Sena vaccinleveranser mot corona ser ut att spräcka målet att alla vuxna ska vaccinerade till midsommar.
Sena vaccinleveranser mot corona ser ut att spräcka målet att alla vuxna ska vaccinerade till midsommar. Bild: Alingsås Tidning

Försenade vaccinationer kostar åtta miljarder i månaden

För varje månad som vaccinationerna försenas kostar det Sverige åtta miljarder kronor i BNP-förlust, visar Konjunkturinstitutets beräkningar, skriver DI.

ANNONS
|

Allt fler län rapporterar att de inte kommer att klara vaccinationsmålen, och för varje försenad månad innebär det en BNP-förlust på åtta miljarder kronor till följd av ökad smittspridning och hårdare restriktioner.

Det konstaterade Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl vid en frågestund på onsdagen efter att KI presenterat sin nya konjunkturprognos, skriver Dagens Industri.

– Vi har beräknat att det kostar åtta miljarder kronor per månad, till följd av att ökad smittspridning och förlängda restriktioner håller tillbaka, säger hon.

LÄS MER:Nya besked om coronaregler i dag

LÄS MER:Inga lättade restriktioner i sikte på krogen

Riksbanken har gjort en motsvarande beräkning, och kom fram till en kostnad på 25 miljarder kronor per månad. Men den studien innefattar även försenad vaccination utomlands, vilket slår mot exporten.

ANNONS

Fortsatt hög arbetslöshet väntar

I övrigt ser Konjunkturinstitutet att fortsatta skärpta restriktioner och en tredje våg av smittspridning bidrar till att tillväxten blir dämpad även det första kvartalet i år, och att en återhämtning inte är i sikte förrän under det andra kvartalet.

Men i sensommar när alla vuxna ska har erbjudits vaccin och smittspridningen minskar kommer hushållen att snabbt öka konsumtionen och konjunkturen kommer att vända uppåt, skriver KI i sin prognos.

Men lågkonjunkturen kommer att vara fortsatt djup under resten av 2021 och arbetslösheten kommer att ligga kvar på över åtta procent vid årsskiftet, skriver KI.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS