Scandinaviums foajé kan bli vaccinmottagning.
Scandinaviums foajé kan bli vaccinmottagning. Bild: Anders Ylander

Ishockey och vaccin kan samsas i Scandinavium

Scandinaviums foajé är en het kandidat för att bli mottagning för covid-vaccinationer i centrala Göteborg. Även om Frölunda samtidigt spelar slutspel inne på isen.
– Vi kommer alldeles snart vara klara och det lutar mycket åt att det blir Scandinavium, säger Henrietta Arwin, områdeschef i primärvården.

ANNONS
|

Regionens förberedelser för massvaccination av Västra Götalands befolkning är i full gång. En del i det arbetet är att identifiera var vaccinationerna ska ske. I dagsläget är inga avtal påskrivna och diskussioner mellan berörda parter pågår.

Göteborgs kommun har tidigare ställt ett antal lokaler till regionens förfogande. Emir Slavotic, anläggningschef på idrott- och föreningsförvaltningen, tror att arbetet att sätta ner foten om var vaccinationen kan vara klart den här veckan.

– Jag hade en avstämning med regionen i går (måndag) och några anläggningar som är aktuella från deras perspektiv är Scandinavium, Angered Arena och Frölunda kulturhus, säger han.

LÄS MER:Idrottsarenorna som Göteborg erbjudit för massvaccination

Kräver sin plats

Lokalerna måste vara tillgängliga nog för att kunna ta emot stora mängder material och besökare. Dessutom måste utrymmena vara stora nog att hantera flödet av de som ska få eller har fått sprutan. Efter vaccinationen ska den vaccinerade kunna sitta kvar under uppsikt av vårdpersonal i 15 minuter för att säkerställa att injektionen inte skapar allergiska reaktioner. Med den kravbilden i åtanke hade Scandinavium varit en bra plats, tycker Henrietta Arwin, områdeschef på Närhälsan.

ANNONS

– Det ska kännas tryggt och säkert, både för personalen och de som vaccinerar sig, säger hon.

Henrietta Arwin, primärvårdschef Närhälsan.
Henrietta Arwin, primärvårdschef Närhälsan. Bild: Jonas Lindstedt

Just nu arbetar Närhälsan med att söka personal som kan bemanna vaccinationsmottagningarna. I en jobbannons som legat ut under tisdagen står det att Göteborgsoperan kommer att bli vaccinmottagning. Men den formuleringen ska ändras – fokus ligger på Scandinavium.

– Vilken lokal det blir kommer nog vara klart inom de närmaste två veckorna, säger Henrietta Arwin.

Lotta Nibell, vd för Got Event.
Lotta Nibell, vd för Got Event. Bild: MATHIAS BERGELD

Scandinavium ägs av kommunala Higab men evenemangsverksamheten sköts av Got Event. Där är Lotta Nibell vd.

– Vi har en dialog med regionen. Inget är beslutat, men den arena som verkar mest aktuell är Scandinavium, säger hon.

Samsas med hockeyn

Tidigare har det sagts att eventuella massvaccinationer i byggnaden riskerar att krocka med ishockeyslutspelet för Frölunda. Men eftersom matcherna spelas utan publik är bedömningen nu att både vaccinationsverksamhet och ishockeyslutspel ska kunna samsas i lokalerna.

– De ytor som Frölunda och gästande lag behöver omfattar inte foajén så det ska nog gå att lösa på ett bra sätt, säger Lotta Nibell.

LÄS MER:Ännu fler har gått före i vaccinkön – ny länk spreds

När vaccinationerna kan komma igång i större omfattning styrs av vaccintillgång. De senaste uppgifterna pekar mot att det kan bli någon gång i april eller maj.

En annan variant av vaccinering som diskuterats, både i Västra Götaland och på andra platser, är drive-in-lösningar. Men det är inte aktuellt, enligt Henrietta Arwin.

ANNONS

– Nej, det kommer vi inte använda oss av. Jag är själv läkare och jag har svårt att se att vi ska ansvara för att kunna observera någon som sitter som chaufför i en bil. Det tycker inte jag är en tillräckligt god lösning utifrån ett hälso- och sjukvårdsperspektiv. Det handlar också om arbetsmiljön för de som jobbar där. Någon billösning kommer vi inte att ha för centrala Göteborg, säger hon.

GP har sökt Kristine Rygge, regionen vaccinsamordnare. GP har också varit i kontakt med regionägda Västfastigheter, som ansvarar för att få fram lokaler och avtal, för regionens räkning. Men de vill inte vill medverka i artikeln med hänvisning till att arbetet ännu inte är klart.

LÄS MER:Yohan Blake: ”Missar hellre OS än tar vaccinet”

ANNONS