Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För att uppmärksamma Pressfrihetens dag är GP:s papperstidnings förstasida på söndagen helt utan journalistik.
För att uppmärksamma Pressfrihetens dag är GP:s papperstidnings förstasida på söndagen helt utan journalistik.

Christofer Ahlqvist: Hot mot pressfriheten får inte spridas som coronaviruset

I spåren av covid-19 kan redan starka stater bli ännu starkare och öka sitt inflytande globalt. Journalistiken måste fortsätta att kämpa för det fria ordet för att hindra att hotet mot pressfriheten sprids över världen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

I dag på Pressfrihetens dag är Göteborgs-Postens omslag helt vitt. Där det brukar finnas puffar till artiklar finns ingenting. Vi väljer att göra detta för att symbolisera hotet mot fria medier. Vi ser det redan i form av kontroll och förföljelse av journalister som auktoritära stater som exempelvis Kina och Eritrea utövar mot fria medier.

Varje år släpper Reportrar utan gränser ett index över pressfriheten i världen. Kina och Eritrea placerar sig på plats 177 och 178 av totalt 180 länder. Det är också i dessa länder som de svenska medborgarna Gui Minhai och Dawit Isaak sitter fängslade efter att de på olika sätt arbetat med att sprida information som de styrande inte ville skulle komma ut. Bara i Kina sitter i dag 100 journalister fängslade, värst i hela världen, och flera medborgarjournalister har den senaste tiden försvunnit när de rapporterat om hur covid-19 spreds i Wuhanområdet.

I länder med med svart markering är pressfriheten sämst i världen, enligt Reportrar utan gränser.
I länder med med svart markering är pressfriheten sämst i världen, enligt Reportrar utan gränser.

Att vi lever i ett globalt samhälle har det nya coronaviruset med all tydlighet visat och det är inte bara virus som riskerar att spridas mellan länder, hot mot pressfrihet kan bli nästa ovälkomna export.

Kina har i takt med att landet blivit mer utvecklat vuxit fram som en ekonomisk supermakt och har köpt upp många bolag utomlands, inte minst i Sverige och på västkusten, vilket GP rapporterat om tidigare. När värdena på företag minskar under coronakrisen är sannolikheten stor att ännu fler företag köps upp. Givetvis för dessa investeringar med sig mycket gott som tryggade arbetstillfällen men ekonomisk inflytande kan också leda till annan makt.

LÄS MER: Journalistiken är hotad även i Sverige

För det går att påverka informationsströmmar i Sverige, det visade exempelvis det före detta helt statsägda bolaget Telia för några år sedan. De ingick då ett samarbete med musikleverantören Spotify vilket gick ut på att de som valde Telia som operatör fick billigare Spotifyabonnemang. Syftet från Spotifys sida var så klart att fler skulle välja just deras musiktjänst. Tänk då istället en framtid där ett bolag med kopplingar till kinesiska staten tog över ett telekombolag som erbjuder sina tjänster i Sverige. De skulle sedan kunna erbjuda en nyhetstjänst gratis eller till väldigt förmånligt pris. Appen kanske redan är installerad när du sätter igång din nya mobil. I ett sådant läge skulle de troligtvis inte välja den tjänst som hårdast granskat Kinas agerande i världen och mot sina medborgare. På så sätt skulle de kunna styra bort uppmärksamheten från sådana ämnen som inte passar sig för ett land som har ambitioner om att bli en globalt ledande stat. Nu kanske den här dystopin känns avlägsen och läsarnas förtroende för vår journalistik är starka garanter för att något liknande inte skulle inträffa men redan i dag finns sådana ägandestrukturer i liknande verksamheter. Ett Hong Kongbaserat bolag äger exempelvis 60 procent av teleoperatören Tre och bolaget där SF:s biografer ingår är helägt av Dalian Wanda Group.

I Sverige har Kina också flyttat fram sina positioner på just mediearenan det senaste året genom att landets ambassadör på ett unikt sätt kritiserat medier – däribland GP – och dessutom hotat med handelsrestriktioner om inte Sverige slutar lägga sig i fallet Gui Minhai.

GP:s CHEFREDAKTÖR: Vi bemöter påtryckningarna med journalistik

Givetvis görs inte alla kinesiska investeringar med onda avsikter men det här sätter verkligen fingret på vikten av att medier granskar landets ökande inflytandet i världen och Sverige. För oss som största mediehus på västkusten är det än viktigare och därför satsar vi extra på just den bevakningen. Nyligen berättade vi i ett reportage om hur Kina skulle kunna använda coronakrisen för att öka sin makt i världen och vår reporter Tobias Andersson Åkerblom kunde tack vare sina språkkunskaper vara med på ett digitalt möte med läkare från Wuhan-regionen och rapportera om hur myndigheter försökte mörka spridningen av viruset.

Just i dag hedrar vi pressfriheten men varje dag arbetar våra journalister för att den förföljelse journalister i andra länder tvingas utstå inte ska sprida sig i spåren av det nya coronaviruset.

Topp och botten - här är länderna med bäst och sämst pressfrihet

1. Norge

2. Finland

3. Danmark

4. Sverige

5. Nederländerna

6. Jamaica

7. Costa Rica

8. Schweiz

9. Nya Zeeland

10. Portugal

......

171. Kuba

172. Laos

173. Iran

174. Syrien

175. Vietnam

176. Djibouti

177. Kina

178. Eritrea

179. Turkmenistan

180. Nordkorea

Källa: Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex 2020