Axel Darvik (L): Låt vaccinerade gå på fotboll

De allsvenska arenorna kommer att gapa tomma under helgens premiärmatcher. Nu vill Göteborgs kommunalråd Axel Darvik (L) att fullt vaccinerade ska få gå på match.
– Vi behöver hitta vägar framåt för hur vi kan öppna upp samhället stegvis, säger han.

ANNONS
|

Coronapandemin har pågått i mer än ett år och smittspridningen är fortsatt hög. Därmed kommer den allsvenska premiären imorgon spelas inför tomma läktare – precis som förra säsongen.

LÄS MER:FHM: Ingen publik på allsvenska premiären

Frågan många ställer sig är när publik ska tillåtas gå på matcher igen. Axel Darvik, kommunalråd och Liberalernas topp i Göteborg, vill att man ska kunna släppa in folk inom kort.

På Facebook skriver Darvik att han tycker att fullt vaccinerade ska få gå på fotboll igen. Han vill att Länsstyrelsen ska tillåta 300 vaccinerade personer på matcherna och att regeringen fattar ett beslut som gör att ännu fler fullvaccinerade tillåts.

ANNONS

– Jag tycker att vi behöver en plan för att kunna öppna upp samhället igen och att de som är fullt vaccinerade ska få möjligheten att få kolla på fotboll. Det är ju också grupper i samhället som har fått kämpa väldigt mycket under det här pandemiåret, säger Axel Darvik.

Axel Darvik: ”Viktigt att vi börjar öppna upp”

I nuläget är omkring en halv miljon svenskar fullvaccinerade, främst gäller det personer inom äldreomsorgen och vårdpersonal. Antalet vaccinationer väntas öka för varje vecka.

Varför tycker du detta är viktigt?

– Jag tycker det är viktigt att vi börjar komma igång och öppnar upp samhället så att vi får igång sporten. Det är ju en näring och en bransch som fått stå tillbaka mycket. Då tycker jag det känns viktigt att de får chansen att komma igång på ett bra sätt. Vi behöver hitta vägar framåt för hur vi kan öppna upp samhället stegvis. Ett första steg kan vara att de som är fullvaccinerade ska kunna ta del av idrottsevenemang.

Axel Darvik i Stockholm.
”Göteborgs evenemangsindustri är hårt drabbad, så är det bara”, konstaterar Axel Darvik. Bild: Anna Tärnhuvud

Axel Darvik: Börja med kultur och idrott

När man vaccineras får man ett sorts certifikat som visar att man fått sin spruta och vilket vaccin det rör sig om. Till sommaren jobbar EU även med att få fram ett elektroniskt vaccinpass som folk ska kunna ha i mobilen.

ANNONS

LÄS MER:Ygeman ser flera problem med EU:s vaccinpass

Tanken är främst att det ska fungera för att öppna resandet mellan länder, men Darvik ser att det även skulle kunna användas för att få tillgång till olika evenemang.

Inte bara fotboll.

– Jag tycker kanske att kultur och idrott är ett bra steg att börja. Jag tycker också man kan pröva sig fram. Man kan ta fram en plan från regeringen och göra detta i olika steg. Nu var det mest att jag uppmärksammade att det är allsvensk premiär till helgen, men jag tycker definitivt att det är aktuellt för kultur, musik och den typen av evenemang också.

Han tillägger:

– Jag hoppas att vi kan ha en diskussion för den här typen av frågor. För Göteborgs evenemangsindustri är hårt drabbad, så är det bara.

Finns det inte en risk att det blir en sorts särbehandling?

– Jo, det är en särbehandling. Det är det ju. Jag tycker väl att när den här pandemin är över så ska vi inte ha den här typen av krav på vaccinering. Utan det här får vara under en bestämd tidsperiod medan vi har en omfattande smittspridning i samhället. När den har klingat av så ser inte jag någon anledning att man ska ställa den typen av krav på besökare.

ANNONS

LÄS MER:Beskedet: Då reser flygbolaget från Göteborg igen

Så du ser inget problem med att det blir särbehandling?

– Det är visserligen ett problem. Men jag tycker att de negativa konsekvenserna som varit för många äldre och människor som kämpat inom sjukvården är större. Då tycker jag det positiva med att vi kan börja öppna upp samhället väger över.

ANNONS