Janssens vaccin, som bara ges en gång, rullar mot Sverige på fredag – två veckor tidigare än beräknat.
Janssens vaccin, som bara ges en gång, rullar mot Sverige på fredag – två veckor tidigare än beräknat. Bild: Ted S. Warren

Janssens vaccin når Sverige tidigare – men med färre doser

Redan till helgen beräknas Janssens covid-vaccin, som bara ges i en dos, nå Sverige. Det bekräftar vaccinsamordnaren Richard Bergström för GP. Leveransen sker två veckor tidigare än planerat – dock med färre doser för april än vad man räknat med.

ANNONS
|

När vaccinet från Janssen godkändes av EU-kommissionen för en månad sedan var kommissionens prognos att 229 000 doser av vaccinet skulle komma till Sverige före aprils utgång.

Nu räknar man med att det blir runt 67 000 doser – betydligt färre men cirka två veckor före tidtabell.

LÄS MER:Tusentals vaccindoser har fått kasseras

– Redan i maj blir det påfyllning med 295 000 doser och före juni månads utgång med ytterligare 888 000 doser, vilket totalt blir drygt 1,2 miljoner doser från Janssen före halvårsskiftet och ytterligare 2,7 miljoner doser under tredje kvartalet – om allt går som det ska, säger Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare inom EU.

ANNONS

Behöver bara ges en gång

Enligt Bergström är den stora fördelen med vaccinet från Janssen att det, jämfört med övriga godkända vaccin på marknaden, bara behöver ges en gång för att ge mottagaren ett fullgott skydd mot covid-19 efter två veckor.

– Det är förstås jättebra sett till processen som helhet, säger han.

Hur prioritering och fördelning av vaccinet görs är upp till regeringen och Folkhälsomyndigheten att besluta om.

Richard Bergström, Sveriges vaccinationssamordnare, tror att fortfarande att större delen av Sveriges befolkning fått första dosen till halvårsskiftet.
Richard Bergström, Sveriges vaccinationssamordnare, tror att fortfarande att större delen av Sveriges befolkning fått första dosen till halvårsskiftet. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Även till Danmark blir det tidigare leverans.

Den första sändningen som var planerad till nästa vecka beräknas komma redan på onsdag, enligt Danmarks TV2.

Rullar från fabriken på fredag

– Det vi fått besked om nu är att transporterna till Sverige från fabriken i Belgien sker på fredag. Det betyder att de lär vara på plats i helgen, därefter kan de levereras ut till regionerna, säger Richard Bergström.

LÄS MER:Närhälsan massvaccinerar i Scandinavium – endast

Totalt sett, när det gäller samtliga fyra leverantörer av vaccin, är att Sverige ska få 2,1 miljoner doser under april. Därefter 2,6 miljoner doser i maj och 3,9 miljoner doser i juni.

– Så ser prognosen ut och det är bara att hoppas att den håller, säger Richard Bergström, luttrad av förseningar i produktion och leverans.

Vad betyder det för vaccinationsmålet?

– Målet att alla ska ha fått en dos har ju flyttats fram till till den 15 augusti. Men som planeringen ser ut nu tycker jag att det är realistiskt att hoppas på att de allra flesta ska kunna ha fått första dosen till halvårsskiftet som det var tänkt från början, säger Richard Bergström.

ANNONS

LÄS MER:Experterna om biverkningar och vaccinet mot covid-19

ANNONS