Läkaren bakom Husdr.se döms till fängelse – utfärdade falska coronaintyg

På onsdagen föll domen i det uppmärksammade målet med misstänkt falska coronaprovsvar. Den ansvarige läkaren bakom kliniken Husdr.se ska ha utfört PCR-tester och utfärdat reseintyg – men aldrig analyserat testerna. Nu döms mannen till ett års fängelse, trots att åklagaren bara yrkat på ett par månader.
– Tingsrätten har sett allvarligare på detta än vad jag ens kunde drömma om, säger åklagaren James von Reis.

ANNONS
|

Historien om Husdr.se började nystas upp kring årsskiftet. Då kunde GP avslöja att svenskar som coronatestat sig för att kunna resa utomlands omedvetet använt sig av falska dokument.

Kliniken påstod nämligen att deras prover var analyserade av Sveriges största privata laboratorium Unilabs. Men det stämmer inte, menar laboratoriet.

I början av juni åtalades den ansvarige läkaren bakom Husdr.se för sju fall av bedrägeri, sju fall av grovt osant intygande samt två fall av urkundsförfalskning.

Åklagaren: Det är jag ju nöjd med

På onsdagsförmiddagen föll domen: Ett års fängelse. Detta trots att åklagaren själv bara yrkat på ett par månader.

– Det är jag ju nöjd med. Jag kan bara konstatera att tingsrätten ser allvarligt på detta. Allvarligare än vad jag ens kunde drömma om, säger åklagare James von Reis.

ANNONS

Samtidigt är han inte helt förvånad. Den ansvarige läkaren anses ha profiterat på pandemin vilket gör detta till ett unikt fall. Och i sådana lägen är det svårt att bestämma straffvärdet, resonerar James von Reis.

Kan detta bli prejudicerande?

– Jo, tingsrätten har nog i alla fall en tanke om att sända en signal här, om att man ser allvarligt på detta från rättsväsendets sida.

LÄS MER:Tillslag mot Göteborgsklinik – del i bluffhärva med covidintyg

LÄS MER:Unilabs tydliga besked: Vi har inte analyserat deras prover

Kräver skadestånd på 20 000

Enligt åtalet ska läkaren ha lurat till sig sammanlagt 24 630 kronor från målsägandena. Sex av dem krävde och tilldömdes också skadestånd på sammanlagt drygt 20 000 kronor. Långt fler anmälningar gjordes och i praktiken kan det finnas fler brottsoffer, men eftersom det inte hade påverkat straffvärdet valde åklagaren att stanna vid de aktuella målsägandena.

I domen skriver tingsrätten att man ser allvarligt på bedrägeribrotten. ”Även om det inte är fråga om några större belopp gör den omständigheten att [läkaren] i sin egenskap av läkare har utnyttjat den pågående pandemin för egen vinning att straffvärdet för bedrägeribrotten är betydligt högre än vad som annars vore fallet och närmar sig gränsen för grovt brott.”

– Jag kan inte annat än glädjas åt domen, i och med att man biföll samtliga åtalspunkter och samtliga brottsrubriceringar, samt gav ett starkt uttalande gällande hur allvarligt man ser på detta, säger James von Reis.

ANNONS

Enligt den åtalade läkaren har kliniken både lämnat in prover till och fått analysresultat från Unilabs, varpå kunderna fått sina svar. Resultaten ska enligt mannen ha förmedlats från Unilabs via telefon. Men under rättegången vittnade labbets kundtjänstchef om att de kontrollerat flera sorters loggar utan att hitta Husdr.se:s nummer någonstans.

– Vi har inte registrerat några prover tagna av [den ansvarige läkaren]. Vi har sökt i alla register och inte hittat något som har Husdr som beställare eller betalare, sammanfattade Unilabs kvalitetschef under rättegången.

GP söker mannens advokat.

LÄS MER:Så försvarar sig läkaren bakom Husdr.se

LÄS MER:Ingen godkänner coronalabben innan de utfärdar reseintyg

Fakta: Det här har hänt i fallet med Husdr.se

12 januari avslöjar GP att den privata kliniken Husdr.se utförde PCR-tester för att upptäcka covid-19 samt utfärdade reseintyg – utan att proverna analyserades på de laboratorium som kliniken hävdade.

14 januari säger polisen till GP att man har inlett en förundersökning. Ett 70-tal polisanmälningar kommer in.

22 januari föreläggs kliniken ett vite på 750 000 kronor av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

28 januari konstaterar Ivo att läkaren bakom kliniken har gjort sig skyldig till ”osant intygande” och uppmanar åklagare att väcka åtal.

15 januari meddelar Södra Älvsborgs sjukhus, där läkaren är anställd, att han tas ur tjänst.

27 januari berättar verksamhetschefen att läkaren får lämna sin tjänst på Södra Älvsborgs sjukhus.

6 april skriver GP att läkaren har fått en ny tjänst – på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

7 april meddelar sjukhuset att läkaren har tagits ur tjänst.

11 juni meddelar åklagare James von Reis att han väcker åtal mot den misstänkte läkaren.

ANNONS