Närhälsan massvaccinerar i Scandinavium – endast

Angered arena har varit på tal, Frölunda kulturhus och Operan likaså. Men nu står det klart att Scandinavium blir den enda megalokalen där Närhälsan kommer att massvaccinera mot covid-19 i Göteborg.
– Vi får tillgång till lokalerna om några dagar, då går planeringsarbetet in i nästa skede, säger Henrietta Arwin, primärvårdschef vid Närhälsan.

ANNONS
|

Hela landet är färdiga med fas 1 av vaccinationerna mot covid-19 och fas 2 tuggar på för de flesta. Därmed börjar den hägra i horisonten: Fas 4 och massvaccinationen.

I Västra Götalandsregionen ingår cirka 800 000 personer i fas 4. Vaccinationerna kommer att utföras av 18 upphandlade vaccinatörer, på sjukhusen och av primärvården.

LÄS MER:Janssens vaccin når Sverige tidigare – men med färre doser

Närhälsan har slutit ett avtal med Got Event om att använda Scandinaviums foajéer för storskalig vaccination i Göteborg. Tidigare har bland annat Angered arena, Frölunda kulturhus och Operan varit uppe för diskussion, men nu står det klart att dessa ratas av Närhälsan.

– Platserna behöver uppfylla bland annat vissa kriterier för att vara användbara för vård samtidigt som arbetsmiljön är god, så det har fallit på något av detta, säger Henrietta Arwin, primärvårdschef vid Närhälsan.

ANNONS

LÄS MER:Ishockey och vaccin kan samsas i Scandinavium

LÄS MER:Försenade vaccinationer kostar åtta miljarder i månaden

Henrietta Arwin är primärvårdschef hos Närhälsan.
Henrietta Arwin är primärvårdschef hos Närhälsan. Bild: Jonas Lindstedt

När kan man vaccinera sig i Scandinavium?

I Partille kommun kommer också Partille arena att användas. Därutöver kommer vissa vårdcentraler att låna extralokaler tillfälligt.

Huruvida Scandinavium kommer att räcka till är inte Henrietta Arwins primära huvudvärk. Närhälsan och andra vårdgivare måste nu lägga ett schemapussel där en avgörande faktor – vaccintillgången – fortfarande är osäker. I dagsläget kan leveransbesked ändras från en dag till en annan.

– Kombinationen av att inte veta när vaccinleveranserna kommer och matcha det med arbetsstyrkan, med otroligt kort varsel, är ju en utmanande arbetsuppgift. Där finns en oro förstås, säger hon.

Västra Götalandsregionen har en vaccinationsplan för fas 4 som bygger på två olika scenarier av vaccinleveranser. Beroende på vad som blir verklighet beräknas fasen starta i slutet av maj eller under juni.

LÄS MER:Axel Darvik (L): Låt vaccinerade gå på fotboll

Henrietta Arwin: Det blir en pilotomgång

Projektledare från Närhälsan kommer att få tillgång till Scandinavium inom kort. Då ska de tillsammans med fackliga representanter bedöma exempelvis personalens arbetsmiljö och tillgängligheten för patienterna. Det ska finnas plats för ambulansvårdare och ytor där nyvaccinerade kan sitta ner en kvart efter att de fått sin dos.

En handfull personer i fas 3 kommer att få vaccinera sig i Scandinavium under ett slags genrep, berättar Henrietta Arwin.

– Vi vill testa flödena och lokalerna, det blir som en pilotomgång i mindre skala.

ANNONS

Hur många som kommer kunna vaccinera sig per dag på Scandinavium beror, åter igen, på vaccinleveranserna. Henrietta Arwin säger att öppettiderna kommer att vara generösa.

– Vi kommer att ha öppet på kvällen, så om vi bara få vaccin kommer vi kunna ta emot väldigt många. Vi planerar för en storskalig verksamhet.

LÄS MER:Ingen allmän självbokning för 70-plussare i VGR

Så får man veta när fas 4 drar igång

När fas 4 drar igång kommer invånarna sannolikt att bli informerade genom Västra Götalandsregionens presskonferenser, som GP vanligtvis sänder direkt. Närhälsan kommer också kommunicera via sina egna kanaler. Därefter är det upp till var och en att boka en passande tid, primärt via nätet.

Drop in-vaccination kommer inte att vara möjligt.

– Som det ser ut med smittspridningen nu kan vi inte planera för det. Annars hade det förstås varit smidigt, men utifrån grundproblematiken här så går det inte, säger Henrietta Arwin.

Man behöver inte vara listad hos Närhälsan för att vaccinera sig på Scandinavium.

LÄS MER:Långfredag i Jerusalem när vaccineringen kommit igång

Fakta: Vem vaccineras i vilken fas?

Fas 2

Personer som är 65 år och äldre, varav de äldsta vaccineras först.

Personer som har genomgått en benmärgstransplantation, eller annan organtransplantation, och deras hushållskontakter.

Personer med dialysbehandling och deras hushållskontakter.

Personer som är 18 år eller äldre och som får insatser enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Personer som är 18 år eller äldre och som har assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken. De äldsta erbjuds vaccination först.

Personal inom vård och omsorg (inklusive LSS), som arbetar nära de patienter och omsorgstagare som nämns i ovanstående punkter.

Fas 3

Personer i åldern 60–64 år med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Personer i åldern 60–64 år.

Personer i åldern 18–59 år med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19.

Personer med ett tillstånd som innebär svårigheter att följa råden om smittskyddande åtgärder. Detta gäller personer i åldern 18–59 år som har en demenssjukdom eller en kognitiv eller psykisk funktionsnedsättning. Det gäller även personer som lever i socialt utsatta situationer.

Fas 4

I den fjärde och sista fasen inkluderas personer som är 18 år och äldre och som inte prioriterats i de tidigare faserna.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS