Yohan Blake: ”Missar hellre OS än tar vaccinet”

Den jamaicanske löparen Yohan Blakes tänker inte vaccinera sig mot covid-19.
– Jag vill inte ha något vaccin. Jag missar hellre OS än tar vaccinet. Jag tar inte det, säger han till jamaicanska tidningen The Gleaner.

ANNONS
|

Yohan Blake är främst känd för att under sin karriär stått i skuggan av Usain Bolt. Tillsammans bildade de två landsmännen grunden i de superba stafettlag som tog OS-guld i 4x100 meter i London 2012 och Rio de Janeiro 2016.

Nu riskerar Jamaica att bli utan Blake i de framskjutna olympiska spelen i Tokyo – som är tydlig med sin inställning till coronavaccinet.

– Mitt sinne förblir starkt. Jag vill inte ha något vaccin. Jag missar hellre OS än tar vaccinet. Jag tar inte det, säger han till jamaicanska tidningen The Gleaner.

31-åringen, som också tog dubbla VM-guld i Daegu 2011, är fåordig kring vad som ligger till grund för hans vägran.

ANNONS

– Jag vill inte gå in mer på det nu, men jag har mina anledningar.

”Följ ditt sinne. Följ inte massan”

OS 2020 i Tokyo var tänkt att hållas i fjol mellan juli och augusti, men ställdes in till följd av pandemin. Istället har spelen flyttats fram till 2021 och går nu en kamp mot klockan i hopp om en minskad smittspridning.

Han ser ut att kunna tävla i sitt tredje OS även utan att vara vaccinerad. Internationella olympiska kommittén (IOK) uppmanar visserligen alla aktiva att vaccinera sig, men det är inget krav för att få komma till Tokyo.

Yohan Blake tänker däremot inte låta sig påverkas. I ett videoklipp som han publicerat på sin Twitter, dagen efter nyhetsartikeln, utvecklar han sitt resonemang.

– Jag tror att alla har ett val i livet, oavsett vad. Och jag vill säga detta – låt ingen ta det valet ifrån dig.

– Följ ditt sinne. Följ inte massan. Samtidigt, visa respekt mot varandra. Låt ingen ta ifrån dig ditt val.

ANNONS