Krögare, ägare och personal protesterade i januari mot coronarestriktionerna i branschen. Arkivbild.
Krögare, ägare och personal protesterade i januari mot coronarestriktionerna i branschen. Arkivbild. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Inga lättade restriktioner i sikte på krogen

Inga lättnader är att vänta för krogar, butiker och gym när nuvarande restriktioner snart löper ut.
– Vi får räkna med att även april blir en besvärlig månad, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

ANNONS

Folkhälsomyndigheten har begärt att regeringen ska skjuta fram beslut om lättnader för exempelvis teatrar, konserter och idrottsevenemang som tidigare aviserats till den 11 april. I stället föreslås den 3 maj.

Orsaken är det allvarliga smittoläget och att beslutet riskerar att skicka fel signaler.

Men den 11 april löper också flera andra restriktioner ut som bland annat berör restauranger, butiker och gym. Till exempel att restauranger och kaféer ska stänga klockan 20.30 och att max 500 personer samtidigt får vara i en butik.

Få kontroll på smittan

Dessa regler är det Folkhälsomyndigheten som beslutar om. Ännu är inget beslut fattat, men oron för smittspridningen talar för att restriktionerna kommer att ligga kvar.

ANNONS

– Det är inriktningen, men vi behöver titta på detaljerna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi tror verkligen att vi även under april behöver jobba tillsammans och se till att vi inte träffar fler personer än absolut nödvändigt för att vi ska få kontroll på den här smittan.

TT: April kommer att vara en svår månad då man inte ska räkna med några lättnader?

– Ja, så ser det absolut ut nu. Det finns inga tecken på att det här har vänt. Därmed får vi räkna med att även april blir en besvärlig månad.

Exakt vad beslutet blir kommer Folkhälsomyndigheten att återkomma om.

Regler skärptes

Sedan den 1 mars måste alla restauranger, barer, kaféer och andra serveringsställen hålla stängt mellan klockan 20.30 och 05.00. Det är dock tillåtet att ha öppet för avhämtning.

För serveringsställen i gallerior gäller extra stränga regler, eftersom det bara får sitta en person vid varje bord, med undantag för barn och andra i behov av stöd. För andra restauranger gäller max fyra vid bordet.

I början av mars skärptes också reglerna för butiker, badhus, gym- och sportanläggningar. I korthet går de ut på att det aldrig får vara fler än 500 personer i lokalerna.

Maria Davidsson/TT

ANNONS