Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det saknas maskiner och personal för att hinna analysera alla prover på Sahlgrenskas laboratorium, i Skövde samt Stockholm, menar Jan Kilhamn. Bild: Stefan Berg
Det saknas maskiner och personal för att hinna analysera alla prover på Sahlgrenskas laboratorium, i Skövde samt Stockholm, menar Jan Kilhamn. Bild: Stefan Berg

Västsvenska coronatester ska flygas till München

Testkapaciteten har nått taket i Västra Götaland. Då planerar regionen med att från och med nästa vecka analysera prover i Tyskland.
– Vi har haft en ständig scouting, säger Jan Kilhamn, regional samordnare för provtagningen.

I måndags gick Västra Götalandsregionen ut med att testningen för covid-19 skulle bromsas – samtidigt som smittspridningen är på den högsta nivån sedan i våras. Kapaciteten på 25 000-30 000 motsvarade inte efterfrågan, samtidigt som laboratorierna behövde andrum.

Men snart finns en förhoppning om att kunna utöka kapaciteten till 45 000 prover i veckan, efter att först börja testa med några vårdcentraler, som SVT Nyheter Väst rapporterat. Uppskalningen ska ske med hjälp av utländska laboratorier, där labb i danska Århus och tyska München varit aktuella.

– Det har lite med kapacitet att göra om det blir München eller Århus, men primärt är det München faktiskt, säger Jan Kilhamn, regional samordnare för provtagningen, till GP.

LÄS MER: VGR bromsar covid-testning – utländska labb ska lösa krisen

Provsvar ska ges nästa dag

München är nu alltså huvudspåret, och labbet där är tänkt att komplettera de laboratorier i Göteborg, Skövde och Stockholm som regionen i nuläget använder sig av.

Västra Götalandsregionen bedömer att de första proverna kan flygas ner i nästa vecka. Vad som återstår är att definiera hur transporten ska gå till och hur IT-systemen ska användas.

– För invånaren, den provtagne, är det egentligen ingen skillnad. Man går till sin vårdcentral, tar ett prov i näsan och registrerar det på mobilen. Sedan får man svar i ett sms.

Jan Kilhamn, regional samordnare för provtagning av covid-19. Bild: Privat
Jan Kilhamn, regional samordnare för provtagning av covid-19. Bild: Privat

Det innebär inte några längre svarstider?

– Nej det blir samma i princip som den vi utnyttjar, med de så kallade oprioriterade proverna. Hittills har de skeppats till Stockholm – körts upp på kvällen och analyserats nästa dag. Det här blir ett flyg till Tyskland och svar kommande dag.

LÄS MER: Söderström om minskade tester: ”Olyckligt”

Har letat efter möjliga labb

I och med att detaljerna inte är klara vill inte Jan Kilhamn berätta närmare om labbet än att ”det är ett stort labb i München”.

Samtidigt menar han att det varit en process som pågått länge med att hitta labb som kan komplettera regionens testkapacitet.

– Vi har haft en ständig scouting, och använder vissa privata laboratorier i Göteborg också. Så vi har försökt att dammsuga, och Folkhälsomyndigheten gör också en ständig genomlysning av vad det finns för möjliga leverantörer.

LÄS MER: Snabbare och billigare coronatester kan ersätta PCR-tester

LÄS MER: Testkapaciteten har nått taket i Västra Götaland

LÄS MER: Staten lägger miljarder på coronatester – kan fortsätta i flera år

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.