad vi kan för att besvara de förväntningarna.

LÄS MER: Inga tecken på att viruset blir snällare

För oss handlar en del av arbetet nu om avvägningar, hur fortsätter vi utföra vårt uppdrag med att bevaka Göteborg och Västsverige utan att belasta samhället och skydda vår personal? Vi anpassar arbetet på olika avdelningar på olika sätt. De som jobbar i vår tv-studio måste exempelvis vara på plats, ett resultat av detta kunde ni se i onsdags när vi gjorde flera direktsändningar från Första långgatan efter en explosion på en klinik. Våra fotografer åker fortfarande ut på jobb men hälften av dem utgår från sina hem istället för redaktionen. När vi är ute på jobb så håller även reportern avstånd till intervjupersoner och de använder sig av förlängda mickar för att kunna hålla avstånd.

ANNONS

I veckan fattade vi också beslutet att ställa in Göteborgs-Postens traditionsenliga nyårsfyrverkerier. Vi har avvaktat beslutet in i det längsta men efter att vi rådfrågat vårt regionala smittskydd insåg vi att det tyvärr inte fanns någon annan väg att gå, även om vi just i år kanske skulle behöva detta ljusskådespel mer än någonsin.

LÄS MER: Hot mot pressfriheten får inte spridas som coronaviruset

Allt handlar naturligtvis inte om hur vi arbetar, den största delen av vår tid går åt till att göra journalistiken till er läsare så bra som möjligt. Därför har vi nu lanserat Coronakollen, i den kan du följa de senaste siffrorna för hur många som vårdas för covid-19 på sjukhusen i Västra Götaland, hur många av dem som vårdas på IVA samt hur många som bekräftats smittade. Dessa siffror kommer uppdateras i takt med att siffrorna rapporteras in och varje gång vi ändrar dem kan du som följer taggen Coronakollen få en notifikation i din telefon. Den här tjänsten är ett komplement till vår övriga journalistik och ger er läsare en möjlighet att själva få en snabb överblick av coronaläget på Västkusten. Vi har nu också återinrättat vår specialredaktion som ägnar sig åt fördjupande coronajournalistik. Den här veckan har Annelie Moran från den gruppen bland annat skrivit en artikel om hur Danmark hanterat sina nedstängningar av landet, ett reportage som jag tycker gav bra perspektiv gentemot situationen i Sverige. En annan reporter i gruppen är Filip Persson som den senaste veckan följt utvecklingen av tester i Västra Götaland, först slog testkapaciteten i taket och sedan blev planen att skicka västsvenska tester till München för analys.

ANNONS

På våra redaktionsmöten arbetar vi dagligen med att hitta nya uppslag och med hjälp av läsningen på gp.se kan vi tydligt se vilken typ av artiklar som läsarna uppskattar. Men nu vill vi veta och förstå ännu mer om vad ni läsare vill att vi tittar närmare på. Så mejla gärna till corona@gp.se så kommer vår coronaredaktör Peter Korpi att titta närmare på förslagen. Kanske blir det just din idé som vår coronaredaktion tar sig an härnäst.

LÄS MER: Djurrättsaktivisterna använder samma metoder som Trump

ANNONS