En av de frågor som debatterats mest i Göteborg de senaste åren och som dessutom har haft stor inverkan på det dagliga livet för många av stadens invånare är Västlänken. Men trots att frågan haft stor påverkan lokalt så fattades det avgörande beslutet om bygget inte i Göteborg – utan av riksdagen redan 2010.
Och det här är bara ett av många exempel.
LÄS MER: Djurrättsaktivisterna använder samma metoder som Trump
Därför startar vi en Stockholmsredaktion som ska bevaka det som sker i huvudstaden för västsvenskarnas räkning. Givetvis har vi redan tidigare täckt den här typen av frågor men då genom att bevaka på distans eller skicka upp reportrar för att göra specifika jobb. Men under coronavåren blev vikten av att vara på plats extra tydlig. När våra reportrar var på plats under Folkhälsomyndighetens presskonferenser var det lättare att få enskilda intervjuer med exempelvis Anders Tegnell eller Johan Carlson för att ställa frågor med ett västsvenskt perspektiv. Tack vare vår nya satsning så kommer vi att kunna göra det betydligt oftare i framtiden, och inom många andra ämnesområden än just pandemin.
Sedan 2017 har Göteborgs-Posten konsekvent satsat på journalistiken och anställt fler än 30 nya journalister och det är riktigt glädjande att vi nu kan utöka vår redaktion igen. Det som möjliggör den här satsningen är att vi det senaste året fått många nya prenumeranter och att ni läsare konsumerar mer och mer av Göteborgs-Postens nyheter. Hittills i år har vi haft 46 procent mer läsning på gp.se än vad vi hade samma period föregående år. Det här är en trend som har pågått i ett år och vad vi just nu är lite extra glada över är att vi som enda tidning fortsatt att öka efter den nyhetsintensiva coronavåren. DN, SvD och Sydsvenskan har alla tappat mellan 2 och 8 procent av sina läsare medan GP under sommaren har ökat med 4 procent.
LÄS MER: Ni läsare tar oss igenom krisen
Förutom att göra lokaljournalistik så är ett av Göteborgs-Postens viktigaste bidrag till demokratin att vi också kan tillföra andra perspektiv än de som många riks- och Stockholmsmedier annars står för. En del av det uppdraget innebär att vi ska vara en röst för Göteborg, att lyfta frågor som är viktiga för oss som bor här.
Ett exempel på en sådan fråga är den om klanliknande strukturer och den makt dessa konstellationer kan utöva på sitt lokalsamhälle. Redan 2017 gjorde GP en kartläggning av släktnätverket Ali Khan, vi kunde då berätta om en oro för hur parallellsamhällen höll på att bildas och rapportera om hur polisen berättade om påtryckningar som gjorts mot poliser som gjorde ingripande mot nätverket. Först nu har ämnet på riktigt lyfts i den nationella debatten och blivit en angelägenhet för hela landet. Här kan vi självkritiskt fråga oss varför frågan inte lyftes på riksnivå tidigare? Kanske hade den gjort det om vi hårdare legat på lagstiftare och andra beslutsfattare genom att utkräva ansvar på en nationell nivå? När sådana frågor dyker upp i framtiden så kan vi, med hjälp av vår Stockholmsredaktion, snabbare och enklare väcka makthavarna och ge er läsare ännu bättre västsvensk journalistik – från Stockholm.
LÄS MER: Hot mot pressfriheten får inte spridas som coronaviruset
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.