Kristine Rygge, vaccinsamordnare i VG-regionen menar att ett stort ansvar ligger på vaccinatörerna. Rygge medger samtidigt att regionen kunde ha varit tydligare i sina riktlinjer kring hur vaccinatörerna ska säkerställa att rätt personer får vaccin.
Kristine Rygge, vaccinsamordnare i VG-regionen menar att ett stort ansvar ligger på vaccinatörerna. Rygge medger samtidigt att regionen kunde ha varit tydligare i sina riktlinjer kring hur vaccinatörerna ska säkerställa att rätt personer får vaccin.

Ny vaccinlänk spreds – VGR misstänker inget fusk

Ytterligare en länk där personer kan boka in sig för vaccinering har spridits till allmänheten i Västra Götaland, rapporterar Ekot.
Länken har gjort att personer från bland annat Lidköping har kunnat få vaccin i Alingsås.
– Som inte har någon koppling till oss överhuvudtaget, säger Anita Hedström som är förvaltningschef för vård- och omsorgen i Alingsås kommun till radion.
Västra Götalandsregionen misstänker dock inte något fusk i nuläget.

ANNONS
|

I mitten av februari kunde GP avslöja hur en länk avsedd för vårdpersonal hade spridit sig till allmänheten. Via länken kunde vem som helst boka in sig för att få vaccin hos Svea Vaccin som utför vaccinationer på uppdrag av regionen.

Under tisdagsmorgonen rapporterar Sveriges Radio att ytterligare en länk har spridits till allmänheten. Länken är kopplad till en annan vaccinatör, Vaccindirekt.

Via länken ska personer som inte är i riskgrupp från Lidköping ha bokat in sig för vaccinering i Alingsås, och även personer från Kungälv.

– Det var ett privat assistansbolag från en annan kommun och de ingår ju inte i fas ett. Sedan är det väldigt olyckligt för vi har ju verkligen behövt vaccinera vår personal som arbetar i äldreomsorgen, säger Lena Arnfelt, sekotorschef i Kungälvs kommun.

ANNONS

VGR: ”Inte per automatik fusk”

Västra Götalandsregionen gick efter Ekots publicering ut med ett förtydligande. Enligt deras uppgifter ska det i Kungälv ha handlat om upp till tio personer, som tillhör fas två, som fått länken från sina uppdragsgivare. Regionen menar att anledningen var att det ”uppstod viss oklarhet kring vilka av bolagets medarbetare som stod på tur att vaccinera sig”.

Inte heller i Alingsås misstänker regionen att något medvetet fel har begåtts. I stället betonar man i ett pressmeddelande att det är tillåtet att vaccinera sig i andra kommuner än där man arbetar eller är hemmahörande.

”Att personer från Lidköping vaccinerat sig i Alingsås är – utifrån vad som hittills är känt – alltså inte per automatik fusk”, skriver regionen i pressmeddelandet.

Har följt de riktlinjer som finns

Hos vaccinatören Vaccindirekt förklarar man sig samtidigt för Ekot med att kliniken har följt de riktlinjer som regionen har satt upp och som inte har ställt några formella krav på att de som vaccinerar sig ska kunna styrka att de ingår i fas 1.

Kristine Rygge, Västra Götalandsregionens vaccinsamordnare, menar ändå att ett stort ansvar ligger på vaccinatörerna, men hon medger också brister i informationen kring riktlinjerna.

– I efterhand kunde vi varit tydligare, samtidigt har det ju inte gått någon förbi att vi följer Folkhälsomyndighetens prioritering, och att det är en vaccinbrist, och vi behöver se till att rätt personer får vaccinet, säger Kristine Rygge till Ekot.

ANNONS

ANNONS